Buxusmot – bescherm je planten op een natuurlijke manier

Buxus beertje
Buxus beertje
buxusmot
buxusmot

 

Buxus snoeien

 

Buxus snoeien (buxus sempervirens)

"<yoastmark

Tips voor het snoeien van buxus:

 • Hoe buxus snoeien

 • Wanneer buxus snoeien

Buxus (palmboompje) is een gewilde plant in veel tuinen. De meest voorkomende buxusplant is buxus sempervirens (een sterke groeier welke ideaal is voor vormsnoei).

buxusvormen
buxusvormen

Groenblijver

buxus grillige vorm
buxus grillige vorm

Een buxus blijft het gehele jaar door groen en geeft door de vorm structuur aan je tuin. Als veel vaste planten in de winter afsterven, blijft de buxus nog mooi in vorm. Zorg wel dat je de buxusplanten  goed verzorgd en in model blijft houden.

Vormsnoei

buxus pilaren
buxus pilaren

Prachtige vormen kun je maken van buxus zoals bollen, kegels of pyramides, spiralen, kubussen, vogels, beertjes, etc. En een mooie vorm kost minder tijd van je denkt. Een bolvorm is redelijk eenvoudig te snoeien. Wil je haagjes knippen, span dan een touwtje zodat het haagje vooraan net zo hoog wordt afgeknipt als aan het einde.  Voor een spiraalvorm heb je een buxus sempervirens nodig met een rechte stam en deze knip je eerst in kegelvorm. Draai er dan een touw omheen zodat je de vorm beter kunt zien en het buxus snoeien gaat gemakkelijker.

Buxustuin in Villandry
Buxustuin in Villandry

In de wat formele tuinen zie je vaak strakke buxushagen. De tuin van Paleis het Loo is één van de meest bekende. In Frankrijk en Italië zijn er nog velen te vinden, zoals bijvoorbeeld in Villandry in Frankrijk.  Naast haagjes, kom je daar ware kunstwerken tegen.

Maar in kleine particuliere tuinen vind je ook vaak mooie patronen of prachtige groene afscheidingen.  Ook kun je buxus mooi in grillige organische vormen laten groeien.

buxushaagjes
buxushaagjes

Met een buxus is pot heb je altijd iets groens om je heen. Kies een pot welke bij de buxusvorm past.
Een stenen pot kan in de winter bevriezen. Haal deze dan naar binnen of gebruik kunststof. Lees meer over de verzorging van buxus in potten.

Een buxus in de volle grond kan wel 5 tot 6 meter hoog worden. Maar d.m.v. snoeien kun je zelf bepalen hoe hoog je de plant laat worden.

Wanneer buxus snoeien

buxus snoeien
buxus snoeien

Snoeitips

 1. Buxus kun je het beste twee maal per jaar knippen, één maal in het voorjaar en één maal aan het eind van de zomer, augustus/september. De eerste snoeibeurt kun je eventueel overslaan, maar wil je een volle buxusplant, snoei dan twee maal per jaar.
  Snoei niet meer na half september. De jonge takjes welke na de snoei nog ontstaan kunnen niet goed tegen de winter. De plant kan dan nog op tijd afharden.
 2. Wil je een nieuwe vorm knippen, gebruik hiervoor dan vrij jonge planten. Deze zijn nog gemakkelijk in een nieuwe vorm te sturen. Oudere planten verhouten zich. Indien je deze te ver terugknipt verschijnen er kale plekken.
 3. Snoei nooit in de felle zon. De plant kan dan uitdrogen of verbranden. Kies een bewolkte dag uit.
 4. Spreid een kleed uit rondom de plant om de afgeknipte takjes gemakkelijk te verzamelen. Als je de takjes laat liggen, verteren ze nl. slecht.
 5. Heb je een symmetrische vorm of wil je gelijke hagen, maak dan gebruik van een model zodat alle haagjes even hoog worden of span een draad zodra je recht blijft knippen.

Welke snoeischaar

Buxus elektrisch snoeien of niet

 • buxus pyramide tuin
  buxus pyramide tuin

  Snoeischaren zijn er in veel smaken. Een goede buxus snoeischaar is belangrijk om een goede vorm te behouden. Heb je maar 1 buxus, of moet je er veel knippen? Snoei je liever met de hand of vind je elektrisch prettiger? Met een heggeschaar of een elektrische schaar op een accu loop je gemakkelijker rond de plant. Dit is belangrijk om een mooie symmetrische vorm te krijgen. Een verlengsnoer is dan vaak onhandig.
  Belangrijk is dat de messen goed scherp zijn, anders beschadig je de blaadjes. (rafelige randjes)

 

 

 

 

Wat vind je nog meer in dit tuinblog, klik hier

Tuin-Nieuwsbrief

Schrijf je rechtsboven op deze site in voor de Tuinhappy Nieuwsbrief.

Zie ook mijn item : “7 redenen om deze week te gaan schoffelen”

Waarom en wanneer je tuin bekalken?

Handje kalk
Handje kalk

 

 

 

 

 

 

 

Meer interessante artikelen

Tuinhappy.nl - Lathyrus
Lathyrus voor binnen en buiten
Meer groen minder tegels
Meer groen minder tegels
GardenHappiness - feets in the grass
Groen Gazon

Zie ook:

Over Tuinhappy 134 Artikelen
Tuinhappy.nl is een blog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl