Nieuwe tuinplanten!

Nieuwe tuinplanten?

Nieuwe tuinplanten?

Tijd om nieuwe planten te planten!

Groene vaste planten border
Groene vaste planten border

Tuinonderhoud is het behoud van je tuin. Nu is de tijd om voor het aanplanten van nieuwe planten, dode planten te verwijderen en nieuwe aan te planten.

Wil je dit jaar nog genieten van een mooie tuin, zorg dan dat je dit voorjaar je nieuwe planten in de grond hebt staan.

Ze hebben dan voldoende tijd om te bewortelen en je hebt er dit naar nog profijt van.

 

 

 

Waar moet je op letten bij het aanplanten:

 

 • Waar planten
  In de zon of in de schaduw
 • Grondsoort
  Is je plant zuurminnend of kalkminnend en wat betekent dit
 • Hoogte/breedte
  Hoe hoog en hoe breed word je plant
 • Bloeitijd
  Wanneer bloeit je plant
 • Vorm
  Welke vorm heeft en krijgt je plant, struik of boom
 • Bodemverbetering
  Is de structuur van je grond goed of kun je deze nog verbeteren

 

Waar planten

Kruidje-roer-me-niet
Kruidje-roer-me-niet

Waar wil je je vaste plant gaan planten? Is dit ten eerste een plek in de zon of in de schaduw? Zoek vervolgens hierop je plant uit. Een schaduwplant gedijt meestal niet goed in de zon en andersom.

 

Welke grondsoort

Plant de juiste plant in de juiste grond. In een kleine tuin kun je de grond wellicht nog vervangen, in grotere tuinen zul je de bodem moeten verbeteren door kalk of turf toe te voegen. De zuurtegraad van je grond is belangrijk bij aanschaf van een plant, struik of boom. Bij veel tuincentra kun je, vaak gratis, je grond laten testen.
Is je grond zuur of juist niet zuur? In zure grond kun je het beste voor zuurminnende planten kiezen zoals azalea, rhododendron, hortensia, etc.
In kalkminnende grond doet buxus, roos, delphinium het b.v. goed. Verdiep je eerst goed in de grondsoort en kijk welke plant het beste hierop groeit. Je hebt dan de grootste kans dat je plant aanslaat.

 

Formaat van de plant

 

Bomen en struiken in eigen tuin
Bomen en struiken in eigen tuin

Bekijk vooraf goed hoe groot je plant kan worden en houd hiermee rekening. Een plant moet qua hoogte in je plantenborder passen, maar ook qua breedte. Hoge planten plant je meestal achteraan, lage voorin de border.

Bloeitijd

Wil je alle planten tegelijk in bloei of kies je juist voor gespreide bloei het gehele jaar door. Maak een schema van de bloeitijd van je planten. Zo kun je de bloei sturen.
Lees ook mijn blogpost over “voorjaarsbloeiers” en “najaarsbloeiers”

Plantvorm

Siergrassen Piet Oudolf

Kies mooie plantvormen bij elkaar. Een groene buxusbol kan b.v. goed in een border. De bol blijft het gehele jaar groen, ook in de winter. Een buxus is een vrij vaste statische vorm. Met ook met losse plantvormen zoals siergrassen kun je b.v. mooie borders samenstellen.

In het nieuwe boek “Droomplanten” van de bekende tuinarchitect Piet Oudolf vind je prachtige voorbeelden.

Bekijk ook eens de tuinen van anderen, b.v. tijdens Open Tuinen Dagen.

 

De tuineigenaren kunnen je vaak goed advies geven.

Planttype: Vaste planten, éénjarigen, tweejaren of bolgewassen

Tuinhappy.nl - Zinnia (eenjarig)
Tuinhappy.nl – Zinnia (eenjarig)

Bepaal ook wat voor type planten je wilt. Vaste planten, de naam zegt het al, blijven in je tuin staan.
Ze kunnen over het algemeen goed tegen vorst. Eénjarigen (perkgoed) koop of zaai je in het voorjaar. Deze bloeien meestal een paar maanden en daarna stopt de bloei. Sommigen redden het tot de eerste nachtvorst. Tweejarigen (zoals bijvoorbeeld vergeet-me-nietjes, digitalis, viooltjes) worden vaak zelf gezaaid. Je zaait ze na de zomer en plant ze voor de winter uit. Tweejarigen bloemen dan het volgend voorjaar.
Ze zijn in het voorjaar ook bij tuincentra te koop.
Vaste planten zijn wel iets duurder als éénjarigen of tweejarigen, maar ze gaan veel langer mee. Een investering in je tuin.
Voldoende vaste planten zorgen voor minder tuinonderhoud.

 

Bodemverbetering

Tuinhappy.nl - bodemverbetering
Bodem – belangrijkste deel van je tuin!

De structuur van de grond is van belang. Zit er wel voldoende humus is je grond? Humus houdt namelijk ten eerste voedingsstoffen en water vast. Het humusgehalte kun je ook bij tuincentra tijdens een grondtestdag laten bepalen. Als je grond onvoldoende humus bevat dan zou ik de grond rondom de plant voor het planten met een bodemverbeteraar bewerken.

 

Een nieuwe plant kost geld en je wilt dat deze aanslaat.  Zorg dan ook dat de basis, de grond waarin je de plant gaat planten, ook in orde is. Anders is het zonde van je nieuwe aanplant.
Lees ook mijn uitgebreide blogpost over bodemverbetering.