Meer vogels in de tuin

Musjes op het hek

Mussen op het hek

Hoe krijg je meer vogels in de tuin? Plant een boom

Hoe zorg je voor meer vogels? Bomen geven hoogte aan je tuin. Een tuin is nl. niet plat. Bomen en struiken geven je tuin structuur.
Als in het najaar alle planten in de winterstand gaan, is het mooi als je nog wat bomen en struiken ziet staan.
Ook taxus en buxus zorgen voor structuur. Ze zijn groenblijvend, ook in de winter.
Ook in kleine tuinen kun je bomen planten. Kijk goed naar de uiteindelijke breedte en hoogte.

Maar voor mij is één van de belangrijkste redenen om een boom te planten: de vogels !

Boom – wil je vogels? Plant een boom !

Duif in de boom duiven vogel in boom - tuinhappy - tuinblogger - blogger tuin
Duif in boom

Boom, een kleintje of een grote. Bomen trekken vogels. En een vogel geeft leven in de brouwerij.

Je hoort de vogelgeluiden, ze bouwen een vogelnestje, vogels zijn altijd bezig. Het gehele jaar door. Je wordt ermee wakker en je gaat ermee naar bed.

Goudhaantjes bijvoorbeeld zie je veel in naaldbomen. lees hier meer over dit bijzondere vogeltje, kleinste in Europa!

 

 

Landingsplaats voor vogels

Tuinhappy - merel in conifeer
Tuinhappy – vogel boven in boom

Bomen fungeren als landingsplaats voor een vogel. Ze durven vaak niet direct te landen in je tuin, maar kijken eerst “de kat uit de boom”.

Hoog in de boom zijn ze veilig. Ze zakken na een tijdje verder je tuin in. Eksters zie je vaak wel bovenin bomen zitten. Ze houden van een uitzichtpunt en zijn angstiger om in kleine tuinen te landen.

 

 

Boom als vogelhuisje

In het voorjaar worden de takjes verzameld en bouwen ze nestjes. Je ziet de vogels dagenlang heen en weer vliegen met allerlei soorten takjes. Je ziet ze partners zoeken, pronken met de veren en vervolgens samen een nestje bouwen. De jonge vogels worden wekenlang gevoederd tot ze zelf kunnen vliegen. Het moment van uitvliegen is prachtig. Meestal als je niet thuis bent…

 

 

 

Vogels in een nestje in de boom
Vogels in een nestje in de boom

Holle bolle boom

Een holle bolle boom is een boom festival voor vogels welke een nestje zoeken. Deze spreeuwenfamilie is al jaren een trouwe gast in onze boom. Het uitgehakte nestje is ooit gemaakt door een specht maar wordt al jarenlang gebruikt door de spreeuwenfamilie. Het laatste spreeuwtje wilde nog net op de foto en vloog snel daarna uit. Ook dat maak je mee, het gehele vogelleventje gaat aan je voorbij.

Duiven, vinken, spreeuwen en meesjes maken ook graag een nestje in een boom.

 

Boom als voer

In een boom is altijd wel iets te eten te vinden voor vogels. Kleine spinnetjes en beestjes bevinden zich tussen en onder de bladeren. Zaden en bessen van b.v. de els of lijsterbes zijn gewilde snoepjes voor vogels. In de herfst hebben vogels voldoende voedsel nodig voor de trektocht naar het zuiden. Ook meidoorns en vuurdoorn krijgen in het najaar bessen. Gewild dus bij vogels. Bomen zijn ook een gewilde rust- en voederplaats voor vogels op doorreis. Ze kunnen even bijkomen alvorens verder te vliegen.

 

Boom als beschutting voor vogels

In bomen kunnen vogels zich verschuilen. Ze zijn minder zichtbaar voor katten, sperwers en andere roofvogels. Hang ook gerust eens een nestkastje op. Vogels zullen je dankbaar zijn. Een nestkastje in de boom zorgt ook voor beschutting voor vogels.

Ook struiken en hagen!

Naast bomen zijn ook struiken en hagen gewild bij vogels. Van de grasmat via een struik de boom en vervolgens de lucht in is een veel gebruikte route voor vogels. Tussen struiken voelen ze zich veilig en vinden ze ook voer en beschutting.

Vogels (mussen) op de klimophaag
Vogels op de klimophaag

Mussenhotel in de boom

Onze coniferenhaag is een waar mussenhotel. Op diverse etages vind je ze. 1 Kat kan al zorgen voor een snel gevuld mussenhotel. Ze kruipen diep in de haag weg en niemand ziet ze. Ook bij felle hagel- en regenbuien of windhozen trekken ze zich diep terug in de coniferenhaag. En de haag wordt door de merelfamilie elk jaar weer gebruikt voor het maken van nestjes.
Gooi na het snoeien van bomen en struiken het snoeiafval op een hoopje in de tuin. Tussen het snoeiafval is voor vogels genoeg te eten te vinden: torretjes, spinnen, etc. Sommigen hangen om deze reden een insectenhotel op in de buurt van een bomen.

TIPS

Lees ook eens het boek: “Een tuin vol vogels” met tips van de bekende vogelaar Nico de Haan.

 

Kleine tuin? Plant toch een boompje.

Ook in kleine tuinen past vaak een boompje. Zie je tuin als een 2-d kamer, niet alleen een vloer, maar ook wanden en een plafond. Bomen geven je tuin hoogte, zorgen voor het 2-d effect en geeft structuur. Een platte tuin is weinig aan.

In de winter, als het perkgoed en zomerse planten zijn uitgebloeid, staat een boom nog fier overeind. In de sneeuw zijn bomen een plaatje.

Voorbeeld bomen/struiken voor kleine tuinen:

  • Malus
  • Prunus
  • Acer
  • Cornus

Kijk, voordat je bomen plant goed naar de gewenste grondsoort en de te bereiken hoogte. En plant nooit een Metasequoia in een kleine tuin. Deze kunnen wel 40 meter hoog worden..

En word je boom uiteindelijk toch te hoog, dan snoei je deze gewoon. Ook in een kleine tuin zijn vogels toch leuk om naar te kijken?
Zorg bij het planten van een boom voor een goed doorlatende bodem. Verbeter desnoods eerst de grond met een bodemverbeteraar alvorens te planten. Een boom koop je voor vele jaren. Zorg dat de start goed is zodat je er ook jaren plezier van kunt hebben.

Boomspiegel

De boomspiegel is de ruimte rondom de wortels. Houdt deze vrij van bestrating. Wortels hebben lucht en vocht nodig. Door de boomspiegel te bestraten verzwakt je boom.

Open Tuinendagen – bomen en struiken in vol ornaat.

Ga ook eens naar een Open Tuinendag. Veel tuinliefhebbers stellen hun tuin op die dagen open voor publiek. Je doet vaak ideetjes op voor je eigen tuin. In tuin- en groencentra zie je bomen en struiken als klein plantmateriaal. Vaak is niet goed zichtbaar hoe groot een boom of struik kan worden en wat de groeivorm is.

Tijdens de Open Tuinendagen zie je ze in vol ornaat. De tuineigenaar kan je informeren over de betreffende boom of struik. Tevens zijn Open Tuinendagen leuk om andere tuinliefhebbers te ontmoeten. In diverse regio’s zijn vaak hele tuinroute’s vastgesteld. Je kunt dan op de fiets de hele tuinroute fietsen.

 

TIP: Doe eens een boom cadeau.

Pimpelmees in boom
Pimpelmees in boom

Met een boomcadeau geef je iemand toch iets speciaals, het groeit, bloeit en leeft. Het is een nieuwe plek voor beestjes en een bijzonder persoonlijk cadeau. Natuurmonumenten promoot het geven van bomen door middel van een boomcadeau voor een feest, vriendschap, geboorte of jubileum. Je krijgt er een gepersonaliseerd certificaat van aanplant en een felicitatiekaart bij.

Kijk op de website van Natuurmonumenten.

 

 

 

5 redenen voor het planten van een boom:

  1. Bomen trekken vogels
  2. Ze temperen de wind
  3. en geven schaduw
  4. Kijkplezier in de verschillende seizoenen
  5. Minder steen, meer groen

boom gedichtje:

 

Herfst.

Vink in boom
Vink in boom

Bont zijn nu mijn kleuren

traag verlies ik mijn blad.

Kaal en grillig worden m’n takken.

Verdwenen het mooie loof

die ik zomers nog had.

 

Winter

Bloot gesteld aan flinke stormen,

die maar aan mijn takken rukt.

Ga gebukt  onder sneeuw en ijs

dat verschrikkelijk op me drukt.

 

Lente

Nieuwe kleuren op mijn bast.

Vogels komen bij me nestelen,

bescherm hun jongen met m’n blad

Hou van de zachte regen,

die het jonge loof komt begieten.

 

Zomer.

Sta weer in vol ornaat

stralend in de zomer zon,

te wachten op mensen

die nog van mij kunnen genieten!

 

Ik promoot meer groen.

Groen maakt tenslotte mensen gelukkig.

www.tuinhappy.nl