Hoe vergroen je een muur

Hoe muur vergroenen (Iverde: Vertical Gardening)

Hoe muur vergroenen (Iverde: Vertical Gardening)

Hoe vergroen je een muur

Vergroenen, daar draait het om. Hoe maken we onze leefomgeving groener. Blog over keuze voor klimplanten, bemesting, steunmateriaal en de 5 voordelen van een groene muur.

Klimplanten langs je huis (Foto: Iverde)
Klimplanten langs je huis (Foto: Iverde)

5 Voordelen van een groene muur

 

  1. Verkoeling in de zomer
  2. Plek voor vogels en insecten
  3. Wateropvang
  4. Natuurlijke look
  5. Weinig ruimte

 

Verkoeling in de zomer

Een stenen muur wordt warm als de zon erop schijnt. De stenen stralen de warmte ook uit. Bij metingen in steden is dit duidelijk vast komen te staan. Op het platteland is het koeler dan in een stenen stad. Maar ook in huis is het koeler als je aan de buitenkant (klim-)planten plaatst.
Dus minder harde materialen en meer groen.

 

Plek voor vogels en insecten

Een plek zonder bomen, struiken of vaste planten is niet interessant voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Ze vinden er voeding en beschutting. Zodra je al wat meer vaste planten plant zul je zien dat er direct meer tuinbeestjes verschijnen. Kies daarom niet alleen voor plekken met groen, maar ook met bloemen. Zo krijg je een mooie diversiteit aan beestjes.

Bloeiende planten langs een voorgevel (foto: Iverde)
Bloeiende planten langs een voorgevel (foto: Iverde)

Wateropvang

Van steen loopt het water af. Dit geldt voor terrassen, maar ook voor muren. Als je naast de muur een plantenbak plaatst kan het regenwater opgeslagen worden in de bodem. Hoe meer wateropvang we met elkaar creëren, hoe minder water er het riool in loopt en hoe minder kans op overstromingen.

Natuurlijke look

Stenen muren en terrassen hebben een harde uitstraling van steen. Door muren en terrassen aan te kleden met groen verzacht je dit. Een straat ziet er heel anders uit met meer groen. Als iedereen zou beginnen met een groenere voortuin, dan knapt de straat al behoorlijk op. Daarnaast is het ook mooi om je muur te vergroenen. Je ziet groene en/of bloeiende planten en je maakt de seizoenen mee. Voor kinderen is het leuk om te zien wat er groeit en bloeit rondom hun huis. Breng ze al jong in contact met de natuur om hen heen.

Weinig ruimte

Klimplanten kun je bijna overal planten. Ze nemen heel weinig ruimte in. Ook in een voortuin in een stoeptuintje kun je mooie klimplanten kwijt. Als je kiest voor vaste planten, dan kun je daar jarenlang plezier aan beleven.

Foto: Iverde
Foto: Iverde

Keuze beplanting

 

Er zijn veel soorten (klim-)planten waarmee je je muur kunt vergroenen. We noemen er een paar.

  1. Klimhortensia – Hydrangea
  2. Wilde Wingerd – Parthenocissus
  3. Kamperfoelie – Lonicera
  4. Klimop – Hedera
  5. Jasmijn – Trachelospermum jasminioides

 

Klimhortensia

Deze klimplant is een langzame groeier. Het duurt wel enige tijd voordat je muur hiermee is bedekt. Het voordeel is dat je weinig snoeiwerk hebt en dat er prachtige bloemen verschijnen.
1 keer per jaar snoeien is voldoende. Na aanplant kun je het beste een klimrekje plaatsen en zorgen dat de plant goed tegen de muur groeit.

 

Parthenocissus – Wilde Wingerd

Deze wingerd kan een (lelijke) muur goed bedekken. De klimplant groeit snel en bladeren zitten dicht op elkaar. Daarnaast hecht de plant zich goed vast aan de muur met worteltjes.  Deze klimplant is zeer winterhard. Maar het mooiste aan deze plant is de najaarsverkleuring. De bladeren worden dan prachtig dieprood.

Hortensia als klimplant (Foto: Iverde)
Hortensia als klimplant (Foto: Iverde)

Kamperfoelie (Lonicera)


Kamperfoelie is een mooie muurbedekking als je van kleur houdt. Er zijn diverse variëteiten met prachtige kleuren. Strooi één- of tweemaal per jaar organische meststofkorrels. De zult dan helemaal versteld staan van de bloemenpracht. De plant verliest in de winter het blad, maar kan goed tegen vorst. In het voorjaar loopt Kamperfoelie weer uit met nieuw blad.

Klimop Hedera

Een oude bekende, maar zeker niet minder gewild. Klimop is een goed betaalbare klimplant die een muur of lelijke schutting goed kan bedekken. Het blad is mooi groen. Klimop is zeer gewild bij vogels die er soms nestjes in bouwen zoals het winterkoninkje. Ook mussen en merels vertoeven graag in klimop. Zorg dat je de klimop-planten na aanplant even langs een gaas of draad spant zodat het goed langs je muur blijft groeien. Wij snoeien éénmaal per jaar de takken die wat van de muur afkomen, bemesten en doen er verder niets aan.

Hedera snoeien (Foto: Iverde)
Hedera snoeien (Foto: Iverde)

Jasmijn

Jasmijn wordt vooral langs een muur geplant vanwege de heerlijk zoete geur en fijne bloemen. Zet Jasmijn niet op een windhoek, maar op een luwe plek. De sterjasmijn heeft mooie kleine witte geurende bloemen. De plant klimt goed maar wordt soms ook als bodembedekker gebruikt. Snoei Jasmijn na de bloei om de plant goed in vorm te houden.

 

Bemesting

 

Voor alle vaste groene en bloeiende planten is plantenvoeding belangrijk. Ook klimplanten kun je het beste jaarlijks voorzien van tweemaal een bemesting. Ik gebruik hiervoor natuurlijke organische meststofkorrels. Deze zijn niet chemisch en zorgen voor voeding voor wel drie maanden. Als je in maart en in juni/juli strooit kan je plant het gehele jaar hiermee vooruit.

Zorg voor een goede bodem bij aanplant. Twijfel je over de juiste grond, pas dan bodemverbetering toe. Lees ons tuinblog over bodemverbetering. Een goede start is voor vaste planten van levensbelang. Als de wortels niet aanslaan is de plant al snel gedoemd te mislukken.
Bij bodemverbetering hoef je niet de gehele grond verwijderen. Je kunt vaak volstaan met het mengen van een bodemverbeteraar door je bestaande grond. Je graaft een gat groter dan het plantgat en vermengt daar de bodemverbeteraar door. Vervolgens maak je een voldoende groot plantgat en plant je je tuinplant. Geef bij aanplant genoeg water. Je plant heeft vocht nodig om aan te slaan. Het uitlopen kan soms even duren. Heb geduld, je plant is meestal onder de grond al hard aan het werk zich in de bodem te verankeren.

Steunmateriaal

Als je klimplanten gaat aanplanten denk dan goed na over wat steunmateriaal. Je wilt immers niet dat na een eerste windhoos je planten in de tuin liggen.
Zoek op internet naar plantensteunen, klimrekken of span (kippen-)gaas langs je muur.  Met plantringen maak je je plant vast aan het klimrek. Zorg dat je steunmateriaal tegen een stootje kan, dan blijft je plant ook staan. Zeker in het begin is het belangrijk je plant goed aan te binden.

Veel plezier met je vergroening.
Wil je op de hoogte blijven van ons Tuin Nieuws, abonneer je dan op onze Tuin Nieuwsbrief.