Heide – mooi ook in je eigen tuin

Heide 2019

Heide 2019

Heide
geniet van heide – in de vrije natuur OF in je eigen tuin

Heideplant
Heideplant

Op dit moment staat de heide weer prachtig in bloei. In de vrije natuur of in je eigen tuin. Prachtige kleuren, van lichtroze tot donkerrood. De nazomer geeft nog veel kleur. Ga eens heide bekijken in de vrije natuur of plant ze in je eigen tuin. En verbaas je over de vele soorten van deze plant.

 

In de vrije natuur

Heide in bloei 02
Heide in bloei 02

De zomer is ten einde, maar kijk nog eens goed om je heen. De heideplanten staan op div. plekken nog in bloei. In Nederland zijn nog prachtige stukken te zien in de vrije natuur. Pak je fiets en rijdt door een mooi heidegebied zoals de Veluwe. Op de fiets of lopend zie je ten eerste meer. Heide zie je niet vanuit de auto. De kleuren zijn verbazingwekkend.

Heide in bloei
Heide in bloei

Natuurmonumenten geeft op de website diverse heideroute’s weer. Zie Natuurmonumenten

https://www.natuurmonumenten.nl/routes/de-mooiste-routes-over-de-heide

Fietsen op de heide

Op 123.nl vind je een mooie fietsroute in de omgeving van nunspeet, aanrader!

http://www.123.nl/fietsroutes/nederland/gelderland/nunspeet/door-de-heide-van-de-veluwe

Wandelen op de heide

en op Frank Wandelt staan een paar mooie wandelingen in het heidegebied:

http://www.frankwandelt.nl/nederland/mooiste-heidewandelingen-vijf-mooie-wandelroutes-door-prachtige-heidevelden

In je eigen tuin

Dercks Heidemix
Heidemix

Plant gerust ook een eens heideplanten in je eigen tuin. En heb je niet veel tuin, plant ze dan eens in een pot. Op beurs Plantarium was onlangs een leuke mix te zien van combinaties met andere vaste plantjes. Een soort mini-tuintje in een pot. (Dercks Heidemix)

Heidesoorten Garden Girls
Heidesoorten

Zomer- en winterheide

Je hebt zomerbloeiende (calluna vulgaris) en winterbloeiende heideplanten (Erica darleyensis). Er zijn veel planten welke in de zomer bloeien, maar niet veel bloeien in de winter. Om deze reden wordt vaak winterbloeiende heide gekocht.

Winterheide is ook in diverse kleuren te koop, van zachtrose tot donkerrood en ook een groene versie. In potten zijn ze prachtig. Ze zijn compact, maar er zijn ook soorten welke wel een meter hoog kunnen worden.

Lange bloeitijd: ze bloemen van juni t/m november.

Standplaats

Ze houden van een zure grond en willen graag een plekje in de zon. Beschik je vervolgens niet over de juiste grond, verbeter deze dan alvorens te planten. Er zijn ten eerste bodemverbeteraars te koop speciaal geschikt voor zuurminnende planten. Het is belangrijk dat je plant in de juiste grond staat.

Heide in potten
Heide in potten

De heideplant is een prima plant voor het najaar. Als de zomerbloeiers zijn uitgebloeid, kun je nog lang genieten van de vele soorten heide.