Rotsanjer

Rotsanjer - Dianthus Gratianopolitanus

Rotsanjer - Dianthus Gratianopolitanus

Rotsanjer

Dianthus gratianopolitanus – droogteplant – zeer winterhard – ideaal als bodembedekker

Regelmatig gaan we op dit tuinblog mooie tuinplanten bespreken. Je kunt ze vinden op Instagram en op dit blog onder #PlantkeuzeTuinhappy

 

Laagblijvende vaste plant – rotsanjer

Rotsanjer is een bijzonder mooie vaste plant. De plant blijft laag en is dus ideaal om borders mee op te vullen. De latijnse naam is Dianthus gratianopolitanus. Er zijn diverse variëteiten te koop.
De plant wordt ca. 25 cm. hoog.
Deze plant van de anjerfamilie kun je ook als bodembedekker gebruiken. Zet er dan meerderen bij elkaar in een groepje. Ieder jaar wordt de plant wat groter. Wil je dit niet, knip de plant dan in het najaar wat korter. Voor kleurrijke randen langs je border dus prima.

Rijkbloeiende rotsanjer
Rijkbloeiende rotsanjer

Groenblijvend

Ik kies meestal voor groenblijvende planten in de tuin. Groenblijvende planten sterven in de winter niet af. In de winter is je tuin dan niet bruin maar groen.

Droogteplant

Met de hete zomers van de afgelopen jaren is het belangrijk de juiste keuze te maken bij het kopen van tuinplanten. Kies dus voor planten die flinke droogte aan kunnen. Rotsanjer houdt zich lang goed bij droogte. Zet deze tuinplant dus bij voorkeur op een zonnige plek. Dan bloeit deze anjerachtige ook geweldig. In rotstuinen vind je de rotsanjer vaak terug. Het geeft een kleurboost aan je tuin.

 

Winterhard

Deze rotsanjer is zeer winterhard. Kwekers geven aan dat zelfs temperaturen tot min 23 graden onder nul geen probleem zijn. Dat zoeken we dus, planten die flink bloeien, droogte aankunnen, groen blijven in het najaar en ook nog tegen vorst kunnen. Deze komt dus in de top tien van beste tuinplanten.

 

Rijkbloeiend

Close-up rotsanjer
Close-up rotsanjer

Een zee aan bloemen kijkt je tegemoet. Prachtige kleine roze bloempjes met iets wit. Als close-up vind ik ze heel mooi. Op stapelmuurtjes en in stoeptuintjes kom je ze regelmatig tegen. Het rotsplantje staat meestal flink in de zin.

 

Tip: voor het aanplanten van een tuinborder. Zet lage planten achteraan en laat de planten in hoogte oplopen naar achteren. Dan kun je alle planten goed overzien. Kijk ook goed naar bloeitijden. Sommigen willen alles tegelijkertijd in bloei. Anderen kiezen voor langdurige bloei. Stem dan de bloeitijden van de planten op elkaar af.

Maar het belangrijkste is dat je planten kiest die het op jouw soort grond goed doen. En je bodem moet natuurlijk humusrijk zijn en over voldoende voeding beschikken.
Lees hiervoor mijn blog over bodemverbetering en bemesten van je siertuin.

 

 

 

 

#PlantkeuzeTuinhappy