Vlinder voortuin

Echinacea trekt vlinders aan

Echinacea trekt vlinders aan

Vlinder voortuin. Doe je mee?

Hoe mooi zou het zijn als veel mensen een vlinder voortuin maken dit jaar. De straten zouden er heel wat vrolijker van worden. En veel vlinder voortuinen zorgen voor een mooi bloeiend lint in je stad of dorp waar vlinders en bijen hun weg vinden. Bloemen en vlinders maken iedereen blij.

 

Aanleg vlinder voortuin

Hoe leg je een vlinder voortuin aan? Lees verder dan leg ik het je uit. Ook al heb je een klein stukje voortuin, je kunt er toch een vlindertuintje van maken.  Het is belangrijk de juiste planten te kiezen.

 

Ontwerp voortuin tekenen

Een ontwerpje voor je voortuin kun je zelf maken. Meet je voortuin op en maak een tekening op schaal op papier. Teken er de bestaande beplanting zoals bomen op in. Maak vervolgens een leuk patroon van eilandjes of cirkels. Wil je een pad door je voortuin (bijvoorbeeld van boomschors), teken dit dan ook in. In de eilandjes plant je straks verschillende soorten bloeiende planten.

Tuinontwerp voor een voortuin
Tuinontwerp voor een voortuin

 

Tuin leeghalen

 

Haal zoveel mogelijk stenen uit je voortuin. En haal alle lelijke beplanting weg. Een vlinder voortuin bestaat uit planten en struiken welke voor vlinders interessant zijn. Heb je andere beplanting staan, besluit dan of je dit wilt laten staan. Laat bomen sowieso staan, deze zijn voor vogels aantrekkelijk.
Het gemakkelijkst is als je een stukje kaal kunt maken.
Wij hebben lelijke coniferen en taxusstruiken verwijderd. Ze stonden al jaren te kwarren en een mooi model krijg je er niet meer in. Daarnaast zijn coniferen geen struiken welke voor vlinders interessant zijn. Na het leeghalen bleven er nog 2 bomen over.

Tuin na het leeghalen
Tuin na het leeghalen

 

Bodemverbetering

Zorg voor een goede bodem. Koop bemeste tuinaarde en zorg voor een flinke teeltlaag in je nieuwe voortuin. In tuinaarde kun je goed planten. Heb je erg arme grond of dichtgeslempte grond, gebruik dan nog een bodemverbeteraar. Bij ons was dit niet nodig.

 

Teken de eilandjes

Nadat je de tuinaarde hebt opgebracht teken je met een stokje de eilandjes in de aarde.
Je kunt ook touwtjes neerleggen of met geprikte stokjes de eilandjes aangeven. Het is enkel een hulpmiddel zodat je later ziet waar je moet planten. Denk ook na hoe je je afscheiding met de buren wilt. Ik heb gekozen voor wat groene laurierplanten. Maar als zij ook een vlindertuin willen kun je ze mooi in elkaar door laten lopen.

Laurierplanten aanplanten
Laurierplanten aanplanten

 

 

Beplantingsplan

Hieronder vind je een lijst van tuinplanten welke aantrekkelijk zijn voor vlinders. De meeste van deze planten kun je op allerlei soorten grond (kleigrond, veengrond, zandgrond, etc.) planten.
Je kunt op internet nog veel meer soorten vinden. Maak leuke kleurcombinaties.

Veel vlinderbloemen bloeien vanaf het voorjaar tot in het najaar.  Wil je ook in het najaar nog een mooie tuin, plant er dan ook nog wat najaarsbloeiers of siergrassen in. Siergrassen kunnen erg groot worden, houd hier rekening mee. Pennisetum heb je ook als kleine plant van zo’n 20 – 40 cm.
Maak het niet moeilijker dan het is. Begin gewoon met aanschaf van wat planten en plant later bij als je daar behoefte aan hebt. Zo kun je ook met een beperkt budget starten. Je kunt ook een eenjarig bloemenmengsel zaaien. Zo heb je snel en goedkoop een vlindertuin.

Beplantingsplan
Beplantingsplan

 

Planten geschikt voor een vlindertuin

Hieronder een selectie. Op de website van de vlinderstichting vind je een uitgebreider overzicht.

https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/tuinieren-voor-vlinders/vlinderplanten/

 

Zonnehoed (Rudbeckia)

Vergeet-me-nietjes (Myosotis)

Sneeuwbal (Viburnum)

Ijzerhard (Verbena Bonariensis)

Vlinderstruik (Buddleja)

Vlier (Sambucus)

Lavendel

Dropplant (Agastache(

Hemelsleutel (Sedum)

Kaasjeskruid (Malva)

Margriet (Leucanthum)

Dahlia’s

Phlox

Allium

Phlomis

Akelei

Geranium

 

 

 

Teken de planten in op je plattegrond. En maak eventueel een plattegrond voor de zomer en voor het najaar, als je najaarsbloeiers wilt toevoegen.
Als je plattegrond OK is, plant dan de planten (voorjaar of najaar is de beste planttijd).

Na het planten goed water geven.

 

Verzorging vlinderplanten

Vlinderplanten hebben geen bijzondere verzorging nodig. Gewoon behandelen net als je overige planten. Dus begin van het jaar wat kalk strooien, lees mijn blog “Bekalken”. En 2 x per jaar wat korrels siertuinmeststof toevoegen. Lees ook “siertuin bemesten”.
Siertuinmeststof zorgt voor veel bloemen en hierdoor heb je ook veel vlinders in je tuin.

 

Foto’s

Maak gerust foto’s van je nieuwe vlindertuin. Ik ben heel benieuwd. Succes met de aanleg.
Stuur ze naar info@tuinhappy.nl

 

Tuin met vlinders
Tuin met vlinders