Tuin aanpassen aan klimaat
Tuin aanpassen aan klimaat
Hitte en hoosbuien vormen een steeds grotere uitdaging voor tuinliefhebbers
12 tips voor een klimaatvriendelijke tuin.
Het KNMI heeft vandaag weer bevestigd dat we ons moeten gaan aanpassen aan het klimaat. Dit betekent meer droge zomers, hitte in de tuin en meer zware hoosbuien.
Hoe pas je je tuin hierop aan?
- Juiste plant op de juiste plek
- Tuinplanten verkoelen
- Tuinschets
- Schaduw voor je planten
- Voldoende vocht
- Muurbekleding
- Denk aan je potten
- Geen zwart maar licht
- Juiste bodem
- Vergeet de dieren niet
- Richt je tuin anders in
- Beplanting in lagen
-
Juiste plant op de juiste plek
Je planten moeten niet alleen tegen hitte kunnen, ook tegen een langere droogteperiode en tegen hoosbuien. Laat je adviseren bij aankoop van nieuwe tuinplanten. Of bekijk een overzicht van planten die goed tegen droogte of regen kunnen.
-
Tuinplanten verkoelen
Tuinplanten kunnen ook jou en je huis verkoelen. Leibomen zorgen bijvoorbeeld voor koelere muren, maar ook onder een pergola of onder bomen kun je een koele zitplek maken.
-
Tuinschets
Maak een tuinschets van je tuin en geef hierop aan wat de droge plekken, hitte plekken en natte plekken zijn en maak voor iedere plek een apart plan. Op plekken waar het water lang blijft staan na een regenbui plant je planten die goed tegen vochtige grond kunnen zoals Hemerocallis, Alchemilla, Hosta, Lythrum of Astilbe. Op internet vind je nog veel meer planten.
Op een plek waar het snel te droog is kies je bijvoorbeeld voor diverse sedumsoorten of schoenlappersplant. -
Schaduw voor je planten
Niet alleen de mens heeft last van hitte, ook je planten kunnen eronder bezwijken. Maak dus bewust schaduwplekken ook voor je planten. Plant bomen en struiken zodanig dat ze schaduw opleveren voor je andere planten.
-
Voldoende vocht
Als je meerdere planten tegen elkaar plant, geeft verdamping verkoeling voor andere tuinplanten. En als je planten water gaat geven, geef dit dan op een koel moment van de dag, ’s-ochtend of ‘-s avonds. Zo voorkom je dat je gietwater te snel verdampt.
-
Muurbekleding
Bedek je muur of een deel van je muur met groen zoals klimop, rozen, clematis, kamperfoelie of een andere klimplant. Een koelere muur scheelt ook in de temperatuur binnen in je huis.
Zo kan een sedumdak ook schelen voor een koelere ruimte onder het dak. Zoek eens op “verticaal tuinieren” en je vindt prachtige voorbeelden. Ook een mix van planten tegen een muur kan mooi zijn.
-
Denk aan je potten
Zorg dat je potten verplaatsbaar zijn door kleinere potten te plaatsen of potten met wieltjes te gebruiken. Bij extreme hitte, droogte of hoosbuien kun je ze dan naar een betere plek verplaatsen. Zet ze bij hitte tegen elkaar en bij hoosbuien onder een afdakje.
-
Geen zwart maar licht
Jij trekt ook geen zwarte kleren aan in de volle zon. Lichtgekleurde potten en lichtgekleurde bestrating geven minder hitte af. Je verbrandt je voeten op zwarte tegels. Hoveniers zouden hierover klanten beter kunnen informeren.
-
Juiste bodem
Plant je planten in de juiste grond en verbeter deze eventueel met een bodemverbeteraar. Lees ons blog over bodemverbetering.
-
Vergeet de dieren niet
Zorg bij hitte voor vogelbakjes en drinkplekken. Vogels zullen je dankbaar zijn.
-
Richt je tuin anders in
Help ook mee om regenwater op te vangen. Heb je meer tegens dan groen? Verwijder dan tegels en vervang dit door meer planten of eventueel waterdoorlatende bestrating, grind of boomschors.
Zorg dat regenwater bij een hoosbui niet direct het (overlopende) riool inloopt of bij je buren terecht komt. Maak plekken waar je water op kunt vangen zoals een regenton, vijver of een ondergrondse wateropvang onder je terras, etc.
Je kunt ook de regenpijp van bijvoorbeeld je schuurtje afkoppelen en dit in de tuin laten lopen naar een lagergelegen plek. Zo blijft je tuin ook voldoende vochtig en hoef je zelf minder water te geven.
-
Beplanting in lagen
Bodembedekkers houden je grond en planten koel. Zorg voor een goed klimaat en beplanting in 3 lagen. De bovenste laag zijn de bomen en struiken. De tweede laag zijn halfhoge vaste planten en de onderste laag zijn de bodembedekkers. Zo creëer je een koele omgeving en een microklimaat in je tuin. Ook goed voor de biodiversiteit. Diertjes kunnen door de aansluiting van planten van de bodem via de halfhoge planten de bomen inklimmen en andersom.
Alle beetjes helpen. Wat doe jij om je tuin aan te passen aan het klimaat?
Denk er in ieder geval eens over na.
Foto’s: met denk aan Iverde.