Elfenbloem – sprookjesachtig

Elfenbloem - Epimedium - Tuinhappy.nl

Elfenbloem - Epimedium - Tuinhappy.nl

Elfenbloem    

Elfenbloem – sprookjesachtig mooi – gemakkelijke plant – ideaal in de schaduw

 

Zachtgele Elfenbloem
Zachtgele Elfenbloem

Elfenbloem of Epimedium vind ik persoonlijk één van de mooiste vaste planten. De bloemen zijn teer en wonderschoon, zeker als je ze van dichtbij bekijkt. Ze zijn bijzonder fotogeniek en hebben iets weg van fuchsia’s. De buitenste bloembladen hebben vaak andere kleuren dan de binnenste bloemblaadjes. Het zijn net rokjes. En ze zijn erg geliefd bij bijen en andere nuttige insecten. Ze behoren wat mij betreft tot één van de droomplanten

 

Elfenbloem is een vroege bloeier

Epimedium bloeit al vroeg in het voorjaar, zo rond april/mei. Zodra de bloembollen zijn uitgebloeid begint de bloei van Elfenbloem. De bladeren zijn ook zeer fijn, het is een tere plant.
Wil je veel bloemen, geef dan tweemaal per jaar plantenvoeding. In april/mei en in juni/juli. De plant beschikt dan over voldoende voedsel voor het bloeiseizoen.

 

Schaduwplant

Elfenbloem is de ideale plant voor in de schaduw. Ook onder een boom of langs een muur doen ze het goed. Ze zijn niet veeleisend qua water en kunnen ook zon verdragen.

Elfenbloem trekt insecten aan
Elfenbloem trekt insecten aan

Veel variëteiten

De plant lijkt gemakkelijk te muteren, er zijn erg veel variëteiten en kleuren. De kleuren variëren van wit, geel tot roze, lila en paars. Mooie pastelkleuren welke prima bij elkaar passen.
Door de vele verkrijgbare kleuren passen ze altijd wel in je bloemenborder.
De plant is wordt ca. 25 cm. maar er zijn ook exemplaren die wel 65 cm. hoog worden. Kijk dus goed welke je koopt.

 

Vermeerdering van Elfenbloem

In het najaar kun je de plant scheuren en de scheuten als nieuwe plant laten opgroeien. Maar Elfenbloem zaait zich ook gemakkelijk uit. In het voorjaar zie je de nieuwe zaailingen al snel weer opkomen. Het zijn tere wortels, verplanten van de jonge zaailingen gaat niet altijd goed. Als je ze laat staan waar ze opkomen dan bloeien ze in het voorjaar weer snel.

 

Snoeien

Je hoeft ze niet te snoeien, ze worden niet groter dan ze al zijn.

Hoge soort ca. 65 cm. hoog - Epimedium
Hoge soort ca. 65 cm. hoog – Epimedium

Combinaties met Epimedium

Deze Elfenbloem is mooi te combineren met varens in een schaduwtuin. Ook de combinatie met witte en roze Alliums is mooi. Allium is een bolgewas welke je in het najaar plant. Ze bloeien in het voorjaar tegelijk. Geranium, de vaste plant, past ook goed bij Epimedium.
Als je Elfenbloem wilt kopen voor je tuin, bekijk dat goed de website’s van tuinplantenleveranciers. Naast de verschillen in bloemkleuren zijn er ook verschillen in bladkleur, van lichtgroen tot meer groen/rood. Er zijn ook bodembedekkende soorten welke laag blijven.

Als je van wonderschone bloemen houdt mag deze vaste plant niet ontbreken in je tuin. Ideale plant voor een mooie Match and Mix.

Witte variant
Witte variant

#epimedium #elfenbloem #droomplant