Kardoen – bijenplant

Tuinhappy.nl - Kardoen
Tuinhappy.nl - Kardoen

Deel dit bericht met tuinliefhebbers!

Kardoen – 4 leukste foto’s van mijn distelplant

Tuinhappy.nl - Kardoen
Tuinhappy.nl – Kardoen

Bijenbedje

Kardoen of Cynara  cardunculus is eigenlijk een distel, maar deze wordt in mijn tuin gebruikt als speeltuin voor de bijen. Ondanks de wat stekelige plant zien de bijen de bloemen als een bijenbedje waarin ze regelmatig vertoeven.

De Kardoen is familie van de artisjok en de stelen worden soms gebleekt en ook gegeten. Ik heb deze plant heel wat jaren geleden gezaaid vanwege de bloemen en – ondanks dat het een niet winterharde plant is – heeft deze al vele strengere winters overleeft.

Plantenvoeding
Elk jaar knippen we de uitgebloeide bloemstelen af tot de grond en bedekken de plant met wat bladeren. In het voorjaar loopt de plant dan weer uit en geef ik een organische plantenvoeding, de plant houdt o.a. van stikstof, en that’s it.

Tuinhappy.nl - Kardoen
Tuinhappy.nl – Kardoen

Tuinhappy.nl - Kardoen 02De plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en bloeit ongeveer van eind juli tot begin september met zeer grote decoratieve bloemen.  De bloemkleur is lila / lavendel.

 

Juiste plaats in de tuin

De plant heeft veel ruimte nodig, ca. 2 meter breed en 2 meter hoog en aangezien het een distel is, adviseer ik je toch een veilige plek te kiezen.  De wortels zijn penwortels en gaan wat dieper de grond in.
Aan het eind van het seizoen knip ik de uitgebloeide bloemen af en droog ze. Zijn leuk in een decoratief arrangement nog heel lang te bewaren.

Als de bloemen geopend zijn komen de bijen er massaal op af. Ze nestelen zich midden in de bloem en liggen hier af en toe heerlijk te zonnen in dit bijenbedje. Leuk om te zien, maar ook mooi om de bloemen af te knippen en in een vaas te zetten.

Zelf zaaien

Kardoen kun je gemakkelijk zelf zaaien onder glas in april of mei. Na de kans op nachtvorst, begin mei,  plant je de plant in de tuin uit.
Meer tuintips, klik HIER

 

Wat vind je nog meer in dit tuinblog

Over Tuinhappy 140 Artikelen
Tuinhappy.nl is een tuin website - tuinblog met leuke ideeën en tips voor je tuin Meer groen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips of abonneer je op de Tuin-Nieuwsbrief via https://tuinhappy.nl/tuintip/ info@tuinhappy.nl