Buddleja Free Petite® Blue Heaven in pot

Buddleja Free Petite® Blue Heaven in pot

Mini vlinderstruik – Buddleja Free Petite®

Gemakkelijke compacte tuinplant – zeer winterhard – lange bloeitijd en aantrekkelijk voor vlinders, bijen en andere insecten

 

Je ziet ze steeds meer, ik noem ze voor het gemak mini-vlinderstuiken. Buddleja Free Petite® is een compacte vlinderstruik en daardoor ideaal voor zowel grote als kleine tuinen. Maar ook kun je ze in potten planten voor op je terras of op je balkon. Zorg in dit geval voor een kwaliteitspotgrond. Deze slinkt niet in en bevat voeding voor de eerste periode.

 

Weinig onderhoud

De gewone Buddleja groeit ieder jaar flink en deze moet je wel ieder jaar snoeien. Deze compacte versie groeit minder snel en heeft daarom minder snoei nodig.
Onderhoudstip: Geef je vlinderstruikjes, net zoals andere vaste planten, regelmatig plantenvoeding. Lees mijn blog “tuin bemesten” met tips over de voordelen van een natuurlijke bemesting (geen kunstmest!).

 

Prima winterhard

Deze Buddleja’s zijn zeer winterhard. Deze plant kan wel tot 20 graden vorst aan en kan dus het hele jaar in je tuin blijven staan. Let bij vorst goed op je potten. Deze kunnen uiteraard wel kapotvriezen.

 

Lange bloeitijd

Free Petite® Tutti Frutti
Free Petite® Tutti Frutti

Buddleja Free Petite® bloeit vanaf het begin van de zomer tot de winter aan toe met veel bloemen. De bloemen trekken veel vlinders, bijen en andere nuttige insecten aan. Ze komen af op de nectar. Door aanplant van deze Buddleja’s help je mee de biodiversiteit te vergroten en soorten in stand te houden.

 

Compacte plant

De plant is zeer goed vertakt en blijft compact. Hierdoor zijn de planten ook interessant om haagjes van te maken. In het Openbaar Groen kom je ze in diverse gemeenten al tegen. Ook voor openbaar groenbeheerders is het een langbloeiende gemakkelijke plant waarmee ze flinke vakken en borders kunnen opvullen.

 

 

 

Border met mini vlinderstruiken
Border met mini vlinderstruiken

Standplaats voor mini vlinderstruik

Zet de vlinderstruiken op de juiste locatie. Net zoals de gewone Buddleja houdt de mini vlinderstruik ook van een plekje in de zon. Let daar dus op bij het aanplanten. Halfschaduw is ook geen probleem.

Witte mini vlinderstruik
Witte mini vlinderstruik

Welke soorten zijn er:

  • Buddleja Free Petite® Snow White
  • Buddleja Free Petite® Blue Heaven
  • Buddleja Free Petite® Dark Pink
  • Buddleja Free Petite® Tutti Frutti

Deze Buddleja’s Free Petite® worden ca. 65 cm. hoog en 60 cm. breed, met uitzondering van Snow White. Deze kan 75 cm. hoog worden en 60 cm. breed.

 

Tip bij aanplant: plant ook eens meerdere kleuren vlinderstruiken bij elkaar en zorg voor een humusrijke bodem.

 

 

Foto’s met dank aan Plantip B.V.®

#dwergvlinderstruik #minivlinderstruik #Buddleja #FreePetite #vlinderstruik #vlinderstruiken

 

 

Ga jij ook voor meer biodiversiteit? Plant meer bloeiende éénjarige, tweejarige en vaste planten in je tuin. Meer diversiteit in planten zorgt ook voor meer diversiteit in tuinbeestjes.

Kies ook voor meer biodiversiteit in je eigen tuin
Kies ook voor meer biodiversiteit in je eigen tuin