Biobloemen – uit eigen tuin
Biobloemen – kweek ze zelf in eigen tuin
Biobloemen zijn bloemen welke zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn opgekweekt. Kwekers worden gecontroleerd door SKAL en moeten voldoen aan Europese regels. Als kwekers hieraan voldoen mogen ze het BIO keurmerk voeren. Er zijn echter nog maar zeer weinig kwekers welke hieraan voldoen. Er zouden grotere stappen gezet moeten worden op dit terrein. Maar je kunt zelf al iets doen. Kweek je eigen #biobloem en zet ze zelf in je vaas.
Biobloemen – zelf duurzaam opkweken
In mijn optiek kunnen we nog wel verder gaan voor een meer duurzame teelt. Niet alleen bloemen opkweken zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Er zijn nog meer wat we kunnen doen voor het milieu. Als je zelf wat bloemen opkweekt in je siertuin of moestuin dan heeft dat nog meer voordelen. Lees verder.
– Geen transport
Transport van de kweker naar de handelaar, van handelaar naar bloemenwinkel en van bloemenwinkel naar consument
– Geen verpakkingsmateriaal
Nog steeds worden bloemen in plastic met versiersels verpakt. Er wordt wel meer gebruik gemaakt van papier.
– Geen verspilling energie
Nog steeds worden veel bloemen opgekweekt in verwarmde kassen of worden geïmporteerd uit verre landen.
Iedereen met een tuin zou hierover na kunnen denken.
Eigen biobloemen – eenvoudig te zaaien
Ik ben groot voorstander van het zelf opkweken van bloemen. Je kunt veel soorten bloemen zelf in je tuin zaaien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Zinnia, Gipskruid, Lathyrus, Goudsbloem, Juffertje-in-t-Groen, Riddersporen, Violieren of Cosmea.
Tip: kies ook voor biologische zaden, dan zijn ook de planten waarvan de zaden worden geoogst biologisch opgekweekt.
En wil je mooie boeketten maken, plant dan een mooie hosta in je tuin. Het blad is prachtig in boeketten.
Juiste combinaties
Maak een combinatie van zelf gezaaide éénjarigen, bol- en knolgewassen en vaste planten. Op deze manier beschik je bijna jaarrond over bloemen. Als vaste planten kun je denken aan hosta (voor het blad, prachtig in boeketten). Ook pioenen en alstroemeria zijn zeer eenvoudig op te kweken. Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen en heb bij de teelt in de volle grond bijna geen last van ongedierte.
Plantenvoeding
Als plantenvoeding strooi ik organische meststofkorrels. Dit is voeding welke ook biokwekers mogen gebruiken en dit is geen kunstmest. Planten hebben wel voeding nodig en geven daardoor veel bloemen. Let bij aankoop van deze organische voeding ook op het BIO keurmerk. In alle tuin- en groencentra kun je deze plantenvoeding inmiddels wel vinden.
Welke planten heb je nodig?
Voorjaar – kies voor tulpen, narcissen, allium, iris en bijzondere bolgewassen
Zomer – Zelf gezaaide éénjarige en tweejarige snijbloemen en vaste planten
Najaar – Vaste planten en knolgewassen zoals dahlia’s, crocosmia, canna
Vooral dahliaplanten geven de gehele zomer tot het gaat vriezen veel bloemen. Dahlia’s zijn er in zoveel soorten en kleuren dat er altijd wel eentje te vinden is naar jouw smaak.
Voldoening
Zelf bloemen opkweken geeft voldoening. Niet alleen voor jezelf, ook anderen waarderen een bosje zelf opgekweekte bloemen enorm. Maak er bijvoorbeeld eens een leuk vrolijk boeket of bloemstuk van. Je beschikt over genoeg bloemen en blad en je kunt zelf mooie combinaties maken.
Wil je meer lezen, lees dan ook onze eerdere tuinblogs:
- Zinnia – de ideale plukboem
- Plukboeket zaaien
- Maak je eigen pluktuin
- Dahlia blijft bloeien
- Bloemenmengsels zelf zaaien
- Bolbloemen voor zomers boeket
En ben je zelf al bezig met de opkweek van bloemen uit eigen tuin? Stuur ons gerust wat foto’s van je boeketten naar info@tuinhappy.nl
Wellicht kunnen we anderen ook inspireren om zelf bloemen op te kweken. Zo helpen we de wereld een beetje vooruit en kunnen we toch genieten van de mooiste bloemen.
Hier vind je nog meer info over het bio keurmerk