Kardoen – sierdistel bijen- en hommelplant

Kardoen distelplant sierdistel

Kardoen distelplant

Kardoen – sierdistel – gewilde plant voor bijen en hommels

Tuinhappy.nl - Kardoen
Tuinhappy.nl – Kardoen

Sierdistel Bijenbedje

Kardoen of Cynara  cardunculus is eigenlijk een distel, maar deze wordt in mijn tuin gebruikt als speeltuin voor de bijen. Ondanks de wat stekelige plant zien de bijen de bloemen als een bijenbedje waarin ze regelmatig vertoeven.

 

Familie Artisjok

De Kardoen is familie van de artisjok en de stelen worden soms gebleekt en ook gegeten. Ik heb deze plant heel wat jaren geleden gezaaid vanwege de bloemen en – ondanks dat het een niet winterharde plant is – heeft deze al vele strengere winters overleeft.

Plantenvoeding
Elk jaar knippen we de uitgebloeide bloemstelen af tot de grond en bedekken de plant met wat bladeren. In het voorjaar loopt de plant dan weer uit en geef ik een organische plantenvoeding, de plant houdt o.a. van stikstof, en that’s it.

 

 

 

Tuinhappy.nl - Kardoen 02De plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en bloeit ongeveer van eind juli tot begin september met zeer grote decoratieve bloemen.  De bloemkleur is lila / lavendel.

 

 

Kardoen - Juiste plaats in de tuin

De plant heeft veel ruimte nodig, ca. 2 meter breed en 2 meter hoog en aangezien het een distel is, adviseer ik je toch een veilige plek te kiezen.  De wortels zijn penwortels en gaan wat dieper de grond in.
Aan het eind van het seizoen knip ik de uitgebloeide bloemen af en droog ze. Zijn leuk in een decoratief arrangement nog heel lang te bewaren.

Als de bloemen geopend zijn komen de bijen er massaal op af. Ze nestelen zich midden in de bloem en liggen hier af en toe heerlijk te zonnen in dit bijenbedje. Leuk om te zien, maar ook mooi om de bloemen af te knippen en in een vaas te zetten.

Zelf zaaien

Kardoen kun je gemakkelijk zelf zaaien onder glas in april of mei. Na de kans op nachtvorst, begin mei,  plant je de plant in de tuin uit.

Kardoen distelplant
Kardoen distelplant


Kardoen voor de bloei

Deze sierdistel is al mooi voor de bloei. De topjes kleuren al rood terwijl de knop nog is gesloten.
Bij het opengaan toont de bloem haar ware schoonheid waarin de hommels en bijen graag vertoeven.

 

 

 

 

 

Herfst

Laat de uitgebloeide bloemen nog een poosje aan de plant zitten. De bloemen zijn ook in de herfst nog bijzonder decoratief.

 

Meer tuintips, klik HIER

 

Wat vind je nog meer in dit tuinblog