Een groene tuin – minder gezondheidsklachten

Meer groen - betere gezondheid

Meer groen - betere gezondheid

Een groene tuin – minder gezondheidsklachten –

WUR en Nivel onderzochten het verband in gezondheid tussen mensen met en zonder groene tuin.

 

Groene omgeving

 

Dat mensen zich beter voelen in een groene omgeving wisten we eigenlijk wel. Nieuw is dat ook door middel van onderzoek door WUR en Nivel is aangetoond dat mensen met een groenere tuin ook minder gezondheidsklachten hebben.

Helenium en korenbloemen in een groene en bloeiende tuin
Helenium en korenbloemen in een groene en bloeiende tuin

Woningen met een groene tuin

Groene straat
Groene straat

Het bouwen van een woning met een tuin is dan ook belangrijk voor de volksgezondheid. Het onderzoek toont een verband aan tussen het hebben van een tuin, specifiek het hebben van veel groen in de tuin, en klachten en aandoeningen zoals bekend bij de huisarts.
Diverse aandoeningen, waaronder beroertes en hersenbloedingen komen duidelijk minder voor bij mensen met een groene tuin

 

Het onderzoek

Groen datakaart
Groen datakaart

Een tuin met minimaal 50 vierkante meter groen werkt gunstig op de meest onderzochte aandoeningen.
Wageningen Environmental Research (WENR) heeft op basis van luchtfoto’s een groenkaart ontwikkeld. De gegevens hieruit zijn aangevuld met data van onafhankelijke databronnen.
Nivel heeft gezorgd voor gegevens uit elektronische patientendossier. Vervolgens zijn – in een beveiligde omgeving van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) – de analyses gemaakt.
Sjerp de Vries, projectleider bij Wageningen Environmental Research vindt de sterkte van de gevonden relaties opvallend.

Almere was de gemeente welke meedeed aan het onderzoek. Als advies aan gemeenten komt uit het onderzoek meer woningen te bouwen met een groenere tuin. Verdichting door appartementen is niet gewenst. Het advies aan de inwoners is de tuin meer te vergroenen.

 

Zelf je tuin vergroenen

 

Je kunt op een eenvoudige manier je tuin vergroenen. Dit heeft niet alleen effect op je gezondheid, het is ook beter voor het klimaat. In een groene tuin is er meer ruimte voor biodiversiteit. Je ziet er meer vogels, vlinders en nuttige insecten. In het bodemleven krioelt het van de beestjes.
Een groene tuin kan ook meer water opvangen. Van een stenen terras loopt het regenwater direct het riool in. Dit is ongewenst bij zware regenbuien. De kans op niet gewenste overstromingen is dan groot.  Een groene tuin fungeert als een soort spons. Het water wordt in de bodem opgeslagen en automatisch afgegeven aan de beplanting of aan je gazon. Zo voorkom je ook verdroging van je planten.

Bomen en struiken trekken vogels aan
Bomen en struiken trekken vogels aan

Ik heb meerdere blogs geschreven over het vergroenen van je tuin. Lees ook de volgende artikelen

“Onderhoudsvrije en toch groenere tuin”

“TienPuntenplan Klimaatvriendelijk Tuinieren”

“Meer vogels plant een boom”

“Hoe maak je een bijentuin”

“Een klimaatvriendelijke tuin”

“Een koel huis begint in de tuin”

Schrijf je in voor onze Tuin Nieuwsbrief. Ik stuur je dan af en toe tips voor een groene tuin.

 

Lees ook het artikel van WUR