Een tuin voor dit klimaat
10 tips om je tuin aan te passen –
Waarom je tuin aanpassen?
Iedereen merkt het wel in de tuin, het klimaat verandert. De zomers worden heter en droger en er valt vaker een flinke plensbui. We zullen hier mee moeten dealen. Pas dus je tuin aan voor een goede omgeving voor je tuinplanten, voor meer biodiversiteit, voor opvang van water en voor meer comfort voor jezelf.
Waarom steen verwijderen uit je tuin?
Een terras geeft warmte af, stenen weerkaatsen de warmte en het water loopt van je terras af het riool in. Als je steen vervangt door planten of een gazon, dan fungeert je border of gazon als opvangbak. Het absorbeert warmte en geeft daardoor verkoeling.
Je gazon fungeert als een spons, het water loopt de bodem in.
Wat kun je doen?
- Plant één of meerdere bomen
- Zoek de juiste plek voor je terras
- Maak een zitje op het gras
- Vang regenwater op
- Pas bodemverbetering toe
- Let op je borderbodem
- Vervang je stenen pad door schors/grint
- Bekleed je muren
- Zorg voor wateropvang
- Plaats hagen als windkering
-
Plant één of meerdere bomen
Een boom geeft flinke schaduw. Het werkt als een natuurlijke parasol. Let op de uiteindelijke grootte van de boom en zoek uit naar welke vorm deze uitgroeit. Voor schaduw is een boom nodig met een brede bovenkant. Verbeter je bodem als je een boom gaat planten en zorg voor een perfecte grond bij aanplant. Lees ook “De juiste boom voor elke tuin“
-
Juiste plek voor je terras
Het is niet meer standaard om je terras volledig in de zon te plaatsen. Bij hete zomers heb je vaak liever een plekje in de schaduw. Zorg dat je een zitje in de schaduw of onder een boom kunt maken. Ook kun je denken aan verplaatsbaar meubilair.
-
Zitje op het gras
Denk ook eens aan een plekje op het gras. Steen weerkaatst hitte, met gras heb je hier geen last van.
-
Vang regenwater op
Het water kun je gebruiken voor droge perioden. Ook help je mee aan overbelasting van het riool tijdens een flinke regenbui. Denk ook eens aan ondergrondse waterreservoirs.
-
Pas bodemverbetering toe
Zorg dat je grond niet inklinkt. Het moet water kunnen opvangen. Bij een dichtgeslagen bodem loopt het water weg. Dit kun je doen door veel tuinplanten te planten en weinig kale grond over te houden. Maak de grond los met een cultivator als deze is ingeklinkt. Ook kun je je grond verbeteren met een bodemverbeteraar zodat het meer humus bevat.
- Let op je borderbodem
Kies voor een natuurlijke beplanting zoals een prairietuin. Je plant je borderbodem dan vol met planten zonder kale grond ertussen. Lees ook ons blog over het prairietuin. Je zult verstelt staan hoe mooi zo’n natuurlijke plantenborder oogt.
-
Vervang je stenen pad door schors/grint
Steen kan geen water doorlaten, boomschors of grint wel. Ook is er tegenwoordig waterdoorlatende bestrating te koop. Het water moet weg kunnen lopen door opengewerkte stenen. (waterpasserende bestrating). Lees ook ons blog over een pad van boomschors.
-
Muurbekleding
Ga de hoogte in en vergroen je muur. Je muur wordt koeler door beplanting, steen geeft warmte af. Plaats rekjes zodat klimplanten steun hebben. Een lelijke schutting kun je met mooie klimplanten, groene of bloeiende planten, aankleden. Vervang een schutting ook eens door planten en struiken.
Ook het dak van een pergola kun je helemaal laten begroeien voor meer schaduw.
Lees ons blog over “Verticaal Tuinieren”
-
Zorg voor wateropvang
Met een regenton kun je flink wat water opvangen. Bedenk ook dat een gazon goed als waterbuffer fungeert. Het werkt als een spons. Het water wordt opgenomen en later afgegeven aan je grasplantjes.
-
Plaats hagen als windkering
In plaats van schuttingen kun je ook hagen en struiken planten. Dit werkt prima tegen de wind. Vogels en insecten zullen je dankbaar zijn.
Meer tips:
Lees ook onze eerdergeschreven blogs voor klimaat vriendelijk tuinieren
“Een koel huis begint in de tuin”
“TienPuntenPlan van Groei en Bloei”
Wil je onze Tuin Nieuwsbrief met Tuintips ontvangen? Meld je dan aan.
De foto’s mogen niet zonder overleg worden verspreid. Alle foto’s zijn door mij gemaakt, sommige zijn via Iverde verkregen.