Het nut van bodembedekkers
Het nut van bodembedekkers
Bodembedekkers dekken je grond af en zijn voedsel en bescherming voor het bodemleven. Je voorkomt daarnaast ongewenst onkruid tussen je tuinplanten. Er zijn verschillende soorten bodembedekkers.
KALE GROND IS DODE GROND
Soorten bodembedekkers
Als bodembedekker kun je denken aan planten, boomschors, bladeren en kleine takjes.
“Kale grond is dode grond” is een bekende zin. Immers onder kale grond verdwijnt het bodemleven. Er is geen beschutting en geen voedsel. Niet voor niets zaaien professionele kwekers na afloop van een teelt bodembemesters in. Het land blijft groen, droogt niet uit en je bodemleven en de voedingswaarde blijft op peil.
Lagen in je beplanting
Van je plantenborder kun je een klein ecosysteem maken. Zorg daarom dat je in lagen aanplant. Onderaan de bodembedekkers, genoemd de moslaag. Iets daarboven de kruidlaag. Dit is de laag van 10 tot ongeveer 135 cm met niet houtige planten. Dan de struiklaag, deze bevat houtige planten tot zo’n 8 meter.
De kruinen van bomen behoren tot de boslaag. Maar niet in iedere tuin kun je hoge bomen kwijt.
Probeer wel een meerlagen tuin te maken:
- Moslaag
- Kruidlaag
- Struiklaag
- Bomenlaag
Soorten bodembedekkers:
-
Planten
Er zijn veel soorten bodembedekkende planten. Als je het goed wilt doen voor lokale insecten en tuindiertjes kies dan voor inheemse planten. Deze planten zijn ook prima geschikt voor de Nederlandse omstandigheden en slaan goed aan. Lees ons eerdere tuinblog “Waarom inheemse planten”. Enkele inheemse soorten zijn o.a.:
- Pulmonaria officinalis (gevlekt longkruid)
- Lamiastrum galeobdolon (gele dovenetel)
- Symphytum officinale (gewone smeerwortel)
- Geranium phaeum (donkere ooievaarsbek)
- Ajuga reptans (kruipend zenegroen)
- Prunelle vulgaris (bijenkorfje)
Vooral Pulmonaria en Symphytum zijn ware insectenlokkers. Bijen en andere insecten bezoeken veelvuldig de bloemen waar ze compleet in verdwijnen. Een leuk gezicht.
-
Boomschors
Boomschors is een ideaal afdekmiddel zowel voor paden als voor in je borders. Je kunt boomschors kopen in verschillende gradaties. Fijn boomschors is beter geschikt voor tussen je planten. Het grovere schors kan prima op paden, het laat water door en is prima voor het bodemleven. In ons eerder geschreven blog “Modderpad of Schorspad” kun je meer vinden over paden van boomschors.
-
Bladeren en kleine takjes
Ook bladeren zijn geschikt om je bodem mee te bedekken. Dit heeft vooral in het najaar effect als de bladeren van de bomen vallen. Beschik je over een tuinplantenborder midden in de zon, dan zijn planten als bodembedekker meer geschikt. Deze bedekken je grond namelijk ook in de zomer bij hitte. En het voorkomt dat je grond uitdroogt.
Laat het blad niet liggen op je gras. Grasplantjes verstikken onder een bladerdek en je grasmat wordt er niet beter op. Hark bladeren dus uit je gras en veeg ze je tuinborder in. De bladeren vormen ook een bescherming voor je tuinplanten tegen vorst.
Bodembedekkers zijn prima om kale grond te voorkomen. Een goede tuinopbouw bestaat uit meerdere plantenlagen. Inheemse planten zijn het meest geschikt voor Nederlandse omstandigheden.
Succes met je aanplant.