Voorjaarsbloeiers

pulsatilla-vulgaris-wildemanskruid

pulsatilla-vulgaris-wildemanskruid

Voorjaarsbloeiers

Dit gastblog is geschreven door Wessel Bastiaans, eigenaar van Plant & Grow

We hebben er lang op moeten wachten, maar de lente doet dan toch eindelijk zijn intreden in ons land. De tuin ontwaakt uit zijn winterslaap en de eerste bloempjes komen langzaam tevoorschijn. Sommige straten zijn inmiddels omgetoverd in kleurrijke bloemenzeeën dankzij de bloesems van bijvoorbeeld de Prunus. Geniet ervan, want dit pracht is (helaas) maar kort te aanschouwen en als je te laat bent, moet je er weer een jaar op wachten. Maar gelukkig is het rijk der planten groot genoeg om met andere voorjaarsbloeiers je tuin in het (vroege) voorjaar al kleur te geven.

Vroegbloeiende vaste planten

pulsatilla-vulgaris-wildemanskruid
pulsatilla-vulgaris-wildemanskruid

De Pulsatilla, ook wel Wildemanskruid genoemd is een prachtige voorjaarsbloeier en is verkrijgbaar in de kleuren paars (Pulsatilla vulgaris), wit (Pulsatilla vulgaris ‘Alba’) en rood (Pulsatilla vulgaris ‘Rubra’). Dit fijne plantjes wordt niet veel hoger dan 25 cm en vormen naast de mooie bloemen, ook decoratieve zaadpluimen. Het blad is groen van kleur en is grijs behaard.

doronicum-orientale-voorjaarszonnebloem
doronicum-orientale-voorjaarszonnebloem

 

Hou je meer van geel-bloeiende vaste planten? Ga dan voor de Doronicum oriëntale! Zoals de Nederlandse naam al zegt, namelijk Voorjaarszonnebloem, bloeit deze vaste plant vroeg in het voorjaar. De Doronicum is zowel mooi in kleine als grote groepen bij elkaar, bijvoorbeeld in een border of als randbeplanting. Een echte kleurmaker in de maand april!

 

bergenia-cordifolia-schoenlappersplant
bergenia-cordifolia-schoenlappersplant

Een andere topper en tevens een echte klassieker is de Bergenia, oftewel Schoenlappersplant. Veel mensen kennen alleen de paars/roze variant (Bergenia cordifolia), maar ook de witte cultivar is erg mooi (Bergenia cordifolia ‘Bressingham White’). Het blad voelt leerachtig aan en blijft jaarrond aan de plant zitten. In de maanden april en mei bloeit de Bergenia met opvallende bloemen die aan een lange bloemstengel, sierlijk boven het blad uitsteken. Langs vijverranden is de Schoenlappersplant ook erg mooi.

Vroegbloeiende heesters

Sierheesters vormen het geraamte van de tuin en kunnen in het (vroege) voorjaar ook al voor kleur zorgen. Heb je je altijd al afgevraagd welke planten verantwoordelijk zijn voor die prachtige gele bloemenzeeën? Grote kans dat het om een Forsythia gaat! Deze naaktbloeier bloeit zeer rijkelijk met gele bloempjes, nog voordat het blad aan de plant zit. De Forsythia is de eyecatcher van je tuin en goed als solitair te gebruiken.

Photinia
Photinia

Maar niet alleen met bloemen kun je in het voorjaar kleur creëren in de tuin. De Photinia vertegenwoordigt een grote sierwaarde met zijn jonge uitlopers. Op het moment dat de plant begint uit te lopen, komen de nieuwe felrode scheuten tevoorschijn en geeft de plant een opvallende rode twist! De Photinia is als haag te gebruiken maar ook erg mooi als ‘bol-op-stam’.

 

Tuin-Nieuwsbrief

Schrijf je rechtsboven op deze site in voor de Tuinhappy Nieuwsbrief.

Zie ook mijn item : “7 redenen om deze week te gaan schoffelen”

Dit blog is in samenwerking met Plant & Grow opgesteld.
Wessel Bastiaans heeft informatie verstrekt over de planten en wat planten voor dit blog beschikbaar gesteld.

Meer interessante artikelen

Tuinhappy.nl - Lathyrus
Lathyrus voor binnen en buiten
Tuinhappy.nl - Alstroemeria in pot 03
Alstroemeria – ideale tuinplant