Pastinaak – populaire vergeten groente

Pastinaak vergeten groente

Pastinaak vergeten groente

Pastinaak – populaire vergeten groente

Zaai deze eens zelf! Pastinaak behoort tot één van de populaire vergeten groenten. Voor ieder met een stukje moestuin is dit een ideale wintergroente. Pastinaak kan in de winter in de grond blijven en je kunt ze eten van november tot in maart. Na het schillen heb je een mooie witte winterwortel.

  • wat is pastinaak
  • vergeten groente
  • zaaien
  • oogsten
  • recept

 

Wat is Pastinaak

pastinaak met andijvie en broccoli
Pastinaak met andijvie en broccoli

Pastinaak is een soort grote witte winterwortel.

De smaak is iets zoetig en kan worden gebruikt in soepen en stamppotten. De groente is zeer voedzaam en wordt ook vaak gebruikt in plaats van aardappelen.

Ideaal dus voor liefhebbers van koolhydraatarm voedsel of vleesloze maaltijden.

 

 

 

Vergeten groente

Oogst pastinaak
Oogst pastinaak

Steeds meer oude volksgroenten komen gelukkig weer onder de aandacht. Het assortiment groente in de supermarkt is beperkt. Moestuinders weten beter, er zijn veel meer heerlijke soorten groente. Bij veel mensen vaak niet eens bekend. Als je zelf groente zaait en een zaadgids gaat doorbladeren of een zadenwebshop doorloopt, kom je ze tegen. Lekkere gezonde vergeten groentesoorten.
De groente bevat veel vitamine C en Calcium.  De wortels worden ca. 20 – 30 cm. lang.

Zaaien

Zaden van pastinaak
Zaden van pastinaak

Pastinaak zaai je in de maanden april/mei in de vollegrond op regeltjes. Na opkomst wel uitdunnen want de wortels hebben wat ruimte nodig om te kunnen groeien. Je hoeft alleen maar te zorgen dat ze niet uitdrogen en je normale bemesting uit te voeren.

Wij strooien er in maart en juni wat organische meststofkorrels bij zodat je over grote gezonde wortels kunt beschikken. En natuurlijk de jaarlijkse bekalking. Ieder jaar in februari strooien we wat kalk door de hele tuin.

 

 

 

Oogsten

De oogst begint in november en je kunt er tot einde maart van eten. Ideaal voor een moestuin. Maar ook in je siertuin kun je ze zaaien in een hoekje. Ze nemen niet veel ruimte in. Sommigen vinden dat ze lekkerder smaken na een nachtvorstje. Ik proef dit verschil eigenlijk niet zo en wij eten ze al in november.  Zet wat stokjes bij de groente, het blad sterft namelijk in de winter af. Zo kun je zien waar je ze op kunt graven. Uit één zakje zaden haal je veel pastinaken. Erg lucratief dus.

 

Recept pastinaak

Ik vind deze wintergroente zelf erg lekker als stamppot met wortelen of als stamppot met brocolli. Schil de pastinaak, net als een winterwortel. De witte wortel snijd je vervolgens in kleine stukjes. Kook de stukjes pastinaak en stukjes wortel of broccoli in één pan ca. 12 minuten met wat zout. Na deze kooktijd giet je ze af en stamp je alles door elkaar. Supersnelle maaltijd.

 

Bekijk ook eens de website van de Stichting Vergeten Groenten. Probeer eens iets nieuws en zaai zelf eens vergeten groente!