Patisson – veelzijdige groente

Patisson heerlijke groente

Patisson heerlijke groente

Patisson

Veelzijdige heerlijke groentesoort

 

Patisson wordt in veel buitenlandse keukenrecepten gebruikt. Bij ons is deze lekkere groentesoort niet zo bekend. En dat is jammer, want je kunt er veel mee doen.
Je ziet ze niet veel in groentewinkels, zelf opkweken is gemakkelijk. De plant neemt niet veel ruimte in en je kunt er maandenlang van eten.


Opkweken Patisson

Patisson is heel eenvoudig op te kweken. Het lukt bijna altijd. Je zaait ze als courgette’s. Eerst vooraf in een pot zaaien en daarna uitplanten in je tuin of moestuin. Je kunt ze ook direct in de grond zaaien, zet ze dan wel voldoende ver uit elkaar. Voor 1 plant moet je ca. 1 vierkante meter rekenen.
De plant groeit als een courgette. Het blijft een compacte plant zonder ranken.  Als je deze voorziet van voldoende voeding en water dan krijg je een grote oogst van elke plant. Je snijdt de vruchten er vanaf als ze  minimaal een decimeter groot zijn en helemaal wit zijn. Je kunt ze ook gerust nog wat groter laten worden. Na het afsnijden kun je ze nog lang koel bewaren. Als je regelmatig oogst blijft de plant bloemen en vruchten geven.

Recept patisson
Recept patisson met paprika, uit en gehakt

Decoratief

Een Patisson is decoratief vanwege de mooie schotelvorm. Wordt ook als decoratie gebruikt net als sierpompoenen.  Maar ook je bord is het een representatief gerecht. Je kunt het kapje eraf snijden, de vrucht uithollen en vullen met bijvoorbeeld vlees, groenten, kruiden, kaas en een  heerlijke saus.  Het kapje zet je er weer op en de Patisson gaat de oven in.

 

Gebakken, gestoomd en gefrituurd

Je hoeft Patisson niet perse te vullen. Je kunt de groente ook in blokjes snijden en bakken in olijfolie met kruiden, stomen of frituren.  Het vruchtvlees smaakt als courgette en heeft een iets nootachtige smaak. De blokjes blijven steviger als courgette. Sommigen snijden ze ook in stukjes en eten ze rauw door een salade.

Gevulde patisson
Gevulde patisson met gehakt, uitjes, champignons en paprika

Recepten met Patisson

Je kunt veel recepten vinden op internet. Eéntje zal ik je alvast verklappen.

Heerlijk als ovengerecht
Heerlijk als ovengerecht

Gevulde Patisson (ovengerecht)

Benodigd:
– gehakt
– ui
– paprika
– blik gepelde tomaten
– basilicum
– geraspte kaas

Snijd het kapje van de Patisson en hol deze uit tot je een bakje hebt met een stevige rand.
Bewaar het kapje.

Bak gehakt rul met gehaktkruiden en bak een uitje en paprika mee. Voeg de gepelde tomaten toe en laat het geheel ca. 10 minuten inkoken.
Vul de Patissons met het gehakt/groentemengsel en strooi er geraspte kaas over.
Plaats het kapje erop en zet het ca. een half uur in een oven van 200 graden.

Laat het even afkoelen en serveer je gasten een bijzonder groentegerecht.

Aanrader!

Tip:

Zelf je groente opkweken – gezond en vrij van chemische middelen – lekkerder – geen transport dus beter voor het milieu – en altijd snel verse groente bij de hand.

Mandje eigen groente: rode kool - patisson - spaghettepompoen - komkommers
Mandje eigen groente: rode kool – patisson – spaghettipompoen – komkommers