Tuintrend 2023

Tuintrend 2023 - Ode to Nature - Foto: Tuinhappy.nl

Tuintrend 2023 - Ode to Nature - Foto: Tuinhappy.nl

Tuintrend 2023

De tuintrend voor 2023: “Ode to Nature”

 

Kies ook voor een duurzame, klimaatbestendige tuin. De tuintrend “Ode to Nature” gaat uit van minder strak, meer weelderig.

Weelderige beplanting (Foto: Tuinhappy.nl)
Weelderige beplanting (Foto: Tuinhappy.nl)

Beplanting

Laat de natuur in je tuin een beetje haar gang gaan. Kies voor veel bloeiende tuinplanten die wat mogen verwilderen. De vele bloemen trekken nuttige insecten, vlinders, bijen en vogels aan. Laat alles gerust een beetje door elkaar groeien.
Een voorbeeld van een natuurlijke plantentuin is een zgn. prairietuin. Wij hebben er eerder een blog over geschreven. Bij een prairietuin wordt gekozen voor prachtige plantencombinaties. Er worden daarbij niet alleen naar voorjaarsbloeiers aangeplant, maar ook zomer- en najaarsbloeiers komen in je plantenborders. Met een goede mix heb je het hele tuinseizoen kleur in je tuin en geef je de tuinbeestjes gedurende langere tijd voedsel.  En plant ook eens een boom als je daar ruimte voor hebt. Een kleine boom past in bijna elke tuin. Bomen trekken ook insecten en vogels. Een pluktuin past ook prima in deze tuintrend.


Duurzame materialen

Kunststof is uit. Duurzame of gerecyclede materialen hebben de voorkeur. Hout (FSC-gekeurd) oogt natuurlijk en past goed bij een natuurlijke beplanting.
In een klimaatvriendelijke tuin moet er ook aandacht zijn voor een waterplan. Vang regenwater op in een regenton of een vijver.
Kies voor een goede mix tussen groen (planten) en grijs (bestrating). Een border met tuinplanten of een groen gazon kunnen prima fungeren als waterbuffer. Het water wordt opgeslagen in de bodem en later afgegeven aan je tuin- of grasplanten. Het stroomt in ieder geval niet direct het riool in, met alle gevolgen van dien.

Gebruik duurzame materialen (foto: Tuinbranche Nederland)
Gebruik duurzame materialen (foto: Tuinbranche Nederland)

Moestuin/Siertuin

 

Een moestuin in je tuin is leuk als je daarvoor de ruimte hebt. Maak anders een mooie combinatie van groente-, fruit- en sierplanten. Zo eet je uit eigen tuin natuurlijk gifvrij en voorkom je verpakkingsmateriaal en transport. En groente en fruit uit eigen tuin is nog lekkerder ook!

Paden klimaatvriendelijk

 

Slingerende organische paden passen prima bij deze tuintrend. Een pad van boomschors of grind is ook een opvangplek voor water. Tussen de houtsnippers en steentjes sijpelt het water langzaam naar de ondergrond. Lees ook ons blog “Paden opknappen”

Pad van boomschors (Foto: Tuinhappy.nl)
Pad van boomschors (Foto: Tuinhappy.nl)


Balkon

 

Ook op je balkon kun je kiezen voor meer groen en duurzaamheid. Maak inventief gebruik van de ruimte. Een mooi scherm begroeit met klimop is een natuurlijke groene afscheiding. En met bloembollen en planten in potten kleed je snel je balkon aan met groen en leuke kleuren.
Lees ook ons blog over verticaal tuinieren. Prima idee voor je balkon.

Groen balkon (Foto: Ibulb)
Groen balkon (Foto: Ibulb)

Meer inspiratie?

 

Zoek je meer inspiratie? In meer dan 50 tuincentra is inmiddels een Groen Klimaatplein ingericht. Hier vind je producten om je eigen tuin klimaatvriendelijker te maken met duurzame materialen. Ga eens langs als je wat tips en adviezen kunt gebruiken.