Crocosmia, zomerbloeiend bolgewas

Crocosmia Montbretia

Crocosmia Montbretia

Crocosmia, zomerbol

Crocosmia of Montbretia is een zomerbloeiend bolgewas. Crocosmia bloeit in de zomer en is er in de kleuren oranjegeel tot knalrood. Deze bloem past goed in een gemengde border. Het heeft fijne bloemaren welke doorbloeien tot ver in de nazomer. Ook mooi te combineren met siergrassen.
Het is een luchtige “weefplant”. Weefplanten kun je goed mengen in bloeiende borders.
Probeer eens een combinatie van oranjerode crocosmia en paarstinten, dit versterkt het kleureffect.

 

"<yoastmark

Kleurenpalet

Met Crocosmia geef je in de eerste plaats een flinke dosis kleur aan de tuin.

Van oorsprong is deze tuinplant oranje van kleur. Inmiddels kun je kiezen uit een reeks kleuren, van oranjegeel tot scharlakenrood.Dit vurige kleurenpalet maakt van de Crocosmia een bijzondere verschijning in de tuin.
Dat wordt nog eens versterkt door de zwierige, opgaande bloeiwijze én de vele bloemetjes op een bloemaar.

 

Een gemakkelijke plant, deze kan tegen veel zon, weinig water en droge grond. De ideale bolbloem dus voor ieder met weinig tijd.
Ik laat de bolletjes in de winter in de grond zitten. Ze vermeerderen zichzelf en volgend jaar heb je een mooie toef kleur in je tuin.

 

 

Crocosmia houdt van zon

Crocosmia (ook wel bekend onder de naam Montbretia) is een zomerbloeiende bloembol. Oorspronkelijk komen ze uit Zuid-Afrika, waar ze in de wilde natuur groeien.
De bloembolletjes plant je in het voorjaar. Doe dat op een zonnige plek, want Crocosmia is een echte zonliefhebber.
Verder heb je er geen omkijken naar. In de loop van de zomer verschijnen de eerste bloemknoppen. Zodra die opengaan, kun je genieten van een vurig kleurentafereel.

En na de bloei groeien er mooie bessen aan, zodat je dubbel kunt genieten.

Crocosmia-effect

Wil je de zomer vieren met een groots kleurenspektakel in je tuin? Combineer deze bloembollen met andere zomerbollen, zoals dahlia’s en gladiolen.

Crocosmia kan ook als kleuraccent worden toegepast. Plant bijvoorbeeld eens knalrode Crocosmia in een blauwpaarse border met bijvoorbeeld Agapanthus. Het effect is heel verrassend; de energie spat ervan af!

 

Uitgebloeide stelen kun je in het najaar afknippen, maar dit hoeft niet. In het voorjaar komen er weer nieuwe stelen uit de bol.
De bloemen zijn ook prachtig in een vaas.

 

Combinaties met andere zomerbloeiers

CroCrocosmia Lucifer met dahlia
Crocosmia Lucifer met dahlia

Variatie maakt je tuin levendig; je blijft ernaar kijken. Varieer niet alleen met bloemkleuren, maar ook met bloemvórmen. De lange bloemaren kun je bijvoorbeeld mooi combineren met platte zomerbloemen, zoals duizendblad (Achillea) en zonnekruid (Helenium).

Weetjes

  • Plant ten eerste wat extra bollen op een zonnig plekje in je tuin om van te plukken. De bloem is vervolgens heel goed houdbaar op de vaas.
  • Na de bloei groeien er bessen aan de stelen, waarmee de herfst zijn intrede doet. Geniet ervan!
  • De meeste soorten zijn winterhard als de grond in de tuin goed afwatert. Volgend jaar zomer begint het kleurenfestijn weer opnieuw

 

Crocosmia Lucifer
Cr. Lucifer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crocosmia crocosmiiflora John Boots
Cr. crocosmiiflora John Boots

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een aantal foto’s zijn van Ibulb.