Blauwe regen

Blauwe regen - Wisteria - bloeiende klimplant

Blauwe regen - Wisteria - bloeiende klimplant

Blauwe regen – Wisteria – waterval aan bloemen – 

Blauwe Regen, een al jaren goed bekende bloeiende klimplant met een waterval aan prachtige bloemen.
De bloemen hangen in de vorm van trossen mooi naar beneden. Een krachtige groeier met een heerlijk zoete geur.

 

Blauwe regen een bloeiende klimplant

Bloeiende trossen van Blauwe Regen
Bloeiende trossen van Blauwe Regen

Blauwe Regen is een linksdraaiende (Wisteria floribunda) of rechtsdraaiende (Wisteria sinensis) klimplant welke je veel ziet langs muren of langs een pergola. De plant bloeit van april tot juni. Je hebt wel een gaas of hekwerk nodig. Of een pergola.
De plant slingert zich dan vanzelf naar boven. De bloemtrossen zijn blauw of wit en worden wel 25 tot 30 cm.  Je kunt Wisteria ook mooi combineren met een Clematis. De struiken kun je lekker door elkaar laten groeien. Wisteria bloeit iets eerder, de Clematis neemt de bloei daarna over. Zo heb je gedurende lange tijd een bloeiende pergola of muur.

 

Snelle groeier

Wisteria is een zeer snelle groeier. Je kunt deze goed in bedwang houden door 2 x per jaar te snoeien. De lange ranken kunnen wel 2 meter per jaar groeien. Als je de plant laat gaan kan deze max 20 meter hoog en 10 meter breed worden. Een snoeibeurt is voldoende om de plant in bedwang te houden. De plant verliest het blad in de winter. In het voorjaar verschijnt weer mooi groen blad. Je koopt deze klimplant meestal als een geënte plant.

 

Mooie bloemtrossen van Wisteria
Mooie bloemtrossen van Wisteria

Zoete lentegeur

Pergola met Blauwe Regen
Pergola met Blauwe Regen

De bloemen verspreiden een heerlijk zoete lentegeur. De bloemen bloeien vroeg in het voorjaar tegelijk met bloeiende bloembollen.
Deze klimplant is een vlinderplant. Het lokt al vroeg in het voorjaar vlinders naar je tuin.
Blauwe Regen past goed in ons klimaat. Het kan goed tegen vorst en kan ook wat droge perioden aan.

 

Blauwe Regen Snoeien


In februari kun je de plant wat terugsnoeien door zijtakjes af te knippen. De knoppen moet je niet afknippen en snoei niet tijdens een vorstperiode. Tijdens vorst moet je sowieso geen planten snoeien. In juli of augustus snoei je de klimplant flink terug. Hierdoor voorkom je een enorme groei.
De onderstam van de klimplant kan flink dikke takken vormen. Knip deze niet af of door, dit zijn de aders van je plant. De uiteinden snoei je af.

Plantenvoeding

Een algemene siertuinmeststof tweemaal per jaar is voldoende om de plant gezond te houden. Siertuinmeststof zorgt ook voor een rijke bloei. Ik strooi de meststofkorrels in maart/april en juni/juli.
Plantenvoeding en kalk is belangrijk voor een mooie groene en rijkbloeiende tuin. Zonder zullen je planten verpieteren. Een plant heeft voeding nodig. Lees hiervoor ook ons blog over bemesten en bekalken.

Als je vroeg in het voorjaar een bloeiende waterval van bloemen wil, plant dan eens een Blauwe Regen.

Wisteria
Wisteria