Tweejarigen zelf zaaien

Tweejarigen zelf zaaien

Tweejarigen zelf zaaien

Tweejarigen zelf zaaien

– Veel tuinplantjes voor weinig geld –

Het zelf zaaien van tweejarigen geeft voldoening. Het is niet alleen goedkoop. Bloemzaden zijn namelijk goedkoper dan opgekweekte planten in potten. De verkrijgbaarheid van tuinzaden is online erg groot. Er is een grote variëteit aan bloemzaden te koop. Maar het is ook leuk om je zelf gezaaide plantjes te zien opgroeien.

Tweejarigen zaaien in de zomer – Uitplanten voor de winter – Bloei volgend voorjaar –

Tweejarigen zelf zaaien, het is niet zo bekend bij veel mensen met een tuin. Maar het is lonend. Uit een paar zakjes met zaden haal je ontzettend veel leuke bloeiende tuinplanten. Het is ook een leuke hobby om je plantjes zelf te zaaien en je hebt al vroeg leuke bloeiers in je tuin.

Vergeet-me-nietjes (Myosotis)
Vergeet-me-nietjes (Myosotis)

 

Zaaien in de zomer

Vingerhoedskruid (Digitalis)
Vingerhoedskruid (Digitalis)

Vanaf eind mei tot en met augustus kun je tweejarigen zaaien. Je kunt ze binnen of buiten zaaien.

Binnen zaaien

Binnen zaaien doe je in een zaaibakje. Na het kiemen verplant je ze als de tweede set blaadjes zichtbaar worden (=verspenen). Vervolgens plant je ze daarna over in potjes om door te groeien. Als ze wat groter zijn en meer wortels hebben plant je ze – voor de winter – in de tuin.

Kijk goed op het zaaizakje tot wanneer je ze nog kunt zaaien. Er zijn verschillende soorten welke je eind augustus nog kunt zaaien zoals o.a. viooltje, judaspenning en lampionplant.

Buiten zaaien

Zaai ze buiten in een zaaibakje of op een regeltje in je tuin of moestuin. Plant ze daarna uit in je tuin op de juiste plek. Ze krijgen meer ruimte en kunnen wortels maken.

 

Duizendschonen in potjes
Duizendschonen in potjes

Uitplanten voor de winter

Tweejarigen zijn winterhard en plant je voor de winter uit in de tuin. Ze krijgen nu de tijd om de stengel(s), bladeren en wortels verder uit te laten groeien. Voor het voorjaar zijn het dan al energieke grotere planten.

 

Bloei voorjaar

De planten hebben vanaf de zomer tot en met het volgende voorjaar de tijd gehad om het gewas te laten groeien. Daarom bloeien ze in het voorjaar sneller dan bijvoorbeeld zomerbloeiende vaste planten. Met tweejarigen verleng je het bloeiseizoen.

 

Hieronder een aantal tweejarigen:

  • Vergeet-me-nietjes (Myosotis)
  • Viooltjes (Viola)
  • Vingerhoedskruid (Digitalis)
  • Judaspenning (Lunaria)
  • Stokroos (Althea)
  • Duizendschonen (Dianthus)
  • Campanula (Mariëtteklokje)
  • Madelief (Bellis)
  • Muurbloem (Cheiranthus)
  • Akelei (Aquilegia)

 

Plantenvoeding

Tweekleurige viooltjes
Tweekleurige viooltjes

Strooi in maart plantenvoeding in de vorm van organische meststofkorrels (geen kunstmest!). Dit is een natuurlijk product welke wel drie maanden werkt. Deze korrels gebruik ik in de gehele border ook voor éénjarige en vaste planten. In juni strooi ik nog een keer om de bloei te garanderen tot ver in het najaar. Deze twee giften zijn voldoende om de hele zomer van gezonde bloeiende planten te genieten.
Lees ook mijn blog “Tuin bemesten – hoe waarom en wanneer”.

 

Mix de juiste planten

Mix één- en tweejarigen met vaste planten en bollen en knollen. Zo geniet je een heel seizoen van bloeiers in je tuin. In het vroege voorjaar beginnen de één- en tweejarigen en bloembollen te bloeien. Daarna volgen de vaste planten. Met najaarsbloeiers en  Dahlia’s (knollen) heb je tot in november nog bloeiende planten in de tuin.

 

Mix ook eens tweejarigen en bloembollen door elkaar. Ik vind een combinatie van vergeet-me-nietjes en lage tulpjes met anemonen erg mooi.  Ze bloeien tegelijkertijd.  Lees ook mijn blog over het mixen van bloembollen.

Vergeet-me-nietjes, tulpen en anemonen
Vergeet-me-nietjes, tulpen en anemonen