Tuin bekalken – 4 redenen

Handje kalk Handje kalk

Tuin kalken – waarom? 4 redenen

     wat vind je nog meer op dit tuinblog

Waarom tuin kalken?

Bekalken is noodzakelijk voor een mooie tuin. Zowel de bodem als de planten hebben kalk nodig, ieder jaar opnieuw.

Hoewel je kalk gedurende het hele jaar kunt strooien, houd ik voor het gemak februari als “kalkmaand” aan, vlak voor de start van het tuinseisoen.

4 redenen om kalk te strooien:

  1. Mos

    Mos

    Voorkomt mosgroei

  2. Zuurtegraad (pH) op peil houden, van nature verzuurt je grond
  3. Betere opname van voedingsstoffen
  4. Verbetering grondstructuur, kalk zorgt voor een luchtigere bodem
Kalkkorrels

Kalkkorrels

Mos is in veel gazons een probleem. Zorg dus dat je mos voorkomt door je grasmat in een goede conditie te houden. Ook onkruid gedijt goed op een te zure grond. Bekalk en bemest je gazon volgens een jaarlijks onderhoudsschema.

Kalk met magnesium zorg snel voor een groen gazon en groenere planten na de winter. Ik vind kalk in korrels gemakkelijker te strooien dan kalk als poeder. Het stuift niet zo en je kunt het gelijkmatig uitstrooien.

Strooien

Kalk kun je uit de hand strooien over je vaste planten in de borders. Hark het daarna lichtjes in. Let op: hortensia’s , azalea’s en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc. zijn je dankbaar voor de jaarlijkse dosis kalk. Op een kleine grasmat kun je kalk vanuit de hand strooien. Voor grotere gazons is een strooiertje of strooiwagen wellicht handiger.
Hoveniers gebruiken deze ook vaak.

Planten in pot:

Ook planten welke lang in dezelfde pot staan geef ik kalk.

Moestuin:

Echte moestuinders weten het, ieder jaar voor het omspitten wordt er kalk gestrooid. Waarom je moestuin kalken? Kolen zijn echte kalkliefhebbers. Een tekort aan kalk kan voor veel problemen zorgen in diverse groentegewassen. Zorg dus dat je de zuurtegraad op peil houdt.

Meten = weten

goed onderhouden tuin

Bekalkt en bemest

Wil je de pH waarde laten meten? Laat dan eens bij een tuincentrum – vaak gratis – je grond testen. Veel tuincentra organiseren in het voorjaar een grondtestdag. Je kunt dan de pH en voedingswaarde van je grond laten testen. In een uitgeprint rapportje kun je zien hoeveel kalk en plantenvoeding je grond nodig heeft.

Bij een normale onderhoudsbekalking heb je ongeveer 1 kg / 10 m2 nodig. Maar kijk het beste even op de verpakking voor de juiste dosis.

Planten voeden – waarom tuin bemesten

Na het bekalken volgt de plantenvoeding voor je planten en gazon. Meestal start ik hier in maart/april mee. Binnenkort meer op dit blog over plantenvoeding. Ik zal een onderhoudsschema posten.

Abonneer je op de TuinNieuwsbrief dan blijf je op de hoogte.

Meer tuinideetjes:

Tuinhappy - vlinders in je tuin

LEVENDE TUIN

Kies ook voor een DUURZAME tuin: er wonen vogels, vlinders en bijen en is gezorgd voor een goede waterhuishouding. Lees hier meer over de LEVENDE TUIN

 

 

 

Wat vind je nog meer in dit tuinblog

About Tuinhappy
Tuinhappy.nl is een blog met tips voor je moestuin, siertuin of gazon. Meer groen om je heen maakt mensen gelukkig. Kijk regelmatig op dit blog voor actuele tips.

1 Comment on Tuin bekalken – 4 redenen

  1. Handig! Ga ik zeker proberen, zeker nu ik weet waarom 🙂 Groet Maarten

Leave a comment

Your email address will not be published.


*