Vrolijke tuin met voorjaarsbloeiers

Vrolijke voorjaarstuin voorjaarsbloeiers

Vrolijke voorjaarstuin voorjaarsbloeiers

Vrolijke voorjaarstuin

Je wilt tuin natuurlijk het gehele jaar door een mooie tuin. En dat begint al in het voorjaar. Hoe maak je een vrolijke voorjaarstuin die ook later in het jaar nog mooi is? Lees verder.

 

Voorjaarsbloeiers

Bloembollen in manden en potten
Bloembollen in manden en potten

Zorg dat je tuin niet alleen bestaat uit perkplantjes en vaste planten. Maak een mooie combinatie van bolgewassen, één- en tweejarigen en vaste planten. En als je ruimte hebt, plaats er dan nog één of meerdere bomen en struiken in.
Voor een vrolijke voorjaarstuin heb je vooral tweejarigen en bolgewassen nodig.
Tweejarigen zijn plantjes welke je voor de winter in je tuin aanplant en die het volgend voorjaar al vroeg bloeien. Denk hierbij bijvoorbeeld diverse soorten viooltjes, Bellis (madeliefjes), blauwe en roze vergeet-me-nietjes, etc.

 

 

Je kunt ze bij het tuincentrum kopen of zelf zaaien. Lees ons blog over “Budget Tuinieren – vergeet-me-nietjes zaaien.

 

 

Voor bolgewassen kun je kiezen uit bollen welke je ieder jaar opnieuw moet planten of bolgewassen welke je in de tuin kunt laten staan. Blauwe druifjes bijvoorbeeld komen ieder jaar terug. Zo ook botanische tulpjes. Gewone tulpen en hyacinten kun je het beste ieder jaar weer planten.

 

Bloeiende voorjaarstuin
Bloeiende voorjaarstuin

 

Botanische tulpen

Tulipa clusiana chrysantha 'Tubergens Gem'
Tulipa clusiana chrysantha ‘Tubergens Gem’

Ik ben groot liefhebber van botanische tulpen. Het zijn kleine tulpjes met een slank silhouette. Ze zijn vaak meerkleurig en komen ieder jaar terug.
Op dit moment heb ik Tulipa clusiana chrysantha ‘Tubergens Gem’ in de tuin staan. De buitenbladeren van de tulp zijn rood en de binnenste bladeren zijn geel. Botanische tulpen combineren ook mooi met gewone tulpen. Koop ze op kleur en maak een mooie combinatie.
Naast de botanische tulpjes heb ik gekozen voor Tulpia ‘Prinses Irene’ met Tulpia ‘Negrita’, een donkerpaarse met oranje combinatie.

Combineren

Voorjaarsbloeier Rhododendron
Voorjaarsbloeier Rhododendron

Combineer bijvoorbeeld blauwe druifjes met vaste plant Heuchera. Het donkerpaarse blad van Heuchera staat mooi bij het blauw van de druifjes.
En zet ook wat bloembollen in mandjes en potten op je terras of bij de voordeur. Mix gerust verschillende soorten bloembollen door elkaar, het geeft een leuk speels effect. Als je potten op de wind staan, kies dan voor de wat lagere bloembollensoorten.

Een rhododendron bloeit ook vroeg in het jaar. Deze geeft ook wat volume aan je tuin. Deze vaste plant zet ik liever wat meer in de achtergrond. De bloeiende bloemen zie je goed en de rest van het jaar verdwijnt de plant wat naar achteren. Bergenia, schoenlappersplant, is ook een mooie voorjaarsbloeier en deze bloeit ook vroeg in het voorjaar, net als longkruid en lenteklokjes.

Heuchera en blauwe druifjes
Heuchera en blauwe druifjes


Vlinders

Insectenhotel in voorjaarstuin
Insectenhotel in voorjaarstuin
Bergenia Schoenlappersplant
Bergenia Schoenlappersplant

Met zoveel kleur in je voorjaarstuin zie je al snel insecten en vlinders verschijnen. Plant een vlinder- of insectenhotel en ze zijn je dankbaar.

Zorg ook voor een vrolijke voorjaarstuin. Na de winter heeft iedereen behoefte aan wat kleur. En het is ook nog goed voor je humeur.