5 tips voor een houten zandbak

Houten zandbak in de tuin

Houten zandbak in de tuin

5 Tips voor een houten zandbak in de tuin

Waarom een houten zandbak in de tuin? Een tuin is om van te genieten. Voor jou, voor je huisdieren en voor je kinderen. Maar je wilt ook een mooie tuin die klimaatvriendelijk is. Richt je tuin dus zo in dat je er allemaal plezier van hebt en ook het groen niet uit het oog verliest. Let daarom op het volgende

 

  • Natuurlijke uitstraling
  • Juiste plek zandbak
  • Pad naar de zandbak
  • Afdekken
  • Plekje in de schaduw

 

Natuurlijke uitstraling

Een zandbak moet passen in je hele tuinontwerp. Zorg dat speeltoestellen natuurlijk in je tuin opgaan. Hout is daarom een goede keuze. Hout is een natuurlijk materiaal en past mooi bij een groene tuin. Zelf maken kan ook maar is wel lastig. Alles zagen in de juiste hoek en het goed en veilig wegwerken van schroeven en bouten lukt niet iedereen. Daarnaast moet al het hout goed gladgeschuurd zijn zodat kinderen zich niet kunnen bezeren.

Natuurlijke uitstraling
Natuurlijke uitstraling

Juist plek zandbak

Kies een goede plek voor de zandbak. Dan kunnen kinderen naar hartenlust kliederen met water en zand. Als je kind is uitgespeelt hoef je niet tegen de zandbak aan te kijken. Maak een speelhoekje en zorg dat je door middel van planten dit kan afscheiden van de rest van je tuin. De beplanting kan je laag houden zodat je nog wel zicht hebt op de speelplek.

Speelplek op gras
Speelplek op gras

Pad naar zandbak

In een groene tuin wil je liefst zo min mogelijk steen. Een pad naar je zandbak hoeft niet van steen te zijn. Denk eens aan gras, daar kunnen kinderen heerlijk op spelen. Ook knoeien met zand en water is geen probleem. En gras heeft als groot voordeel dat het als waterbuffer kan fungeren. Gras werkt als een spons. Het vangt overtollig regenwater in de bodem op en geeft het later aan je grasmat weer af. Prima dus voor een watervriendelijke tuin.

 

Afdekken

Zorg dat je de bak goed kunt afdekken. Met een bijpassend deksel of een losse hoes. Zo loopt de zandbak niet vol met water en kunnen er ook geen onkruidzaden in terecht komen.
Je wilt geen onkruid in de zandbak. Door anti-worteldoek onder de bak te plaatsen is er amper nog kans op onkruid.

Zandbak met houten deksel
Zandbak met houten deksel

Plekje in de schaduw

Je kunt een boompje planten in de buurt van de speelplek.  Een boom geeft natuurlijke schaduw. Je kind zit zo niet in de hete brandende zon. Je hoeft ook geen parasol te plaatsen. En bomen trekken daarnaast ook vogeltjes aan. Ze vinden er voedsel en een schuilplek.

Bomen trekken vogels aan
Bomen trekken vogels aan

 

Met deze tips kun je de speelplek mooi integreren in je tuin.

 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen. #adv