Geitenbaard – mooi in bloemenborders

Geitenbaard - bijzondere vaste plant

Geitenbaard - bijzondere vaste plant

Geitenbaard – mooi in plantenborders

Geitenbaard, wie verzint deze naam voor zo’n mooie tuinplant. Ik vind het eigenlijk weinig weg hebben van de baard van een geit. Maar als deze struik bloeit is het een plaatje met prachtige witte pluimen. Aruncus Diocus is de latijnse naam. Het is een plant die vrij groot kan worden, tot wel ca. 2 meter hoog.
In een plantenborder kun je geitenbaard dan ook het beste wat achteraan plaatsen.

Vaste plant

Geitenbaard is een vaste tuinplant. Je kunt de plant dus het hele jaar in de tuin laten staan. Aan het eind van het seizoen, zo rond oktober/november snoei je de uitgebloeide takken eraf. Het volgend jaar komt de plant vanzelf terug.Tuinhappy.nl - Geitenbaard

Plantcombinaties met geitenbaard

Geitenbaard – Aruncus Dioicus – is een mooie vaste plant voor het maken van combinaties in een border. Deze borderplant kan 1.5 – 2 meter hoog worden en is dus geschikt voor de wat grotere borders. Het is een hele gemakkelijke plant. Eind van het seizoen knip je de plant terug en elk jaar komen er weer nieuwe scheuten en prachtig wit-zachtgele bloemaren voor terug.

Ook uitgebloeid is de geitenbaard mooi. Je kunt de bloemen gewoon tot in het najaar laten zitten. Sommigen knippen de takken voor in boeketten. De geitenbaard doet het goed op een licht vochtige grond, maar mijn ervaring is dat ook in de volle grond de plant het erg goed doet. De bloeitijd is juni tot in augustus.

Ik heb deze naast paars-blauwe tinten geplant als Delphinium en Nepeta, veel andere combinaties zijn mogelijk. De bloemen van Aruncus zijn als Astilbe, fijne aartjes aan lange draden.
Combineer de plant dan met planten met een heel andere structuur of contrasterende kleur. Dan valt Geitenbaard het meest op.

Naast Aruncus Dioicus is er ook Aruncus Johannifest, deze heeft nog fijnere pluimen. Op de website van Appeltern vind je wat foto’s van deze Aruncus.

 

Standplaats

Deze tuinplant kun je zowel in de volle zon planten, maar de plant doet het ook goed in half schaduw. Bij ons staat deze verscholen onder een magnolia-boom. Dat gaat perfect.
De kale stam van de Magnoliaboom wordt mooi weggewerkt door de Aruncus plant.