Voordelen insectenkast

Bijen- en vlinderkast

Bijen- en vlinderkast

Voordelen van een insectenkast

Help bijen, vlinders en andere nuttige insecten met een insectenkast en ze helpen jou!

 

Zoals bekend zijn bijen zeer nuttige beestjes. Ze zorgen voor bestuiving van bloemen, groente en fruit. Ook vlinders helpen mee aan de bestuiving. En verder zijn er nog diverse insecten zoals wespen en lieveheersbeestjes die zeer nuttig werk doen. Deze helpen je vaak van ander ongedierte af, zoals bladluizen. Alle reden dus om deze vlinders en insecten een goed plekje te geven in je tuin. Met een insectenkast bied je ze een rustplek en een goede plek om te overwinteren.

 

Insectenkasten zijn er in diverse soorten: voor bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en andere insecten. Elke kast is ingericht voor een specifiek beestje. Met een combikast trek je meerdere insecten aan.

 

Vlinderkast

Insectenkast voor bijen en vlinders
Insectenkast voor bijen en vlinders

Een vlinderkast bevat langwerpige smalle sleuven. De vlinders kunnen hier gemakkelijk door en ze voelen zich veilig in de kast. Hang een vlinderkast op een beschutte plek. In de zon is prima, niet in de regen of op de wind. Stop wat kleine takjes in de vlinderkast.

Bevestig de kast aan een paal of aan de muur. De hoogte is voor vlinders niet belangrijk. Maar zet de vlinderkast wel op een plek waar bloemen met veel nectar of stuifmeel staan.
Een vlinderkast hoef je niet schoon te maken. Vlinders vertoeven er wel, maar nestelen elders.

 

Een schuin afdakje aan de insectenkast voorkomt dat het in kan regenen. Dit kastje op de foto is gemaakt van FSC-gecertificeerd hout en hiermee steun je ook “Natuurmonumenten”.

Bijenkast

Insectenkast voor bijen
Insectenkast voor bijen

Een bijenkast bestaat uit verschillende soorten stengels en gaten met een verschillende diameter (minimaal 2 mm, maximaal 9 mm.). De stengels moeten lang genoeg zijn en aan één kant dicht.
Als de stengels zijn “dichtgemetseld” dan weet je dat je bijenkast goed bewoond is. Bijen kruipen in de stengels en gaten en leggen hun eitjes erin. Ze laten er ook voedsel in achter voor de larven. Als de larven voldoende gegroeid zijn verlaten ze de bijenkast en gaan op zoek naar een partner.

Hang een bijenkast op een plek waar ze voedsel (nectar en stuifmeel) kunnen vinden. Zaai anders een bloemenmengsel. Dan beschik je zelf ook nog over mooie snijbloemen.

Lees ook ons blog “Hoe maak je een bijentuin” met tips over het aanleggen van een bijentuin. Het bevat een lijst met planten geschikt voor bijen en vlinders.

 

 

Zet bewust ook eens een insectenkast in je voortuin.  Maak een bijenvoortuin en/of een vlinder- voortuin. Zo help je mee aan de bewustwording voor de natuur.

Stuur ons gerust foto’s van je insectenkast (info@tuinhappy.nl)