Spaghetti pompoen

Spaghetti pompoen in de moestuin

Spaghetti pompoen in de moestuin

Spaghetti pompoen

Lang houdbare superleuke groente voor opkweek in de (moes)tuin.

Een spaghetti pompoen kun je gemakkelijk zelf opkweken. Zaai de zaden in een bakje en plant ze uit in de vollegrond zodra de plantjes groot genoeg zijn. Let wel, de pompoenplant heeft wel enige ruimte nodig. Een moestuin of kaal stukje grond is hiervoor ideaal.
Zo rond begin oktober kun je de eerste pompoenen eten. Probeer er eerst eentje uit en bekijk het recept hieronder. De pompoen is rijp genoeg als je, nadat deze uit de oven is gekomen, het vruchtvlees als spaghetti draden om je vork kunt winden.

 

Spaghetti pompoen met pastasaus
Spaghetti pompoen met pastasaus

 

Bijzondere pompoensoort

Bijzonder, dat kun je deze pompoensoort wel noemen. Snijdt de pompoen doormidden. Haal het binnenste eruit (de zaden en loszittende draden). Vervolgens maak je het volgens recept klaar door middel van koken of garen in de oven. Hierna is de binnenkant van de pompoen eetbaar als lange spaghetti slierten.

 

Spaghetti pompoen zaaien

Vanaf half maart kun je binnen in een zaaibakje beginnen met zaaien. Vanaf mei kun je ook buiten zaaien. De zaden zien eruit als normale pompoenzaden.
Na opkomst kun je de plantjes het beste in een potje verspenen en flink laten wortelen. Nadat de kans op vorst voorbij is kun je de pompoenplantjes buiten uitplanten.

 

Uitplanten

Stukje glas of hout tegen beschadiging
Stukje glas of hout tegen beschadiging

De Spaghetti pompoen heeft, net als andere pompoensoorten, ruimte nodig om te groeien. Ik zou voor één plant een vierkant van 1,5 x 1,5 meter adviseren. De plant maakt ranken die je in het vierkant moet zien te houden. Knip de langste ranken achter de aanzet van de pompoen weg.  Als je voldoende ruimte hebt, laat de pompoenplant dan gerust groter worden. Aan één plant kunnen wel ca. 10 pompoenen komen. Bijzonder lucratief dus.

Ik geef ze tweemaal per jaar organische meststofkorrels. Direct bij de aanplant buiten en vervolgens drie maanden later nog een keer. Zo krijg je veel en grote pompoenen.

Tip: leg de pompoen op een stukje glas of iets anders wat geen vocht doorlaat. Zo blijft de pompoen onbeschadigd en gaat niet rotten aan de onderkant.

 

Oogsten

Eind van de zomer kun je de eerste pompoenen al oogsten. Je kunt de pompoenen wel 4 tot 5 maanden aan de plant laten zitten, ze zijn bijzonder lang goed houdbaar. Dit is een voordeel voor moestuinders. Nadat de zomergroenten zijn geoogst, heb je nog lang plezier van pompoenen.

 

Koolhydraatarm

Spaghetti pompoen past in een koolhydraatarm dieet en wordt ook geadviseerd door het Diabetes Fonds. Voor mensen die op suikerinname moeten letten en geen pasta willen eten is dit een ideale keuze. Maar ook voor ieder ander is het een lekker en ook leuk uitziend gerecht.
Spaghetti pompoen bevat veel vitaminen en mineralen.

 

Eenvoudig recept (oven)

Spaghetti pompoen uit de oven
Spaghetti pompoen uit de oven

Snij de pompoen doormidden en haal het losse binnenste gedeelte eruit. Je houdt nu alleen de harde buitenkant over.

Sprenkel voldoende olijfolie in de twee helften.

Maak een smaakvolle pastasaus of champignon roomsaus en vul de twee pompoenhelften hiermee.

Dek af met geraspte kaas. De pompoen gaat 40 minuten in een 180 graden oven.

Even laten afkoelen en eet smakelijk.

Op internet vind je nog veel meer lekkere recepten.

 

 

 

Recept met spinazie, tomaat en ricotta

Pompoen met cantharellensaus

Recept met spinazie en geitenkaas

Spaghetti pompoen op tafel
Spaghetti pompoen op tafel

Weet je zelf ook nog een leuk recept, laat het me even weten (info@tuinhappy.nl), dan voeg ik deze toe op deze website.

Veel plezier met de opkweek van je eigen Spaghetti Pompoenen.