Graszoden of gras zaaien

Grasmat een paar weken na het inzaaien

Grasmat een paar weken na het inzaaien

Graszoden of gras zaaien –

Kies je voor graszoden of wil je zelf gras inzaaien? Door zelf je grasmat in te zaaien kun je budget vriendelijk tuinieren #budgettuinieren
Het kost iets meer tijd om je gazon groen te krijgen. In dit tuinblog vind je tips voor een mooi groen gazonnetje. Daarnaast adviezen voor het jaarlijks onderhoud.

 

Zelf gras zaaien of graszoden?

Je kunt kiezen voor graszoden. Dit geeft snel een groen resultaat maar is ook kostbaarder dan zelf gras inzaaien. De zoden worden een graszodenkwekerij op matten gekweekt. Je krijgt dan rollen gras met wortels en al. De ondergrond moet goed vlak zijn, vrij van stenen en voldoende humus bevatten.

Bereken het juiste aantal m2. Voor een rechthoek is dit gemakkelijk. Heb je een andere vorm meet dit dan op en vraag je graszodenleverancier om het juiste aantal m2. Diverse leveranciers beschikken op de website over een tool om dit te berekenen.

 

Tijdstip

Leg een nieuw gazon aan in het voorjaar of in het najaar. Niet in te warme zomermaanden, dan is de kans groot dat het mis gaat.

 

Gezonde bodem voor graszoden of gras zaaien

Zorg allereerst voor een gezonde bodem. Je ondergrond moet over de juiste zuurtegraad en bemesting beschikken. De zuurtegraad kun je laten meten. Neem wat monsters van de ondergrond en laat een grondtest uitvoeren. Bij diverse tuincentra kun je dit – vaak gratis – laten uitvoeren. De pH-waarde geeft de zuurtegraad aan, tussen 6 en 7 is prima. Een te lage pH-waarde (te zure grond) kun je aanpassen door kalk te strooien. Door het jaarlijks strooien van kalk op je grasmat voorkom je dat de ondergrond van nature te zuur wordt.

Lees ons blog over het jaarlijks onderhoud van je gazon of vraag het gratis E-book Gazon aan.

E-book gras
E-book gras

 

De bodem moet zowel voor graszoden als voor het gras zaaien eerst goed omgespit zijn. Haal wortelresten en puin/steen eruit. Wals of stamp de bodem daarna goed vlak. Een wals kun je huren o.a. bij bouwmarkten. Oneffenheden in de ondergrond zie je vaak terug in de grasmat. Gebruik een bodemverbeteraar als je ondergrond te weinig humus bevat. Wil je hierover meer weten, lees dan ons tuinblog over “Bodemverbetering

 

Keuze graszaad

 

Bepaal eerst waarvoor je je grasmat wilt gebruiken. Moet het een siergazon worden of spelen er regelmatig kinderen en huisdieren op en wordt de mat intensief belast? Ligt je grasmat voornamelijk in de schaduw? O.a. de volgende soorten graszaad kun je kopen:

  • Graszaad voor siergazon
  • Graszaad voor een sport- en speelgazon
  • Graszaad voor een schaduwgazon
  • Graszaad voor droogte en hitte
  • Herstelgraszaad (voor reparatie bestaande gazons)

Bepaal daarna hoeveel vierkante meter gras je wilt. Koop hiervoor de juiste hoeveelheid graszaad. Graszaad kun je even bewaren maar niet jarenlang. De kiemkracht loopt achteruit. Op de verpakking staat vermeld tot hoelang je het graszaad kunt bewaren. Let hier dus op bij aanschaf.

Gras zaaien met een zaad- of meststofstrooier
Gras zaaien met een zaad- of meststofstrooier

Zaai het met de hand of met een zaad- of meststofstrooier uit. Doe dit op een niet winderige dag zodat het zaad mooi verspreid komt te liggen. Hark het graszaad goed door zodat het mooi is verdeeld. Met planken kun je daarna het zaad nog aandrukken in de ondergrond.

Zaden goed doorharken
Zaden goed doorharken

Daarna is het tijd om te besproeien met een fijne nevel. Het graszaad mag niet “wegspoelen”. Let er de eerste tijd goed op dat je grasmat niet uitdroogt. Al snel zul je de eerste sprietjes zien. Wees niet bang als je nu nog wat kale plekjes ziet, deze groeien vanzelf dicht.

Al snel zie je de eerste sprietjes verschijnen.

Gras zaaien - vlak na opkomst
Gras zaaien – vlak na opkomst

Een voordeel van gras zaaien is ook dat je je grasmat in een mooie vorm kunt aanleggen. Graszoden moet je in de vorm snijden.

Gras inzaaien - besproeien met fijne nevel
Gras inzaaien – besproeien met fijne nevel

Eerste keer maaien

Maai niet te snel. Het gras moet echt al goed geworteld zijn anders trek je de sprietjes er met de eerste maaibeurt al uit. Zodra het gras dik genoeg en hoog genoeg is voor een normale maaibeurt start je met maaien. Zodra je al enigszins op je gras kunt lopen trek dan direct onkruid er al uit.
Dit voorkomt dat onkruidwortels ruimte innemen in de ondergrond. Je wilt een volle mat met enkel graswortels. Zodra dit een dicht netwerk vormt in je ondergrond is er veel minder kans op onkruid in je gazon.

Grasmaaiers

De keuze aan grasmaaiers is momenteel enorm. Van handmaaiers, elektrische en accumaaiers tot robotmaaiers. Deze robotmaaiers maaien geregeld een klein stukje van je gras af. Doordat ze vaker over het gras rijden dan je met je (elektrische) maaier zou doen heb je minder grasafval. De afgemaaide stukjes blijven in het gras liggen. Met een elektrische maaier met opvangbak kun je het afgemaaide gras opvangen en afvoeren bij het groen afval.

Let bij aanschaf van een grasmaaier ook op de breedte van de maaier. Hoe breder de maaier hoe sneller je de grasmat hebt gemaaid. Je hoeft eenvoudig weg minder heen en weer te lopen.
Voor een klein gazonnetje volstaat een smallere versie of een handmaaier. Hoe vaak je moet maaien hangt af van het weer. Laat het niet te lang worden, dan kom je er wat lastiger door.
Een maaier met accu vind ik zelf ideaal. Je hebt geen lang snoer meer nodig en je kunt gemakkelijk om obstakels heen zonder dat je met een snoer rekening moet houden.

 

Onderhoud gazon

 

Het jaarlijks onderhoud van je gazon is eenvoudig. We hebben hierover een uitgebreid blog geschreven. Lees ons artikel over het bekalken en bemesten van je gazon. Als je deze richtlijnen opvolgt is de kans op een jaarrond prachtige groene grasmat het grootst.

https://tuinhappy.nl/bekalken/

Echt gras – juiste keuze

De keuze voor kunstgras of echt gras is voor mij niet moeilijk. Kunstgras mag je van mij geen gras noemen. Het heeft met natuur niets te maken. Kunstgras is ook nog eens duurder dan gewoon gras. Ik zou geen kunststof mat in mijn tuin willen. Ook kunstgras heeft onderhoud nodig want alles wat erop valt blijft in de kunststofmat liggen en wordt een vieze laag.
Bladeren welke op je natuurlijke grasmat vallen worden bij het maaien met opvangbak als een stofzuiger automatisch opgeruimd. En alle andere bloemblaadjes, etc. worden door het natuurlijke bodemleven (wormen bijvoorbeeld) automatisch opgeruimd als voer.

Musje in het gras - gras zaaien of graszoden
Musje in het gras

En met gras kies je voor een klimaatvriendelijke tuin. Gras fungeert als waterbuffer in je tuin. Zie het als een spons. Het neemt water op zodra er buien vallen en het geeft water af zodra het te droog wordt. Ideaal eigenlijk. Als iedereen een stukje gras zou aanleggen zouden de rioleringen bij hoosbuien veel minder water te verstouwen krijgen.

Ook kies je met gras voor meer vogels in je tuin. Ze zoeken er vaak naar voedsel voor hun jongen en ze zijn er graag in te vinden. Als je daarnaast ook wat bomen en struiken kunt aanplanten, dan maak je je tuin nog aantrekkelijker voor vogels. Lees ook ons blog “Wil je vogels, plant een boom”.

Maar de keuze voor gras is niet alleen voor het klimaat en de vogels. Kinderen en huisdieren kunnen er heerlijk op spelen. Maar geniet er zelf ook van.

 

#budgettuinieren #graszaaien #graszoden

 

 

Genieten van je gazon
Genieten van je gazon