Gras – stukje groen voor iedereen
Gras – stukje groen voor iedereen
Iedereen kan beschikken over een stukje groen. Gras is eenvoudig te onderhouden en minder werk dan je denkt. Met een stukje gazon help je mee om overvloedig regenwater op te vangen. Het zorgt voor verkoeling in de zomer en groen maakt gelukkig voor mens en dier.
- Waarom gras
- Gras – minder werk dan je denkt
- Graswortels
- Onderhoudsschema
- Kalk strooien
- Gazonvoeding
- Onkruid voorkomen
- Genieten
Waarom gras
Waarom kies je voor een stukje gras?
Gras heeft vele functies, het is niet alleen mooi, maar fungeert ook als wateropvang. Huisdieren en kinderen kunnen er volop spelen.
Lees ons tuinblog “Graszoden of gras zaaien” met tips voor aanleg van je nieuwe grasmat.
Gras is mooi
Gras is het gehele jaar groen en geeft je tuin een zachte natuurlijke uitstraling. Tegels geven je tuin een hard uiterlijk. Zorg voor een goede verhouding groen/grijs. Lees ook ons tuinblog “De tuin mag groener”.
Je kunt een gazonnetje aanleggen in elke vorm. Het past bij een strakke moderne tuin, maar ook bij een romantische tuin met organische vormen. Een plantenborder komt mooi uit naast een groene grasmat.
Gras vangt water op
Gras fungeert bij hevige regenbuien als een spons. Het vangt water op en geeft het op een later tijdstip af. Bij flinke buien stroomt het water niet het riool in, maar wordt het opgeslagen in je grasmat. Hoe meer grasmat je hebt, hoe groter je wateropvang. Als iedereen een stukje gazon zou aanleggen, dan zou er heel wat minder regenwater wegstromen in het riool. In ons blog “De klimaatvriendelijke tuin” vind je meer tips.
Gras trekt vogels
Vogels vertoeven graag in het gras. Ze vinden er wormen en andere insecten.
Wil je meer vogels? Zorg dan ook voor wat struikgewas of bomen in de buurt, dan zul je ze vaker zien.
Gras is koel
Herinner je je nog de afgelopen hete zomers? Wat waren we blij met een stukje gras. Gras zorgt voor verkoeling in je tuin. Steen weerkaatst warmte en steen neemt warmte op. Lekker met je voeten in het gras is dan een verademing. Hittestress in een stad is te voorkomen door op meer plaatsen groen aan te planten. Met gras kun je snel je tuin vergroenen. Ook bomen zorgen voor een koeleffect. Lees ons blog “De juiste boom voor elke tuin.”
Op de foto van Atlas Natuurlijk Kapitaal is duidelijk te zien waar het verkoelend effect van groen en water te zien is.
Groen maakt gelukkig
Het is wetenschappelijk bewezen dat groen gelukkiger maakt. Veel mensen ervaren inmiddels dit tuingeluk. De bekende groenauteur Romke v.d. Kaa schreef er een leuk boekje over. “Geluk is een grasveld.”
IVN en de Postcodeloterij starten een project voor meer groen rondom zorginstellingen. Mensen genieten meer van een groene natuur en de buitenlucht en voelen zich gelukkiger.
Gras – minder werk dan je denkt
Natuurlijk, gras moet je maaien en een paar keer per jaar bekalken/bemesten. Maar hoeveel “werk” is dit eigenlijk. Steen moet je ook onderhouden. Bladeren worden vaak weggeveegd of geblazen. Een terras wordt groen en glad. Veel mensen gaan steen met een hogedrukreiniger te lijf.
Gras maaien is tegenwoordig geen zwaar werk meer. Er zijn handige elektrische maaiers te koop. Je hoeft niet meer te duwen, de maaier loopt met je mee.
En wil je helemaal niet maaien, koop dan een robotmaaier. Die doet het maaiwerk voor je.
Graswortels
Het belangrijkste zit onder de grond!
De graswortels zijn het belangrijkste. Zorg voor alles wat onder de grond zit: het bodemleven en je graswortels. Als je hiervoor zorgt, heb je boven de grond minder werk. In een grasmat met veel wortels is er gewoon geen ruimte voor onkruid en mos!
Graswortels nemen water op. Ook hier geldt, hoe meer wortels, hoe minder problemen bij droogte. Bij extreme droogte moet je je gazon wel in de gaten houden. Het blijven grasplantjes die af en toe water nodig hebben.
Houd het jaarlijkse onderhoudsschema aan van kalk- en meststoffen. Dan weet je zeker dat je graswortels in optimale conditie blijven.
Onderhoudsschema voor gras
Kalk strooien
KALK
1 x per jaar strooi je kalkkorrels in november/december of in januari/februari.
Van nature verzuurt je grond en door het strooien van kalk ga je dit tegen.
Daarnaast kunnen grasplanten door het strooien van kalk beter voedingsstoffen opnemen en verbetert je bodemstructuur.
Lees ook ons blog “Waarom je tuin bekalken.”
Gazonvoeding
In maart of april strooi je voor de eerste keer gazonvoeding. Handig is om te kiezen voor een organische voeding. Deze werkt lang (ca. 3 maanden).
Je hoeft de tweede gift dan pas rond juni of juli te geven. Deze werkt vervolgens weer 3 maanden tot in het najaar.
Wil je je gazon een buffertje geven voor de winter, strooi dan in het najaar nog 1 x met een gazonvoeding welke veel kalium bevat, zgn. najaarsvoeding. Je grasplantjes krijgen dan extra vitamientjes om de winter goed door te komen. In het voorjaar heb je dan een voorsprong. Je gazon komt sterker de winter uit, zorgt voor minder problemen en is sneller groen.
Onkruid voorkomen
Je zult zien dat, indien je het onderhoudsschema volgt, je veel minder last hebt van onkruid in je grasmat. De graswortels vormen onder de grond een gesloten geheel. Voor onkruidwortels is simpelweg geen plek. Ook bezit een gezond gazon veel grasplantjes. Deze staan zo dicht op elkaar dat ook boven de grond weinig plek is voor onkruid.
Heb je toch last van onkruid, grijp dan niet snel naar chemische middeltjes. Met een goede onkruidsteker steek je het onkruid er met wortel en al snel uit.
Lees ook ons blog “Hoe onkruid bestrijden op een natuurlijke manier”
Genieten
Gras is er vooral om van te genieten. Lekker met je voeten in het koele gazon. Kinderen spelen graag op gras, het valt zacht. Ook huisdieren houden van gras, honden kunnen er ravotten. En wat is heerlijker dan na gedane arbeid met een drankje van je eigen gazonnetje te genieten.
Stuur ons gerust foto’s van je mooie gazon. Zo kunnen we via ons tuinblog TuinHappy.nl anderen ook stimuleren te kiezen voor meer groen.
Je kunt ze mailen naar: info@tuinhappy.nl
Tuin Nieuwsbrief
Wil je meer tuintips? Abonneer je dan gratis op onze Tuin Nieuwsbrief. Deze komt een paar keer per maand uit.
Leuke tuinitems