Perkgoed en vaste planten

Perkgoed - Nemesia

Perkgoed - Nemesia

Perkgoed en vaste planten –

Het voorjaar en het najaar is de tijd voor nieuwe tuinplanten. De tuincentra staan er dan vol mee. Met eenjarig perkgoed tover je je tuin snel om in een kleurrijk geheel. De keuze aan perkgoed is enorm.

Vaste planten kun je met een gerust hart al planten in april. Deze kunnen tegen een beetje nachtvorst. Met perkgoed moet je wat voorzichtiger zijn. Tot de “IJsheiligen” kun je nog nachtvorst verwachten. Planten  met perkgoed in potten haal je naar binnen als er nachtvorst wordt voorspelt.
Maar ga alvast aan de slag, nu kun je de leukste planten kopen. En zet je terras vol met al dat vrolijks.

Verbena - mooie bodembedekker
Verbena – mooie bodembedekker

Perkgoed

Perkgoed - volop keuze
Perkgoed – volop keuze

Met perkgoed worden meestal éénjarige planten bedoeld. Je plant ze in het voorjaar, nadat de kans op vorst is geweken. Ze zijn in kassen opgekweekt en kunnen dan snel je tuin in.
Perkgoed koop je bloeiend waardoor je snel kleur geeft aan je tuin.

want je koopt ze bloeiend. Ik ga ieder jaar weer op zoek naar mooie soorten. Elk jaar komen er ook weer nieuwe verbeterde soorten op de markt. Ze bloeien de hele zomer lang vaak tot ver in het najaar. Zeker als je ze direct bij aanplant en na ca. 3 maanden een handje meststofkorrels geeft. Meststofkorrels geven je planten voeding waardoor ze rijker en veel langer bloeien. Dit effect is toch bij veel mensen nog niet bekend. Een natuurlijke organische meststof is geen kunstmest en kun je met een gerust hart bij je planten strooien.  Lees ook ons blog “Tuin bemesten, hoe, wanneer en waarom”.

 

En plant je perkgoed in potten of bakken, zorg dan sowieso voor een kwalitatief goede potgrond met een basisbemesting. In goede potgrond wortelen de planten goed en geef je ze een goede start. Haal vooral geen aarde uit de tuin voor je potten of bakken. Planten in potten moeten beschikken over een goede waterbuffer anders drogen ze snel uit.

Vaste en eenjarige planten
Vaste en eenjarige planten

.

Voor vaste planten is de bodem zeer belangrijk. Vaste planten moeten eerst goed wortelen in de grond alvorens ze boven de grond gaan groeien of bloeien. Lees ook onze blogpost over bodemverbetering.

 

 

 

 

 

Gazon

Heb je een gazon of stukje gras? Of wil je graszoden kopen of zelf gras inzaaien? Houd je je dan aan het vaste onderhoudsschema. Zo voorkom je onkruid en andere gazonproblemen. Vraag gratis ons E-book over Gras aan. Hierin is het onderhoudsschema opgenomen. Een paar keer per jaar aandacht voor voeding/kalk is voldoende voor een geheel jaar een mooie grasmat.

E-book gras
E-book gras

 

Dahlia’s

Dahlia roze creme
Dahlia roze creme

Koop nu knollen van dahlia’s. Ze zijn onooglijk om te zien maar prachtig als ze bloeien. Je plant dahlia’s als de kans op nachtvorst voorbij is.

 

Dahlia’s bloemen vanaf begin zomer tot ver in het najaar. En je kunt er ook prachtige boeketten van maken. Ik ben gek op dahlia’s.

Maar ik niet alleen.

 

 

Boom

Bomen zorgen voor schaduw maar zijn ook een geliefde plek voor vogels. Lees ook ons artikel “Wil je vogels, plant een boom”. Voor elke tuin is er wel een geschikte boom te vinden. Ook voor kleine tuinen.

 

Pluktuin of bloemenmengsel

Bloemenmengsels

Ben je een liefhebber van een pluktuin of wil je graag een bloemenmengsel zaaien? Op een vierkante meter kun je al een pluktuinje maken. Bijen en vlinders zijn je dankbaar. En je beschikt het gehele seizoen over armen vol zelf gezaaide bloemen. Daar word je pas echt vrolijk van.

 

 

Abonneer je op onze Tuin Nieuwsbrief, zo houden we je op de hoogte.