Alstroemeria – ideale tuinplant

Alstroemeria Inca Sweety (Tuinhappy)

Alstroemeria Inca Sweety (Tuinhappy)

Alstroemeria – de ideale tuinplant

<yoastmark class=

Alstroemeria is bij velen bekend als snijbloem voor in een vaas. Minder bekend is Alstroemeria als tuinplant.  En dat is jammer want voor mij is dit de ideale tuinplant. Mijn keuze voor mooie tuinplanten vind je onder #PlantkeuzeTuinhappy

Alstroemeria is verkrijgbaar in vele kleuren en kun je ook in een pot planten.

De plant bloeit het hele tuinseizoen tot in het najaar. Deze vaste plant vormt knollen onder de grond. Bij een erg strenge winter kun je ze afdekken met wat stro. Ik heb ze al 10 jaar en dek ze eigenlijk nooit af. De plant komt elkaar weer terug.

Zet de plant wel op een warme plek, liefst in de zon of halfschaduw.

 


Onderhoud

Elk jaar na de bloei knippen we ze terug en het jaar daarop krijgen we weer een zee aan bloemen te zien.  2 x per jaar strooien we organische plantenvoeding in korrel rond de wortels. Deze korrels zorgen dat de plant over voldoende voeding beschikt gedurende het bloeiseizoen. We strooien de korrels in maart en daarna nog een keer in juni. De plant heeft dan voldoende voeding en bloeit aan één stuk door tot in het najaar.
Onze tuin bekalken we 1 x per jaar en we nemen hierin ook Alstroemeria mee.

Een kleurrijk geheel in je border, maar ook handig om er af en toe wat takken voor in huis uit te halen. Hoe meer takken je er namelijk uittrekt, hoe meer nieuwe stelen de plant aanmaakt.

Summer serie

Alstroemeria Indian Summer - Tuinhappy
Alstroemeria Indian Summer

In de sortimentstuin “Harry van der Laar” is Boskoop staat de Summer serie in bloei.  Je kunt ze bekijken in het noviteitenvak, maar ze zijn ook op verschillende plaatsen in de tuin geplant.

Eind september heb ik de tuin weer bezocht. Ze staan nog volop in bloei! Een mooie zuurstokroze (Alstroemeria Summer Saint), een prachtige gele (A.  Summer Breeze) en een geel-oranje (A. Indian Summer).

 

Alstroemeria in potten

Tuinhappy.nl - Alstroemeria in pot 02

Deze  Alstroemeria in pot heeft prachtige kleuren verlopend van wit naar dieprood.

 

Planten in juiste potgrond

Tuinhappy.nl - Plant in potLet bij het kopen van de plant niet zozeer op de hoeveelheid open bloemen, maar op het aantal knoppen en het wortelgestel. Een plant met een goed wortelstel is een gezonde plant en deze zal je belonen met veel bloemen.

Voor dat je een Alstroemeria in een pot of bak plaatst, zorg er dan wel voor dat deze plant in een bemeste kwaliteitspotgrond. Ik zet de plant in pot ieder jaar in een koude kas. Elk jaar bloeit deze weer.

 

 

 

Alstroemeria in plantenborder - Tuinhappy
Prachtig in een gemengde border

Alstroemeria als snijbloem: snij gerust wat bloemen voor in een vaas. Of, nog beter, plant een paar Alstroemeria’s aan specifiek voor dit doel.
Het is een prachtige en kleurrijke bloem voor boeketten. En met wat andere plukbloemen maak je er een leuke vaas vol van.

Plukboeket met Alstroemeria

#PlantkeuzeTuinhappy

Wil je samenwerken?0

Wil je met ons tuinblog samenwerken?  Stuur een email naar info@tuinhappy.nl
Wij bereiken mensen met een tuin via dit blog en via onze Tuin Nieuwsbrief. Je kunt een advertentie, blogpost of banner plaatsen. Wij kunnen ook teksten schrijven voor jouw website of blog. Stuur een email naar info@tuinhappy.nl
Samenwerken met tuinblogger
Samenwerken met een tuinblogger?