Nolina – kwekers met passie

Nolina potrozen

Nolina potrozen

Nolina – een kijkje in de kwekerij in Woubrugge

Kwekers met passie

Vanuit onze Groei en Bloei afdeling bezochten we Nolina, een familiebedrijf in Woubrugge waar de mooiste planten worden opgekweekt. Marcel de Lange, één van de directeuren gaf een rondleiding door de kwekerij. Aansluitend kregen we een interessante presentatie.

 

Het bedrijf Nolina

Nolina potroosjes
Nolina potroosjes

Nolina is een flink familiebedrijf waar diverse planten worden opgekweekt. Potroos is de belangrijkste teelt. Daarnaast worden er jonge planten (Young Plants) voor andere kwekers opgekweekt en tuinplanten zoals Wisteria, Agapanthus en Clematis voor de handel.

Er is niet alleen aandacht voor planten, maar ook voor de medewerkers. Naast taallessen kunnen medewerkers deelnemen aan sportieve activiteiten en kunnen ze deelnemen aan een coachingstraject. Dit brengt mensen verder.

 

Potrozen

Stekken van potrozen worden door een indrukwekkende robot in potten gestoken. De gebruikte potgrond is uitgebalanceerd. Een goed gemengd geheel van wat veen, perliet, klei, kokos, meststoffen en kalk. De potten krijgen van onderaf water. Het mengsel moet voldoende water optrekken zodat de stekken genoeg vocht krijgen.  Perliet zorgt voor de benodigde lucht. Een beetje klei houdt water vast. Er worden langwerkende meststoffen gebruikt. Voldoende voor mooie roosjes bij jou in huis. De miniatuurroosjes zijn echt een lust voor het oog.
Tips voor verzorging vind je op de website van Nolina.

Steekrobot rozenstekken
Steekrobot rozenstekken

Young Plants

De Young Plants zijn halffabrikaten. Ze worden door Nolina geteelt en bij andere kwekerijen verder opgekweekt naar een product voor de consument. In de juiste pot, met de juist potgrond en bemesting krijgen ze hier een prima start. Een uitgekiend concept.

Potrozen in opkweek (Nolina)
Potrozen in opkweek (Nolina)

Tuinplanten

Ook tuinplanten als eindproduct verlaten de kwekerij. Naast Wisteria en Agapanthus worden er diverse soorten Clematis opgekweekt. Er is veel ervaring met deze planten opgedaan. Wisteria fruticosa “Amethyst Falls” geeft eerst blad en daarna bloemen, dit in tegenstelling tot Wisteria sinensis. Deze geeft eerst bloemen en daarna blad.

Product gereed voor handel
Product gereed voor handel

De Clematis Boulevard® collectie bestaat uit variëteiten met een compacte groei en een rijke bloei van het vroege voorjaar tot laat in de zomer.
De Garland® collectie bestaat uit Clematis met een doorlopende bloei. Als de ene bloem is uitgebloeid volgt de volgende. Deze bloeien vroeg in de zomer tot ver in het najaar.

Clematis Tudor Patio® is een unieke bodembedekker. Clematis als bodembedekker ken ik nog niet. De plant moet goed winterhard zijn en kun je ook gebruiken in een hanging basket. Ik ga snel op zoek naar een paar exemplaren. Dit wil ik wel eens uitproberen.

Clematis als bodembedekker (Foto: Nolina)
Clematis als bodembedekker (Foto: Nolina)

Tip voor Clematis: zorg dat de plant niet de hele dag in de zon staat, maar wel een stukje van de dag. Zet de plant in ieder geval niet in de avondzon.

Tip voor Agapanthus: na de bloei verschijnen er decoratieve zaadknoppen, als je deze weghaalt bloeit Agapanthus nog veel langer!

Tip voor Wisteria: probeer deze ook eens in pot. Amethyst Falls is hier prima geschikt voor.

Interessant bezoek, weer wat plantenkennis opgedaan!

Potrozen voor binnen
Potrozen voor binnen