Perskluitjes of biopotten – geen plastic!

Organische potten met Zinnia's
Organische potten met Zinnia'sOrganische potten met Zinnia's

Biologische potten en perskluitjes

Geen plastic potten meer!

Zaai je zelf je perkgoed, moestuinplantjes of bloemen voor een plukhoek? Nadat het zaad is opgekomen verspeen dan het opgekomen plantje in een biologische organische pot of in een zelfgemaakt perskluitje. Je hebt geen plastic potten meer nodig. Het kluitje kan na beworteling direct in de volle grond worden geplant.

  • Zelf perskluitjes maken
  • Biologische potten

 

Zelf perskluitjes maken

 

Perskluitjes op een chrysantenkwekerij
Perskluitjes op een chrysantenkwekerij

Je kunt gemakkelijk zelf je perspotten maken. Een perspot of perskluitje is samengedrukte potgrond met een gaatje. Hierin plant je een kiemplantje of een stek.

Professionele kwekers gebruiken deze volop.

Er zijn geen plastic potten meer nodig en je kunt, na het bewortelen, het kluitje direct in de volle grond planten.  De wortels groeien door het kluitje heen en slaan snel aan.

 

Hoe maak je een perskluitje?

Pottenpers
Sogo pottenpers

Eenvoudig, je hebt een pottenpers en losse potgrond nodig. Zaai- en stekgrond is hiervoor prima geschikt.

Maak de potgrond goed vochtig, zo vochtig dat je het goed in elkaar kunt drukken. Druk een handje grond goed aan in de pottenpers en druk op de knop.

Je hebt direct een mooi gevormd kluitje met een gaatje erin.

 

 

Verspenen en bewortelen

"<yoastmark

Na opkomst verplant je het kiemplantje in ruimere grond (=verspenen). Het plantje krijgt zo meer plek om te wortels te maken. Verspenen is het gemakkelijkst met een verspeenset. Dit bestaat o.a. uit een  verspeenvorkje om de kiemplantjes uit de grond te halen en een verspeenpen om gaatjes te prikken.
Zonder je handen vuil te maken kun je zo verspenen.

Je kunt de kluitjes met het kiemplantje in een bakje zetten of direct in de grond. Zorg in ieder geval dat de perskluitjes goed vochtig blijven. Het kluitje mag niet uitdrogen.
Ik laat ze eerst flink wortelen in een bakje met water erin. Als de worteltjes door het kluitje komen plant ik ze pas uit in de tuin, kasje of koude bak.

 

Biologische potten

Je kunt ook in plaats van perskluitjes kiezen voor biologische potten. Deze organische potjes zijn gemaakt van natuurlijk houtpulp. Deze potten kun je, nadat je plantje voldoende wortels heeft gekregen, met pot en al in de grond planten. De wortels groeien door het potje heen de grond in. Je hebt dus ook geen plastic potten meer nodig.

Hoe gebruik je biologische potten

Verspeenpen voor het maken van gaten
Verspeenpen voor het maken van gaten

Vul de potten met vochtige potgrond. Met de verspeenpen prik je een gaatje in elke pot. Hierin plant je vervolgens het kiemplantje. Zorg dat de potten niet uitdrogen. Je kunt ze eerst laten wortelen of je plant ze direct op de plaats van bestemming.

Bedenk wel dat je veel gekiemde plantjes pas na de kans op nachtvorst (“IJsheiligen”) buiten kunt planten. Lees hiervoor goed de planttijden op het zaaizakje.

 

 

 

 

Hoe minder plastic potten we gebruiken hoe beter. Perskluitjes en biologische potten zijn een goed en werkbaar alternatief hiervoor.

#duurzaamtuinieren #noplastic #gogreen #biologisch #organicgardening

Zelf perskluitjes maken - tuinblogger - tuinhappy
Zelf perskluitjes maken

 

 

 

Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl