Plant eens een roos in de tuin
Plant eens een roos in de tuin –
Waarom zou je rozenstruiken in je tuin planten? In tegenstelling tot wat veel mensen denken heb je eigenlijk niet zo veel werk aan een roos in de tuin.
Wel levert het een zee aan prachtige bloemen op.
Waarom een roos in de tuin
1. Enorme keuze aan variëteiten
2. Heerlijke geur
3. Plant kan tegen een stootje
4. Prima voor biodiversiteit
5. Lange bloeitijd
Enorme keuze aan variëteiten
Rozenveredelaars hebben de afgelopen jaren niet stil gezeten. Er is een enorme keuze aan rozensoorten beschikbaar. Niet alleen qua type rozenstruik bijvoorbeeld een klimroos of een struikroos. Ook binnen deze typen vind je allerlei bloemvormen en kleuren. Voor elke tuin kun je een mooie roos vinden.
Heerlijke geur
Er zijn rozen met en rozen zonder geur. Ga eens naar een rozentuin, bijvoorbeeld in Boskoop, om te zien en te ruiken. Zet geurrozen bij voorkeur rondom je terras of ook in potten.
Plant kan tegen een stootje
Een rozenstrook is behoorlijk klimaatbestendig. Het is een vaste plant die je in de winter in de tuin laat staan. Rozen kunnen juist goed tegen een droge periode. Omdat je rozen snoeit, snoei je het gedeelte wat is ingevroren er in het voorjaar weer af. Zo loopt de struik weer uit op gezond mooi hout.
Prima voor biodiversiteit
Een roos trekt insecten die op stuifmeel afkomen. In rozenstruiken vinden vogels vaak bescherming en in het najaar worden de rozenbottels ook bezocht door vogels. Prima dus voor de biodiversiteit.
Lange bloeitijd
De bloeitijd hangt uiteraard af van het soort, maar er zijn veel rozensoorten die je een zomer lang voldoening schenken. Na de eerste bloei kun je de oude bloemen eraf knippen. Vaak volgt dan nog een tweede bloei.
Bemesting is belangrijk
Rozen houden wel van voeding. Ik gebruik geen kunstmest, maar organische meststofkorrels. Dit zijn natuurlijke meststoffen welke je gemakkelijk rond de plant kunt strooien en doorharken. Tweemaal per jaar is voldoende (in maart/april en juni/juli). De rozenstruik beschikt dan over voldoende voeding voor een heel seizoen bloei.In februari strooien we ook nog wat tuinkalk om verzuring van de grond te voorkomen en de meststoffen beter te laten opnemen.
Snoeien
Onze klimroos in de rozenboog snoeien we ieder jaar in het najaar na de bloei. De gesteltakken laten we zitten, dit is het model voor volgend jaar. De kleine zijtakken hiervan knippen we af tot kleine stompjes. In het voorjaar, eind maart, knippen we deze stompjes nog wat verder af richting de gesteltakken.
Al snel zien we de klimroos weer uitlopen en volgt er weer een zee aan bloemen. Struikrozen moet je op een andere manier snoeien.
Op de website van Roses4Garden vind je naast informatie over diverse rozen ook meer snoeitips voor de diverse rozensoorten.
Tip: combineer rozen gerust met andere klimplanten. Een roos combineert prachtig met diverse Clematissoorten.
De bovenste 4 foto’s van zijn Iverde/Roses4Gardens.