Zomerbollen – in het voorjaar planten

Dahlia's in diverse kleuren

Dahlia's in diverse kleuren

Zomerbollen – voor een feestje deze zomer

 

Calla Flame
Calla Flame

Zomerbollen zorgen voor een kleurrijke zomer. Ze fleuren je tuin, terras of balkon op. Je plant ze in het voorjaar en je geniet het hele seizoen van prachtige bloemen.

 

Er zijn veel soorten zomerbollen zoals Dahlia, Gladiool, Begonia, Canna, Calla en Kuiflelie. Ze zijn er in prachtige vrolijke kleuren. Meng gerust de kleuren door elkaar, het zorgt voor een uitbundige tuin. Houd je meer van rust, kies dan bijvoorbeeld voor zachtroze en paarse tinten.

 

Planten zomerbollen

Je plant de bollen in het voorjaar, na de IJsheiligen als de kans op vorst voorbij is. Ze houden namelijk niet van kou. Plant de bollen twee keer zo diep als de bol groot is. Uitzondering: Dahlia’s en Begonia’s, deze plant je vlak onder de grond. Door zonnewarmte lopen ze snel uit.

 

Er is vocht nodig om de wortels te laten groeien. Zorg dan ook voor voldoende water na het planten. Of leg ze voor het planten een poosje in een bak water zodat ze vochtig de grond in gaan.

 

In potten en bakken

Dahlia Jennifer Mary Ellen
Dahlia Jennifer Mary Ellen

Je kunt zomerbollen heel goed in potten en bakken planten. Canna’s en Calla’s plant je in een stevige grote pot. Begonia’s blijven lager en kunnen in een lagere bak. Ze zorgen voor een kleurexplosie op je terras.

 

Ik ben zelf enorm fan van Dahlia’s, ze zijn er in zoveel vormen en kleuren dat er voor ieder wel iets bij zit. Ga ook gerust eens kijken in een Dahliatuin.. Ieder jaar staat daar een enorm assortiment in bloei. Je kunt op dat moment goed zien wat er allemaal te koop is. Het Holland Dahlia Event wordt dit jaar georganiseerd van 8 t/m 10 september 2023.

 

Dahlia wil een steuntje

Een flinke Dahlia kun je het beste een steuntje geven door het plaatsen van tonkin stokken of een ijzeren ring. Dahlia is op zich een stevige plant, maar deze bloeit tot ver in het najaar. Een stevige najaarswind kan ervoor zorgen dat bloemen knakken.

Ook mooi om ze af te knippen en in een vaas op tafel te zetten.

De dahliaknollen haal je voor de winter uit de grond, knip de bovengrondse takken eraf en bewaar ze op een droge koele plaats onder potgrond.

 

Lees ook mijn blogpost over Dahlia’s.

Dahlia
Dahlia
Dahlia veld
Dahlia veld

Tropisch effect

Canna City of Portland
Canna City of Portland

Canna geeft een tropisch effect aan je tuin. De hoge vlambloemen zijn er in knalrode, roze, oranje en gele tinten. Ze zijn prachtig in potten, maar in de volle grond krijg je meer bloemen.

 

Naast de genoemde soorten zijn er nog meer zomerbollen.

 

 

 

Met dank aan Ibulb voor de verschillende foto’s van bloeiende zomerbollen.