Fritillaria Imperialis - Keizerskroon

Fritillaria Imperialis - Keizerskroon

Fritillaria

Interessant bolgewas voor in de tuin

Fritillaria is een niet-alledaagse tuinplant, maar wel een prachtig exemplaar.
Zowel de grote Fritillaria Imperialis (Keizerskroon) als de kleine tere Fritillaria Meleagris zijn als bolgewas te koop. Fritillaria is onderdeel van de lelie-familie. Deze soort kent daarnaast nog vele, minder bekende varianten.

Witte en paars/witte kievitsbloem (Fritillaria Meleagris)
Witte en paars/witte kievitsbloem (F. Meleagris)

F. Meleagris

paars/wit geblokte bloem van F. Meleagris
paars/wit geblokte bloem van F. Meleagris

F. Meleagris wordt ook wel wilde kievitsbloem genoemd omdat de nog ongeopende bloemen lijken op kievitseieren. Het is een zeer tere bloem. Wees er dus zuinig op. De plant bloeit in april/mei. De kleur van de bloemen is of paars/wit in een geblokt patroon, of de bloem is egaal cremewit. Vooral de paars/witte bloemen spreken tot de verbeelding.
Dit bolgewasje is in de vrije natuur alleen nog te vinden in Overijssel, het is een beschermd gewas, ze zijn in de vrije natuur zeldzaam.  Wel kun je de bollen en de bloeiende plant nog in tuincentra en webhops kopen. De bollen plant je in het najaar in de grond, liefst op een zonnige of halfschaduw plek.  Het is een prima plant om te verwilderen.

In Keukenhof zijn ze te vinden in het gedeelte waar ze kunnen verwilderen. Je kunt er daar mooie foto’s van maken.

Witte kievitsbloem
Witte kievitsbloem

F. Imperialis

Oranje Keizerskroon
Oranje Keizerskroon

Deze variant wordt ook wel Keizerskroon genoemd. In het wild komt de plant alleen op grote hoogte nog voor in Turkije en Iran. Het is een plant met een luchtje. Er gaan verhalen dat ze goed werken tegen mollen en muizen. Het is een bijzondere plant welke wel 90 tot 120 cm. hoog kan worden. De bladeren lijken op lelie-bladeren, smal en spits. Uit de bol groeit een lange stevige steel met bovenaan een krans van bloemen. De plant bloeit ca. 3 – 4 weken en is zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Deze komen gemakkelijk bij de nectar.
Soms komen er 2 stengels uit de bol, de tweede stengel bevat dan geen bloem meer.

Fritillaria Imperialis is een bolgewas welke je mooi kunt combineren met andere bolgewassen. In Keukenhof zijn ze meester in het combineren van diverse bolgewassen. F. Imperialis torent overal bovenuit. Ook voor je eigen tuin kun je hier ideetjes opdoen.
Keizerskroon is ook in groepjes mooi voor in een border.

Plant F. Imperialis bij voorkeur op een zonnige, goed gedraineerde, liefst zandige plaats en ca. 30 centimeter uit elkaar. De plantdiepte van deze grote schubachtige bollen is ca. 20 centimeter. Je plant ze in het najaar in de grond, de bloei valt dan in het volgend voorjaar.

Oranje en gele Fritillaria Imperialis (Keizerskroon)
Oranje en gele F. Imperialis (Keizerskroon)

Tuintip:

Kies ook eens voor wat minder gangbare bolbloemen zoals deze Fritillaria-soorten. Ze zijn een aanwinst in je tuin.
Lees meer over het mixen van bloembollen in ons tuinblog “Mix eens bloembollen

Gele F. Imperialis (Keizerskroon)
Gele F. Imperialis (Keizerskroon)