Kalk strooien – tuin en gazon bekalken

Kalk strooien in de tuin - tuinblogger - tuinkalk - tuinhappy

Handje kalk strooien in de tuin

Waarom tuin bekalken?

Over bekalken zijn veel vragen. Wanneer bekalken? Waarom bekalken en welke planten niet bekalken?
Hoe vaak gras bekalken? En moet je bekalken na bemesten? In dit blog wil ik eerst je vragen beantwoorden. Er zijn een aantal redenen waarom je het beste kalk kunt strooien.

  1. Zuurtegraad op peil houden
  2. Voorkomt mosgroei
  3. Betere opname meststoffen
  4. Verbetering van je grondstructuur

1. Zuurtegraad op peil houden

Meten = weten bij bekalken

Sogo ph- en vochtigheidsmeter - bekalken of niet
Sogo ph- en vochtigheidsmeter – bekalken of niet

Wil je de pH waarde weten? Je kunt je grond eerst laten testen, maar je kunt ook zelf de pH-waarde van je grond meten met een pH-meter. Van nature verzuurt je grond en het is voor je planten belangrijk om dit te weten. Regelmatig bekalken verhelpt dit. Er zijn zuurminnende en kalkminnende planten, belangrijk is dat ze in de juiste grond staan.

Een pH <7 : zure grond

pH =7: neutrale grond

Is je pH >7: kalkrijke grond

De meeste planten doen het vervolgens goed in een neutrale grond. Zuurminnende planten zoals hortensia en rhododendron doen het niet goed in een kalkrijke bodem. Andersom doen kalkminnende planten zoals rozen en buxus het niet goed in een zure grond.
Een zure grond maak je minder zuur door kalk te strooien. Met een bodemverbeteraar kun je echter een kalkrijke bodem zuurder maken.
Meet dus regelmatig de pH van je grond en neem je maatregelen.

Bij een normale onderhoudsbekalking heb je ongeveer 1 kg / 10 m2 nodig. Maar kijk  tenslotte even op de verpakking voor de juiste dosis.

 

Voorkom mosgroei – ga bekalken

Meet ook de pH waarde van je gazon. De ideale pH waarde voor je gazon ligt tussen de 6 en 7.  Op een te zuur gazon doet mos het goed en gras juist niet. Een jaarlijkse bekalking van je gazon voorkomt dat mos een kans krijgt om te groeien. Je wilt grassprietjes en geen mos.

 

Betere opname meststoffen

Als je zuurgraad op peil is zullen planten beter de voedingsstoffen kunnen opnemen. Voor een grasmat betekent dit dat je een dichtere grasmat krijgt. Het wortelgestel van de grasplantjes is voller en onkruid krijgt daardoor geen kans.  Ook voor vaste tuinplanten geldt dat de planten beter groeien als ze in een juiste zuurgraad staan. De wortels van vaste planten zijn belangrijk voor een goede groei boven de grond.

 

Verbetering bodemstructuur

Door toevoeging van kalk wordt de structuur van de grond losser. Dit is met name van belang bij kleigrond. Op kleigrond blijft water staan bij langdurige regenperiodes. Door kalk te mengen door de kleigrond verandert de structuur ten gunste van je planten.

 

 

Hoe kalk strooien?

 

Strooiwagen voor bekalken
Strooiwagen voor bekalken

Professionele kwekers hebben wel apparatuur voor het strooien van kalk.  In een flinke tuin kun je kalk gemakkelijk uit de hand strooien over je vaste planten in de borders. Hark het daarna lichtjes in. Let op: hortensia’s , azalea’s en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc. zijn je dankbaar voor de jaarlijkse dosis kalk.

 

Op een kleine grasmat kun je kalk vanuit de hand strooien. Voor grotere gazons is een strooiertje of strooiwagen wellicht handiger. Hoveniers gebruiken deze ook vaak.

Hoe vaak gras bekalken?

Groene grasmat
Groene grasmat

Hoe vaak moet je je gazon bekalken? Niet vaak, 1 x per jaar is voldoende. Maak er een vaste maand van, dan is het een vast jaarlijks ritueel.  Maar eigenlijk maakt het niet uit. Ook in het najaar kun je kalk strooien. Alleen als het vriest heeft het weinig zin om te strooien. In februari knippen we de vaste planten ook af en is het gemakkelijker om de borders tegelijkertijd van kalk te voorzien. Je ziet dan goed waar je hebt gestrooid. Hark de border wat aan zodat de kalkkorrels zich mengen met je grond.

Moet je bekalken voor of na het verticuteren? Ook dit maakt niet uit. Ikzelf verticuteer helemaal niet en onze grasmat ziet er mooi uit.

Kun je je gazon bekalken bij regen? Ja hoor, je word alleen nat 😉
Kalk valt gemakkelijker uit elkaar als het heeft geregend, dus strooien voor een regenbui is dan beter. Maar het hoeft niet, de korrels blijven in je border of grasmat liggen en vallen pas uit elkaar bij de volgende bui.

Moet je bekalken na bemesten?

Dit maakt niet uit als je organische meststoffen strooit.  Bij het gebruik van organische meststoffen heb je geen kans op verbranding van je gazon of planten. Deze meststoffen bestaan uit natuurlijke grondstoffen. Bij chemische (kunst)meststoffen moet je wel oppassen voor verbranding van je grasmat of planten. Chemische meststoffen geven een piek in de voedingstoestand en spoelen bij regen snel uit je grond weg. Organische meststoffen zorgen voor een omzetting in je grond waardoor je wel 3 maanden profijt hebt van de voedingsstoffen.

 

Welke planten niet bekalken?

Rozen bekalken en bemesten
Rozen bekalken en bemesten

Bij planten welke van een zure bodem houden zoals hortensia en rhododendron hoef je geen kalk te strooien. Een roos, lavendel of buxusstruik verlangt juist wel kalk. Ik voorzie ieder jaar de tuin volledig van kalk met uitzondering van een hoekje met hortensia’s. Het feit dat kalk zorgt dat voedingsstoffen beter worden opgenomen is voor mij een reden om kalk in de gehele tuin te strooien. Je hebt niet veel nodig en 1 gift per jaar is voldoende.

Ook planten welke lang in dezelfde pot staan geef ik kalk. Een klein beetje is voldoende. Vergeet deze ook niet te bemesten. Organische meststofkorrels werken 3 maanden. Een klein handje in de pot is voldoende voor een zomer vol bloemen.

 

Kalk strooien op moestuin?

tuin bekalken
kalkkorrels in de tuin

Echte moestuinders weten het, ieder jaar voor het omspitten wordt er kalk gestrooid. Waarom je moestuin bekalken? Kolen zijn echte kalkliefhebbers. Een tekort aan kalk kan voor veel problemen zorgen in diverse groentegewassen. Zorg dus dat je de zuurtegraad op peil houdt.
Moestuinders gebruiken vaak kalk in poedervorm in plaats van korrels. Het kan allebei. Ik heb zelf een voorkeur voor korrels. Je ziet ze goed liggen en het stuift niet zo.

 

Tip: Ga je nieuwe tuinplanten planten? Denk dan ook eens aan bodemverbetering voor het planten.

Aanmelden Tuin Nieuwsbrief
Vul alleen je emailadres in (uitgave 2 x per mnd)

 

Planten voeden – waarom tuin bemesten

Na het bekalken volgt tenslotte de plantenvoeding voor je planten en gazon. Meestal start ik hier in maart/april mee. Lees ook ons blog over het bemesten van je tuin. Als je 2 x per jaar je tuin bemest zul je versteld staan van het verschil.

Abonneer je op de TuinNieuwsbrief dan blijf je op de hoogte.

Wil je samenwerken?

Wil je met ons tuinblog samenwerken?  Stuur een email naar info@tuinhappy.nl
Wij bereiken mensen met een tuin via dit blog en via onze Tuin Nieuwsbrief. Je kunt een advertentie, blogpost of banner plaatsen. Wij kunnen ook teksten schrijven voor jouw website of blog. Stuur een email naar info@tuinhappy.nl
Samenwerken met tuinblogger
Samenwerken met een tuinblogger?