Voorjaarsbollen voor je pluktuin

Anemonen

Anemonen

– Voorjaarsbollen voor je pluktuin –

De lente is de beste tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Deze bloeien eind voorjaar/begin zomer. Ze bloeien al binnen een paar maanden na het planten. Prachtig als snijbloem.

Bollen voor je pluktuin

Gladiolen in pastelkleuren (Foto: Ibulb)
Gladiolen in pastelkleuren (Foto: Ibulb)

Heb je een pluktuin of een plukhoekje in je tuin? Plant er dan eens zomerbloeiende bollen zoals anemonen, irissen, gladiolen, ranonkels of lelie’s.

Gedurende de zomermaanden pluk je hiervan prachtige boeketten.  Daarnaast staan ze ook mooi in je tuin of in manden of potten.

Zomerbloeiende bollen zijn een aanvulling op perkplanten en vaste planten. Ze zijn erg kleurrijk. Ik word er altijd vrolijk van.

 

 

Wanneer planten

Irisbollen
Irisbollen

Als je gedurende de zomermaanden mooie boeketten uit je pluktuin wilt halen, plant de bollen dan in het voorjaar.

Gladiolen plant je na de kans op vorst. Ze zijn er in prachtige kleuren, van heel fel tot mooi pastel. Ook kun je de bollen op kleur kopen. Zo kun je deze helemaal laten passen bij jouw tuin. Met gladiolen kun je een prachtig groot boeket maken. De bloemstelen zijn heel lang.

Anemonen zijn kleine knolletjes welke je eigenlijk het gehele jaar door kunt planten. Hoe eerder je ze plant, hoe eerder ze bloeien. Ze bloeien van april tot oktober, afhankelijk van de planttijd. Als snijbloem is anemoon ideaal.

Lelies houden van een zonnige, beschutte plek. Zet lelie’s maar ook gladiolen niet op een plek met veel wind, want dan waaien ze snel om. Lelie’s zijn er in meerdere kleuren, de witte lelie is erg gewild.

 

 

Gladiolen in diverse kleuren
Gladiolen in diverse kleuren

 

Pick-up tasjes

Pick-up tasje verwildering
Pick-up tasje verwildering

Een tasje met bloembollen is een leuk kado item. Ze zijn er in diverse mengsels zoals “bijvriendelijk”, “vlindervriendelijk”, “verwildering”, “schaduwtuin” en “balkon en terras”.

 

Het tasje met verwilderingsbollen is voor jezelf een aanrader. Hierin zitten bollen welke je in de tuin kunt laten zitten. O.a. de volgende verwilderingsbollen komen ieder jaar terug Crocosmia, Liatris, Sparaxis en Oxallis.

Crocosmia lijkt op fresia. Een prachtige bloem in felle kleuren welke prima als snijbloem geschikt is.

 

Ook een pluktuin?

In een pluktuin of plukhoekje in de tuin kun je flink experimenteren. Naast het planten van zomerbloeiende bollen kun je je pluktuin flink vullen met éénjarige zomerbloeiers. Door deze zelf te zaaien beschik je komende zomer over de mooiste plukboeketten.

plukboeket met korenbloemen gipskruid goudsbloem en bijenvoer
plukboeket met korenbloemen gipskruid goudsbloem en bijenvoer