Bodemverbetering
Waarom bodemverbetering –
Je hebt zojuist nieuwe tuinplanten gekocht en je wilt ze gaan planten. Waar moet je op letten alvorens te ze planten? Elke plant, boom of struik heeft een gezonde en voedzame bodem nodig. Planten hebben voeding, lucht en licht nodig, anders groeien ze niet goed. De structuur van de bodem is dan ook heel belangrijk. Eigenlijk is dit logisch. Vergelijk het met onszelf. Mensen hebben ook een gezonde leefomgeving en de juiste voeding nodig.
Heb je een nieuwbouwtuin? Lees dan direct het stuk over bodemverbetering van een nieuwbouwtuin. Als je zonder meer gaat planten dan gaan je planten het niet doen. De nieuwbouwgrond is veel te arm. Als je tuin op zandgrond staat dan is er humus nodig. Zandgrond kan weinig vocht vasthouden. Je planten verdrogen snel als je geen bodemverbetering toepast. Een ook kleigrond verbetert door het toevoegen van humus. De grond wordt luchtiger.
Wanneer bodemverbetering
Bodemverbetering bij nieuwe aanplant.
Als je een nieuwe, misschien wel dure tuinplant koopt, wil je ook dat deze aanslaat. Verbeter je grond met een goede bodemverbeteraar. Deze meng je door je eigen grond.
Een goede bodemverbeteraar zorgt voor een humusrijke grond. Humus zorgt dat je grond niet snel uitdroogt. Een bodemverbeteraar bevat ook organische stof.
Professionele tuinaanleggers en hoveniers weten dat bij een nieuwe aanplant bodemverbetering en plantenvoeding van groot belang is.
Bodemverbetering in een nieuwbouwtuin
Bij het inrichten van een nieuwbouwtuin is aandacht voor de ondergrond nog meer van belang.
Bij de aanleg van je nieuwe huis hebben er vaak zware machines door je toekomstige tuin gereden. De grond is dichtgeslipt en stenen en resten metselwerk tref je nog aan in de tuin.
Verwijder eerst de stenen en restjes metselwerk.
Bepaal vervolgens waar je bestrating en waar je plantvakken komen. Graaf de plantvakken uit en vul de vakken met tuinaarde. Meng vervolgens een bodemverbeteraar door de grond op de plek waar je planten komen.
Zuurtegraad van je grond
Je tuin verzuurt van nature. Elk jaar een beetje kalk strooien in je plantvakken en over je gazon voorkomt dit. Je tuin bekalken heeft nog veel meer voordelen. Lees hiervoor ons tuinblog over “bekalken”.
Tegels eruit plant erin
Meer groen en minder grijs heeft de voorkeur:
- – Verbeterde wateropvang (lees hierover het artikel over de watervriendelijke tuin)
- – Groenere omgeving
- – Levende tuin, meer vogels, vlinders en insecten
- – Meer biodiversiteit
- En! Groen maakt gelukkig!
Op de plek van de tegels heeft vaak jarenlang geen plant gestaan. De ondergrond is vastgeklonken en er ligt vaak scherp zand onder de bestrating. Hierin groeien planten niet goed.
Haal sowieso het scherpzand weg en vervang het door (bemeste) tuinaarde. Gebruik een bodemverbeteraar op de plek waar je plant, boom of struik komt.
Conclusie
- In een gezonde bodem leven allerlei kleine diertjes, het bodemleven. Dit bodemleven komt op gang in een gezonde bodem
- Een gezonde bodem kan water vasthouden en opvangen
- In een gezonde bodem groeien planten goed
Voeding is belangrijk.
Lees onze blogposts over siertuin bemesten en gazononderhoud.