Bladeren op gras

Bladeren op gras

Bladeren op gras

Een grasmat vol bladeren

Tips voor bladeren op gras. Mogen bladeren op je gras blijven liggen? Nee, beter van niet, maar gooi ze niet weg!

bladeren op gras
bladeren op gras

Bladeren op gras

Veel blad op je grasmat is niet goed. Zeker niet met vochtig weer. Bladeren gaan smetten en verstikken je grasmat. Een paar blaadjes kan geen kwaad maar als er een flinke laag blad op het gras ligt krijgen je grasplantjes geen licht en geen lucht.
En licht en lucht zijn superbelangrijk voor een mooie groene grasmat. De grasplantjes vergelen als ze te weinig licht krijgen. Ook verstikt het zonder lucht.

Hoe haal je bladeren uit het gras

Gebruik een speciale grashark van kunststof. Een grashark heeft brede tanden en blijft minder snel haken in het gras. Met een gewone ijzeren hark trek je lelijke sleuven in je gazon. Het duurt dan langer voordat je grasmat weer kan herstellen.
Wil je minder handwerk? Dan kun je het afgevallen blad ook met een bladblazer wegblazen. Blaas ze in de richting van je plantenborders.

Gooi bladeren niet weg

Dek vaste planten af met bladeren
Dek vaste planten af met bladeren

Afgevallen blad kun je prima gebruiken als afdekmateriaal voor je tuinplanten. Vooral planten welke je in het najaar hebt gesnoeid hebben moeite met een strenge vorst. Strook wat bladeren rondom de planten en laat dit liggen tot in het voorjaar. Ook op kale grond kun je bladeren laten liggen. Het is goede plantenvoeding voor het bodemleven als bodemverbetering. Ik heb op de moestuin een proef gedaan met bladafval. Na enige maanden zag je al dat er al flink veel blad was “opgegeten” door de natuur.

 

Composthoop

Kun je bladeren niet in je tuin gebruiken of is het teveel? Maak dan een composthoop. Je kunt hier naast bladeren ook kleine takjes, houtstrooisel en andere natuurlijke producten in kwijt. Zorg voor laagjes om en om en laat het gedurende langere tijd onaangetast. Uiteindelijk volgt het natuurlijk proces vanzelf en kun je de hoop omwoelen en als compost door je tuin strooien.

 

Hark bladeren tussen je vaste planten
Hark bladeren tussen je vaste planten

 

Tips voor een GROEN GAZON
Vraag het gratis E-book Gazon aan of schrijf je in voor onze gratis Tuin Nieuwsbrief. Je krijgt dan op tijd tips voor het onderhoud van je grasmat.