Aanplanten

Deel dit bericht met tuinliefhebbers!

Aanplanten

Tijd om nieuwe planten te planten!

aanplanten lavendel
Lavendel aanplanten

Tuinonderhoud is het behoud van je tuin. Nu is de tijd om voor het aanplanten van nieuwe planten, dode planten te verwijderen en nieuwe aan te planten.

Wil je volgend jaar genieten van een mooie tuin, zorg dan dat je voor de winter je nieuwe planten in de grond hebt staan.

Ze hebben dan voldoende tijd om te bewortelen en volgend jaar heb je er dan meer profijt van.

 

 

 

Waar moet je op letten bij het aanplanten:

 

 • Waar planten
  In de zon of in de schaduw
 • Grondsoort
  Is je plant zuurminnend of kalkminnend en wat betekent dit
 • Hoogte/breedte
  Hoe hoog en hoe breed word je plant
 • Bloeitijd
  Wanneer bloeit je plant
 • Vorm
  Welke vorm heeft en krijgt je plant, struik of boom
 • Bodemverbetering
  Is de structuur van je grond goed of kun je deze nog verbeteren

 

Waar planten

Tuinhappy.nl - zilverkaars
Tuinhappy.nl – zilverkaars

Waar wil je je vaste plant gaan planten? Is dit ten eerste een plek in de zon of in de schaduw? Zoek vervolgens hierop je plant uit. Een schaduwplant gedijt meestal niet goed in de zon en andersom.

 

Welke grondsoort

Plant de juiste plant in de juiste grond. In een kleine tuin kun je de grond wellicht nog vervangen, in grotere tuinen zul je de bodem moeten verbeteren door kalk of turf toe te voegen. De zuurtegraad van je grond is belangrijk bij aanschaf van een plant, struik of boom. Bij veel tuincentra kun je, vaak gratis, je grond laten testen.
Is je grond zuur of juist niet zuur? In zure grond kun je het beste voor zuurminnende planten kiezen zoals azalea, rhododendron, hortensia, etc.
In kalkminnende grond doet buxus, roos, delphinium het b.v. goed. Verdiep je eerst goed in de grondsoort en kijk welke plant het beste hierop groeit. Je hebt dan de grootste kans dat je plant aanslaat.

 

Formaat van de plant

 

buxus pyramide tuin
buxus pyramide tuin

Bekijk vooraf goed hoe groot je plant kan worden en houd hiermee rekening. Een plant moet qua hoogte in je plantenborder passen, maar ook qua breedte. Hoge planten plant je meestal achteraan, lage voorin de border.

Bloeitijd

Wil je alle planten tegelijk in bloei of kies je juist voor gespreide bloei het gehele jaar door. Maak een schema van de bloeitijd van je planten. Zo kun je de bloei sturen.

Plantvorm

Tuinhappy.nl - tuinen kijken
Tuinhappy.nl – tuinen kijken

Kies mooie plantvormen bij elkaar. Een groene buxusbol kan b.v. goed in een border. De bol blijft het gehele jaar groen, ook in de winter. Een buxus is een vrij vaste statische vorm.
Met ook met losse plantvormen zoals siergrassen kun je b.v. mooie borders samenstellen.
Bekijk ook eens de tuinen van anderen, b.v. tijdens Open Tuinen Dagen. De tuineigenaren kunnen je vaak goed advies geven.

Bodemverbetering

De structuur van de grond is van belang. Zit er wel voldoende humus is je grond? Humus houdt namelijk ten eerste voedingsstoffen en water vast. Het humusgehalte kun je ook bij tuincentra tijdens een grondtestdag laten bepalen. Als je grond onvoldoende humus bevat dan zou ik de grond rondom de plant voor het planten met een bodemverbeteraar bewerken.

 

hortensia aanplanten
hortensia aanplanten

Een nieuwe plant kost geld en je wilt dat deze aanslaat.  Zorg dan ook dat de basis, de grond waarin je de plant gaat planten, ook in orde is. Anders is het zonde van je nieuwe aanplant.

Over Tuinhappy 152 Artikelen
Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl