Budget tuinieren – vergeet-me-nietjes

Budget Tuinieren - Vergeet-me-nietjes

Budget Tuinieren - Vergeet-me-nietjes

Budget tuinieren – vergeet-me-nietjes zaaien

 

Hoe kun je goedkoop tuinieren? Lees de items op ons tuinblog over Budget Tuinieren.
In dit blog besteden we aandacht aan het zelf zaaien van vergeet-me-nietjes.

Vergeet-me-nietjes

 

Roze vergeet-me-nietjes
Roze vergeet-me-nietjes

Myosotis is de latijnse naam voor een vergeet-me-nietje. Persoonlijk vind ik de nederlandse naam het leukst. Vergeet-me-nietjes kun je zaaien als tweejarige planten.  Dit betekent dat als je ze eind van de zomer zaait ze het volgend jaar vroeg bloeien. Je plant ze voor de winter in de tuin.
Vergeet-me-nietjes hebben weinig moeite met vorst. Ze bloeien volop in het voorjaar.
Ze zijn er in de kleuren helblauw, zachtrose en soms ook wit. Deze kleuren zijn ook mooi te combineren.

 

Zelf zaaien – veel plantjes

Door zelf te zaaien heb je voor weinig geld veel planten. Zaden zijn goedkoop, je moet alleen wat zaaibakjes, potjes en grond kopen. De zaaibakjes en potjes kun je steeds hergebruiken en de zaaigrond komt uiteindelijk weer in je tuin terecht.

 

Zelf tweejarigen zaaien
Zelf tweejarigen zaaien

Zaaiperiode

Ik zaai ze meestal rond juni tot augustus in een zaaibakje binnen. Je kunt ze ook buiten zaaien.
Na opkomst verspeen je ze. Je haalt de kleine plantjes dan voorzichtig met wortel en al uit de grond en plant ze in kleine potjes in potgrond. Zo kunnen de kleine plantjes goed doorwortelen alvorens je ze buiten zet. Als ze over meerdere blaadjes beschikken dan plant je ze voor de winter (in oktober of november) in de volle grond buiten.
Houd er bij het planten rekening mee dat een plant wel 20 tot 30 cm. breed kan worden.

 

Bloeiperiode vergeet-me-nietjes

De bloeiperiode valt gelijk met de bloei van bloembollen. Daarom zie je vergeet-me-nietjes vaak in combinatie met tulpen, narcissen en andere bloembollen. In Keukenhof zijn hier prachtige voorbeelden van te vinden. Je kunt de plantjes ook meer tegen elkaar aan planten als een blauw tapijt.

Tulpen en vergeet-me-nietjes
Tulpen en vergeet-me-nietjes

Combineren

Naast een combinatie met andere tweejarigen zoals Bellis is vergeet-me-nietje ook mooi in combinatie met vaste planten. Heuchera is een vaste plant in rode en groene tinten welke goed past bij de blauwe plantjes. De planten worden beiden niet hoog, ca. 20 tot 30 cm.
Als je de plantjes in een border plant, plant ze dan redelijk vooraan. Hogere planten zet je dan wat meer naar achteren. Zo bouw je een border mooi op van laag naar hoog.

Vlinders houden van deze tuinplant. Door de vroege bloei van de plant zie je in het voorjaar ook al vroeg vlinders zoals het klein koolwitje rondvliegen.

Myosotis en vlinders
Myosotis en vlinders

Planten ruilen

Het zelf zaaien is een mooie hobby in het najaar (tweejarigen) en in het voorjaar (éénjarigen). Abonneer je op onze Tuin Nieuwsbrief. We informeren je dan regelmatig over de juiste zaaiperiode van tuinplanten. Je haalt veel plantjes uit een zakje zaad.
Lees meer over tweejarigen op ons blog hierover.

Tip: ruil ze met andere tuinliefhebbers, zo kom je ook budgetvriendelijk aan meer soorten planten.

 

#budgettuinieren #vergeet-me-nietjes