Gazontips onderhoud winter

Gazontip - blad op gras - bladeren gazon

Blad op gras

Gazontip voor de winter

Bladeren – niet goed voor je gras –

"<yoastmark

Blad in je gras is niet goed. Ten eerste zorgt het voor verstikking van je gras. Ten tweede komt er geen licht meer bij en je hebt kans op een viltlaag. Zorg dat je op tijd het blad weghaalt voordat de ze glad worden en verrotten.
Een paar blaadjes deren me niet, maar nu valt er opeens wel heel wat van de bomen.

Totdat al het blad van de bomen is, zul je hier alert op moeten zijn, wil je volgend jaar een mooie grasmat hebben.

Verrot blad laten liggen zorgt ook voor kale plekken in je gazon. Het verstikt je grasplantjes.

Laat het blad in je tuin!

Het is niet nodig om al het blad uit je tuin te halen. Je kunt je vaste planten er mee afdekken, dan bescherm je ze tegen de winter. Heb je een overvloed aan blad, dan kun je ook een composthoop maken.
Maar laat het in ieder geval niet op je grasmat liggen.


 

3 Manieren

Er zijn 3 manieren om de bladeren te verwijderen:

  1. Met een grashark
  2. Maaien met een opvangbak
  3. Bladblazer

 

 

  • Met een grashark

 

Bladeren wegharken uit gras
Bladeren wegharken uit gras

Verwijderen van bladeren met een grashark is de eenvoudigste methode voor de wat kleinere tuinen. Je verzamelt al het blad en dit ruim je op. Heb je een groter gazon, kies dan voor methode 2 of 3.
De voortuin zojuist maar even met een grashark gedaan.  En dat was maar goed ook, want nu zag ik de prachtige paddestoelen welke onder het bladerdek verstopt zaten. Die heb ik dus nog maar even laten staan.

Ik laat de bladeren wel in de tuin, tussen de vaste planten in de border. Mocht het toch gaan vriezen dan zijn de planten me dankbaar voor een bladerdekje.

 

  • Maaien met een grasmaaier met opvangbak

 

bladeren in gras weghalen
bladeren in gras weghalen

Als je maait met een grasmaaier met opvangbak dan werkt de maaimachine eigenlijk als een stofzuiger. De bladeren worden opgevangen in de opvangbak. Dit is een goede manier voor de wat grotere gazons. Ik kies meestal voor methode 3 omdat de bladeren dan nog hergebruikt worden als winterdek voor je vaste planten. Een winterdek is nodig om je planten goed de winter door te laten komen.

Maar maaien kan alleen nog als je gras voldoende droog is. Met regenachtig weer trek je lelijke sporen in je grasmat en kun je beter of harken of de bladblazer pakken.

 

 

  • Blad verwijderen met een bladblazer

 

Blad verwijderen met een bladblazer is de meest snelle manier voor grotere gazons. Het blad blaas je de plantenborders in, waardoor ze tevens een winterdek vormen voor je vaste planten. Er zijn ook bladblazers met een opvangbak in de zuigstand. Heel makkelijk want daarmee heb je de bladeren gelijk verzameld. Strooi ze bijvoorbeeld tussen je planten.

Zorg er we voor dat je de bladblazer horizontaal genoeg houdt. Anders heb je kans op beschadiging van je grasmat, je blaast er dan letterlijk gaten in. Maar die zie je gauw genoeg.

Voordeel van een bladblazer is dat de bladeren in je tuin blijven en nog een nuttige functie hebben.

 Tuin Nieuwsbrief geeft:

– antwoord op je tuinvragen

– actueel tuinnieuws

– informatie over leuke tuinevents

Meer interessante artikelen: