Viva la Vida - kleurrijke planten en bolbloemen

Viva la Vida - kleurrijke planten en bolbloemen

Tuintrend 2024

4 tuintrends met foto’s

De vier tuintrends voor dit seizoen zijn:

– Meaningful Earth
– Viva la Vida
– Gentle Paradox
– Playful Construction

Behandel je tuin net als je interieur. Een tuin is niet statisch, het is je buitenkamer. Maak het dan ook gezellig met mooie beplanting, mooie bolbloemen en mooie potten en bakken. Bezuinig niet op mooie planten en bloembollen. Je kunt er mee spelen. Meer natuur in je tuin, betekent meer planten en meer insecten.
Kijk waar je in je tuin nog kunt vergroenen. Kunnen er wat tegels uit? Kun je wat plantenbakken maken? En kleed muren aan met mooie klimplanten.
Wil je meer biodiversiteit, kies dan voor verschillende soorten beplanting. Varieer in bloeitijden en in soorten planten. Zo trek je ook allerlei soorten insecten aan.

Er is ten eerste altijd wel een tuintrend welke bij jou past. Hieronder geven we wat meer informatie over de trends. Kies jouw trend en pas je tuin aan naar je smaak.

 

Meaningful Earth – tuintrend

Meaningful Earth - Losse beplanting
De trend Meaningful Earth met losse beplanting – tuintrend

 

<yoastmark class=

Natuurlijk, mystiek, verwilderd en milieubewust
Bij de eerste tuintrend staat de aarde centraal. Biodiversiteit en circulariteit zijn belangrijk. De trend kenmerkt zich door ruwe, stoele materialen. De kleuren hiervan zijn vaak zand- of steenkleur. De beplanting is sowieso het belangrijkste in deze tuin. Minder  bestrating en meer bloembollen en planten.
De beplanting heeft vaak grillige vormen en is minder gecultiveerd. Graspollen zoals Glauca zie je terug in deze tuin.
In de tuin worden duurzame materialen gebruikt en de tuin wordt klimaatbestendig aangelegd.
Bij de keuze van de beplanting wordt rekening gehouden met meer droge en nattere tuinen omdat het klimaat hierom vraagt.

Meaningful Earth - Festuca Glauca
Meaningful Earth – Festuca Glauca

 

Meaningful Earth - Minder steen
Meaningful Earth – Minder steen – meer beplanting

Viva la Vida – tuintrend

Viva la Vida - Feest in de tuin
Viva la Vida – Feest in de tuin – tuintrend

Warm, vrolijk, kleurrijk, passievol, pittig en decoratief
De tweede trend is voor mensen die van feest houden. In deze tuin is kleur heel belangrijk, een feestelijke tuin met tropische planten. Weelderig bloeiende planten zoals Clematis, Roos en Bougainvillea vullen dit aan.

Viva la Vida - Trachycarpus
Viva la Vida – Trachycarpus

 

Viva la Vida - Clematis en Roos
Viva la Vida – Clematis en Roos

Gentle Paradox – tuintrend

Gentle Paradox - Excellence Roses
Gentle Paradox – Excellence Roses – tuintrend

De trend Gentle Paradox is dromerig, contrastrijk, licht en vriendelijk.
Bij de derde tuintrend Gentle Paradox zie je groene planten naast pastelkleurige planten. Ronde, zachte vormen vind je terug in planten en in andere elementen in de tuin. Ook past wuivend gras en wollige beplanting goed bij deze trend.

Gentle Paradox - schermbloemig
Gentle Paradox – schermbloemig

 

Gentle Paradox - dromerige beplanting
Gentle Paradox – dromerige beplanting

Playful Construction – tuintrend

Playful Construction - Verplaatsbare potten
Playful Construction – Verplaatsbare potten – tuintrend

Kleurrijk, creatief en verrassend is de vierde tuintrend.
Exotische vrolijk bloeiende planten en losse, verplaatsbare en verrassende elementen. De tuin is door middel van deze elementen op meerdere manieren in te richten.

Playful Construction - Daglel;ie
Playful Construction – Daglelie

 

Playful Construction - Crocosmia
Playful Construction – Crocosmia

 

Kies voor duurzame materialen

Kunststof is uit. Duurzame of gerecyclede materialen hebben de voorkeur. Hout (FSC-gekeurd) oogt natuurlijk en past goed bij een natuurlijke beplanting.
In een klimaatvriendelijke tuin moet er ook aandacht zijn voor een waterplan. Vang regenwater op in een regenton of een vijver.
Kies voor een goede mix tussen groen (planten) en grijs (bestrating). Een border met tuinplanten of een groen gazon kunnen prima fungeren als waterbuffer. Het water wordt opgeslagen in de bodem en later afgegeven aan je tuin- of grasplanten. Het stroomt in ieder geval niet direct het riool in, met alle gevolgen van dien.

Gebruik duurzame materialen (foto: Tuinbranche Nederland)
Gebruik duurzame materialen (foto: Tuinbranche Nederland)

Moestuin/Siertuin

 

Een moestuin in je tuin is leuk als je daarvoor de ruimte hebt. Maak anders een mooie combinatie van groente-, fruit- en sierplanten. Zo eet je uit eigen tuin natuurlijk gifvrij en voorkom je verpakkingsmateriaal en transport. En groente en fruit uit eigen tuin is nog lekkerder ook!

Paden klimaatvriendelijk

 

Slingerende organische paden passen prima bij deze tuintrend. Een pad van boomschors of grind is ook een opvangplek voor water. Tussen de houtsnippers en steentjes sijpelt het water langzaam naar de ondergrond. Lees ook ons blog “Paden opknappen”

Pad van boomschors (Foto: Tuinhappy.nl)
Pad van boomschors (Foto: Tuinhappy.nl)


Balkon

 

Ook op je balkon kun je kiezen inderdaad ook kiezen voor meer groen en duurzaamheid. Maak inventief gebruik van de ruimte. Een mooi scherm begroeit met klimop is een natuurlijke groene afscheiding. En met bloembollen en planten in potten kleed je snel je balkon aan met groen en leuke kleuren.
Lees ook ons blog over verticaal tuinieren. Prima idee voor je balkon.

Groen balkon (Foto: Ibulb)
Groen balkon (Foto: Ibulb)

Samenvattend – gebruik tuintrends voor meer inspiratie.

Zoek je tenslotte meer inspiratie? In meer dan 50 tuincentra is tenslotte een Groen Klimaatplein ingericht. Hier vind je producten om je eigen tuin klimaatvriendelijker te maken met duurzame materialen. Ga als laatste eens langs als je wat tips en adviezen kunt gebruiken.

Foto’s: Dank een Iverde.