75 jaar Keukenhof

Keukenhof 75 jaar

Keukenhof 75 jaar

75 jaar Keukenhof

Keukenhof bestaat in 2024 al 75 jaar en dat zie je terug in het park, in bloemen natuurlijk!

Er staat, 2 dagen na de officiële opening, al van alles in bloei. In de bollenvelden rondom Keukenhof zie je nu voornamelijk nog hyacinten en narcissen. In het Keukenhof park zijn al veel vroegbloeiende tulpen en ook veel andere bolgewassen te zien.  En de bloesembomen zijn een mooie aanwinst voor het park.

Keukenhof Park
Keukenhof Park

De mooie borders met prachtige combinaties van verschillende soorten bloembollen zijn een inspiratie voor veel tuinliefhebbers. Hier kun je ideeën opdoen voor een mooie voorjaarsborder in je eigen tuin. Ook zie je verschillende perken waar vaste planten zijn gecombineerd met bloembollen. En worden er bloembollen in potten getoond. Zelfs hele grote bloempotten.

Grote bloempotten in Keukenhof
Grote bloempotten in Keukenhof

Historie Keukenhof

In 1949 zijn de eerste plannen ontstaan voor het park. In 1950 ging Keukenhof voor het eerst open. Het totale landgoed met het Kasteel Keukenhof is wel ca. 240 ha groot. Het bestaat uit veengrond en zandgrond. Het kasteel is al in 1641 gebouwd en wordt nog steeds goed onderhouden. Inmiddels staat er ongeveer 32 ha aan bloembollen aangeplant en trok het park in 2023 wel 1,4 miljoen bezoekers. Na de coronajaren 2020 en 2021 waarin het park van overheidswege werd gesloten, zijn de bezoekers in 2023 massaal teruggekomen.

Park Keukenhof
Park Keukenhof

Het Landgoed

De Bollenstreek is van oudsher HET bloembollengebied. Op de zandgrond bodem groeien bloembollen goed. Er worden wel 77 miljoen bloembollen aangeplant. Veel vrijwilligers helpen met de vaste tuinmannen ieder jaar mee om de bloembollen te planten.
Het totale Landgoed met het Kasteel wordt ook gebruikt voor andere evenementen. In het najaar worden er bij het Kasteel veel soorten Dahlia’s geplant en tentoongesteld. En rondom het Kasteel worden evenementen zoals Buttonpop en het Castlefest georganiseerd.

Kasteel Keukenhof dahlia's
Kasteel Keukenhof dahlia’s (najaar 2023)

Het Park

Het park bevat niet alleen de prachtige buitentuin met mooie bloesembomen, gazons, vijvers en prachtige bloembollenperken. In de paviljoens worden steeds wisselende tentoonstellingen georganiseerd door de sierteeltsector waaronder shows met o.a. rozen, alstroemeria’s, orchideeën, chrysanten, etc. Je kunt, ook bij minder weer nog van alles binnen bekijken.

Binnententoonstelling Orchidee in Keukenhof
Binnententoonstelling Orchidee
Tip: ga gerust meerdere keren naar Keukenhof.

Het park is ten eerste in 2024 8 weken open van 21 maart tot en met 12 mei 2024. In het begin van het openingsseizoen staan er andere bolbloemen in bloei dan later in het seizoen. Het is ‘smorgens en eind van de middag rustiger in het park, tijden waarop je heerlijk rustig door het park kunt wandelen. Met een Lentepas kun je onbeperkt het park bezoeken.

 

Concluderend, voor tuinliefhebbers is Keukenhof een aanrader!