Fruit uit eigen tuin

Aalbessen

Aalbessen

Fruit uit eigen tuin

Met klimfruit creëer je makkelijk een pluktuin 

Fruitplanten in pot - fruit uit eigen tuin
Fruitplanten in pot – fruit uit eigen tuin

Voor een pluktuin met klimfruit als bramen, frambozen, blauwe bessen en druiven is niet veel ruimte nodig. Deze planten groeien omhoog, langs een muur, schutting, rek of pergola en gedijen zelfs op een balkon. Ze bieden mooi blad en bloesems in de voorzomer.

Gedurende de zomer zelf ontstaan er vruchten, die dan in de nazomer en herfst kunnen worden geoogst. Er is dus altijd wat te beleven met klimfruit. Fruit zien groeien (en uiteindelijk lekker opeten) is een leuke en leerzame ervaring voor kinderen en past in de trend van willen weten waar je eten vandaan komt. Met wat je zelf niet opeet, maak je de vogels in het najaar blij.

Keuze assortiment

Het assortiment klimfruit biedt ruime keuze, speciaal geselecteerd voor juni zijn de stekelloze braam (Rubus fruticosus), framboos (Rubus idaeus), druif (Vitis vinifera) en blauwe bes (Vaccinium corymbosum, ook bekend als trosbosbes). Alle planten komen voor in vele verschillende variëteiten, waaronder compacte vormen die heel geschikt zijn voor plekken met weinig ruimte. Door veredeling zijn ze sterker, productiever en gemakkelijker in het onderhoud dan voorheen. Er zijn enkele speciale consumentenlabels, zoals 100% Fruit, Fit&Juicy en Big Taste Experience.

 

 

Herkomst 

bramen - fruit uit eigen tuin
bramen – fruit uit eigen tuin

Veel klimfruit hoort bij de rozenfamilie. De braam groeit in heel Europa, maar ook in het Zuid-Amerikaanse hooggebergte. De framboos is eveneens een Europese klassieker en rukte sinds de 16de eeuw op vanuit Italië en Griekenland. Blauwe bessen zijn inheems in bosrijke gebieden in de oostelijke Verenigde Staten en groeien pas sinds het begin van de 20ste eeuw in Europa. Druiven hebben zich verspreid vanuit het Midden-Oosten.

Hier let u op bij de inkoop

• Klimfruit wordt aangeboden in diverse potmaten en groeistadia. In juni horen de planten redelijk volgroeid te zijn, ruim in het blad te zitten en bloesems of zelfs al fruit te dragen.
• Let op de verhouding tussen potmaat en plant, de lengte van het steunmateriaal en een goede bezetting met blad, bloem en bes.
• Check op rupsen, slakken, luis of andere aantastingen als meeldauw of Botrytis.

 

 

Verzorgingstips voor de consument

Fruitplanten in potten
Fruitplanten in potten

A. Klimfruit kan in bakken, potten of de volle grond en staat het liefst op een zonnige plek waar het niet donkerder wordt dan halfschaduw. De zon is nodig om de vruchten te laten rijpen.

B. Bramen, frambozen en blauwe bessen houden van een humusrijke, lichtzure grond, druif heeft liever een kalkhoudende grondsoort.

C. Laat de kluit niet uitdrogen, de planten verbruiken veel vocht bij de groei van de bessen.

D. Zorg voor houvast om tegenop te kunnen klimmen, zoals een rek, frame of pergola.

E. In het groeiseizoen elke twee weken plantenvoeding geven, afgestemd op het fruit in kwestie.

F. De meeste klimfruitsoorten zijn zelfbestuivend, zodat er niets hoeft te worden gedaan om vruchten te krijgen.

G. Snoeien in de late winter of het vroege voorjaar.

 

Aardbeien uit eigen tuin

Aardbeienplantjes kun je in het voorjaar bij veel tuincentra kopen. Er zijn doordragers, deze geven langdurig aardbeien af wel tot in september. De niet-doordragende soorten geven alle aardbeien af in een korte periode, meestal eind juni/begin juli.  Ga je dus op vakantie in die periode, kies dan voor doordragers. Dan heb je wat minder oogst per pluk, maar wel gedurende een langere periode.

Aardbeien plant je op een aarbeienbedje of in regels. Wil je voorkomen dat er onkruid groeit tussen je planten, leg er dan wat stro tussen. Stro zorg er ook voor dat je aardbeien bij een regenbui niet smetten maar droog blijven.

Eigen aardbeien hebben veel smaak. Moestuinders zweren er vaak bij.
Na de oogst kun je oude en zieke bladeren het beste verwijderen en de grond rondom de plant losharken.

Na drie jaar nieuwe aarbeienplanten planten

Aardbeienplanten gaan drie jaar mee. Daarna kun je de planten beter vervangen door nieuwe. De oogst wordt na drie jaar elk jaar minder. Aardbeienplanten geven elk jaar zelf nieuwe scheuten. Knip deze af van de moederplant en plant ze opnieuw. Zo kun je zelf zorgen voor nieuwe aardbeienplanten na drie jaar.

Bescherm je aardbeien met netten

Vogels zijn erg gek op aardbeien. Ze eten ze op voordat je ze kunt oogsten. Je kunt je aardbeien afdekken met speciale aardbeien netten.
Maar pas op dat je de zijkanten heel goed afdekt. Anders kruipen de vogels tussen het net door. Een vogel onder een aardbeiennet is ten dode opgeschreven als je deze niet snel kunt bevrijden. Ze draaien zich helemaal vast in het net en kunnen de uitweg niet meer vinden. Soms moet je het net kapot knippen als je het vogeltje nog wilt bevrijden.

Dus of geen net, of heel goed afdekken langs alle zijkanten. Denk aan de vogels!

 

Aalbessen (wit, rood of blauw)

aalbes zwart
aalbes zwart

Aalbessen zijn eenvoudig zelf te kweken. Echter ook hier geldt weer dat je een net tegen de vogels nodig hebt. Deze bind je rondom de gehele aalbessenstruik.
Rode aalbessen zijn erg lekker. De witte vind ik zelf wat te zoet. Van blauwe bessen kun je heerlijke bessensap maken.

Aalbessenstruiken kunnen er groot worden. Snoei ze dan ook na de oogst. Meestal knip ik de te laag hangende takken weg, evenals zieke en dode takken. Ook te dunne twijgjes snoei ik. Takken welke elkaar kruisen kun je ook snoeien. Het idee is dat je een open struik maakt. Hier kunnen de bessen vrijuit hangen en hebben ze minder last van smet.

Aalbessen bemesten. Aalbessen, kun je net als andere fruitbomen en struiken het beste een organische voeding (in korrels) geven rond maart/april. Meestal strooi ik in juni/juli de tweede keer. Zo kunnen je planten tot de winter vooruit. De voeding werkt zo’n drie maanden lang.

 

Blauwe bessen

Smakelijk tuinnieuws! Nieuwe introductie: de Berry Bux.

Het is een sierplant die sterk op een buxus lijkt. In het voorjaar zit de plant vol bloesem en in de zomer vol blauwe bessen.

Die zijn supergezond en zitten boordevol vitamine A, B en C en antioxidanten. Eén plant kan zo’n 1.200 blauwe bessen produceren. Heerlijk voor in yoghurt, fruitsalade, muffins of als smakelijk tussendoortje!

Snoephaag

 

De winterharde plant wordt zo’n 50 cm hoog en heeft compacte groeivorm.

De plant behoudt het hele jaar zijn groene uiterlijk. In april verschijnt de bloesem en in juli komen de eerste bessen tevoorschijn.

Als deze blauw kleuren, zijn ze rijp en kun je ze naar hartelust plukken.

Door de sierlijke vorm van de Berry Bux kun je de plant ten eerste behalve in potten ook in de volle grond planten bijvoorbeeld als smakelijke haag langs een looppad.

Ten tweede, elke keer als je erlangs loopt, snoep je van de heerlijke bessen.

 

Plantencollectie

De sierplant kenmerkt zich door een compacte groeivorm in combinatie met een overvloedige vruchtenproductie.

De collectie bevat ook de blauwe bessen ‘Jelly Bean’, ‘Pink Breeze’ en ‘Peach Sorbet’ en de braam ‘Baby Cakes’.

Berry bux is winterhard en worden gekweekt in Nederland.

Verzorging

De plant is oersterk en vraagt weinig verzorging. Zet ‘em op een zonnig plekje of in de halfschaduw. Voorkom dat de kluit uitdroogt en voeg eens per twee weken een beetje plantenvoeding toe aan het gietwater.

 

Staan de planten in een pot:

  1. Zorg dat overtollig water eventueel weg kan vloeien.
  2. Maak een gat in de bodem van de pot of gebruik hydrokorrels.
  3. Snoeien is bijna niet nodig, eventueel uitstekende takjes knip je gewoon af.

 

 

 

 

 

 

Meer tuintips:

– Wanneer je tuin bekalken?

– Wil je een groen gazon?

– Ongelijke grasmat?

Gratis E-book "Hoe? Groen Gazon"

Over blauwe bessen, de berry-bux, heb ik een aparte blogpost geschreven. Ze zijn namelijk erg gezond en bevatten vitamine A, B en C en nog antioxidanten.
Het zijn kleine struiken welke je niet behoeft te snoeien.

 

Heb jij ervaring met fruit uit eigen tuin? Laat het ons weten info@tuinhappy.nl

 

Lees ook mijn blogpost “mmmmm Meloenen uit eigen tuin

Moestuin
Moestuin

 

Zal ik je tuintips sturen? (ca. 1 x per maand)

 

Verificatie

Wat vind je nog meer op deze site?

 

 

 

 

Foto aalbessen: Iverde.org