Bomen kappen

boom-in-stukken-gezaagd

boom-in-stukken-gezaagd

– ­Bomen kappen – 

Bomen zijn prachtig in een siertuin. Ik adviseer ook regelmatig om een boom te planten. Een boom trekt vogels aan, laat je de seizoenen meebeleven en geeft schaduw.
Maar als een boom te groot is geworden moet je soms maatregelen nemen.

Je kunt dan kiezen om de boom te (laten) snoeien of, als het echt niet anders kan, moet je bomen kappen. Het op tijd snoeien van een boom voorkomt dat deze later te groot wordt en gekapt moet worden.

Soms is kappen nodig

 

Omgewaaide boom
Omgewaaide boom

Als bomen een gevaar vormen voor omvallen kan het nodig zijn deze te kappen. Dit kan omdat de boom te groot is geworden of vanwege een boomziekte.

Laat het kappen van grote bomen over aan een professional.
Deze weten hoe ze dit werk veilig moeten doen.
Niet alleen heb je een stevige ladder nodig, je moet ook met zwaar motorgereedschap de boom in klimmen en jezelf met touwen zekeren.

 

Dit is een vak apart, doe het dus niet zelf als je hier geen ervaring mee hebt!

 

Werk voor een professional

Je zou verwachten dat de boom onderaan wordt omgezaagd. Nee dus, een professionele boomverzorger zal de boom in verschillende fasen snel kappen. Eerst worden alle zijtakken eraf gehaald en naar beneden gebracht. Als er geen takken meer aanzitten wordt stukje bij beetje de gehele boomstam omgezaagd. Soms als gehele boomstam van onderen, soms vanaf boven in stukjes.

Met een goede wigtechniek kunnen ze de boom de juiste kant op laten vallen.
Op YouTube vind je  diverse video’s van mensen die dit zelf hebben geprobeerd en waarbij dit mis ging. Met alle gevolgen van dien.

 

Boom snoeien

Kapvergunning

 

Een boom verplanten mag, maar een boom kappen, ook al is die van jezelf, is niet altijd geoorloofd. Gemeenten gaan hier verschillend mee om. Vraag dus voor deze zekerheid bij je gemeente na of je een kapvergunning nodig hebt.

Zo’n vergunning heet een “omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstand”. Vaak kun je op de website van je gemeente de regels voor het kappen wel vinden.

 

Niet kappen tijdens het broedseizoen

 

Nestje in de boom
Nestje in de boom

Heb je een nestje in je boom, dan mag je de boom niet kappen als de vogels broeden. Het broedseizoen is vastgesteld van 15 maart tot 15 juli. Eigenlijk logisch, jij wilt toch ook niet uit je huis gejaagd worden…

Na het kappen kun je besluiten om de stronk in de grond te laten zitten of deze ook te (laten) verwijderen. Een stronk verwijderen is wel zwaar handwerk. Bij een kleine boom lukt dit nog wel. Grote stronken worden meestal met een frees verpulverd.
Als je de stronk laat verwijderen heb je geen last meer van groeiende wortels. Grote boomwortels kunnen namelijk lastig zijn voor je terras.

 

 

 

 

En plant gerust een boompje terug na het kappen. De vogels zullen er blij mee zijn!

Merel in boom
Merel in boom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook mijn blogpost

Dit artikel is in samenwerking tot stand gebracht.