Winterbloeiers

Viburnum bodnantese 'Dawn'

Viburnum bodnantese 'Dawn'

Winterbloeiers – plant eens een struik of boom

Zorg ook in de winter voor kleur in je tuin met prachtige winterbloeiers. Dit jaar planten is volgend jaar bloeien.

Met dank aan gastblogger Wessel Bastiaans van Plant & Grow voor foto’s en tekst

Hoewel de temperaturen op dit moment anders doet vermoeden, komt de winter steeds dichterbij. Voor veel tuinliefhebbers wordt deze periode gebruikt om tuinideeën te bedenken voor het komende voorjaar. Wat veel mensen niet weten is dat er in de winter, zolang het niet vriest of sneeuwt, gewoon geplant kan worden. Om je tuin in de winter wat extra kleur (en geur) te geven volgen hieronder een 3-tal winterbloeiers waar je geen spijt van zult krijgen!

Helleborus niger (Kerstroos)

Helleborus niger - winterbloeiers
Helleborus – tuinhappy.nl

Een populaire tuinplant in de winter is de Helleborus niger, ook wel Kerstroos genoemd (20-30 cm). Oorspronkelijk komt deze groenblijvende vaste plant uit de bergen, maar bij ons is de plant al jaren geleden ingeburgerd. Het prachtige, leerachtige blad heeft een donkergroene kleur en heeft diepe lobben. Rond kerst tot ver in maart bloeit de Helleborus niger met witte bloemen. Wanneer er in de winter een dun laagje sneeuw ligt steken de bloempjes hier sierlijk bovenuit. Zorg dat de bodem voldoende voedselrijk is (liefst kalkhoudend) en waterdoorlatend, dan komt de plant het beste tot zijn recht. Ook is de Kerstroos goed te gebruiken in een pot voor op bijvoorbeeld het balkon.

Chimonanthus praecox (Winterzoet)

Chimonanthus - winterbloeiers
Chimonanthus – tuinhappy.nl

Een voor de meeste tuiniers een onbekendere tuinplant dan hierboven genoemd, de Chimonanthus praecox welke de Nederlandse naam Winterzoet of Meloenboompje kent. Deze heester behoord tot de naaktbloeiers en bloeit in de periode december-maart. Nadat de meeste heesters in de tuin juist tot rust zijn gekomen, laat het Winterzoet zich nu pas echt zien. Aan de nog kale takken vormen zich de witgele bloempjes met een opvallend rode kern. De heester verspreid een heerlijke geur die vanaf grotere afstand al te ruiken is. Om maximaal te kunnen genieten van de Chimonanthus is het belangrijk om de plant op een zonnige standplaats te zetten. Hoe meer zon de plant in het voorjaar en zomer heeft gehad, hoe intenser de bloei in de winter zal zijn! Prachtige winterbloeier.

 

 

Skimmia japonica ‘Rubella’ (Skimmia)

Skimmia japonica - winterbloeiers
Skimmia – tuinhappy.nl

Klassiek, stijlvol en jaarrond plezier. In iedere straat is de Skimmia japonica ‘Rubella’ wel ergens in een tuin te vinden. Naast dat de Skimmia veel wordt gebruikt in de tuin, zie je de plant ook veel terug in bloem- en kerstukken. Wat maakt de plant tot één van de populaire winterbloeiers?

Allereerst is de Skimmia jaarrond wintergroen en heeft weinig onderhoud nodig, wat voor veel mensen als groot pluspunt wordt gezien. Naast het lancetvormige, groene blad vormt de plant in het najaar (oktober) al prachtige rode ‘gesloten bloemtrossen’ die zo tot maart aan de plant blijven zitten. Dit vormt een grote sierwaarde van de heester. Vanaf maart tot ongeveer mei gaan de trosjes pas open en komen de witroze bloempjes tevoorschijn. Waar de meeste planten vaak maar korte tijd visueel aantrekkelijke zijn, kun je van de Skimmia maanden aan een stuk genieten. Kortom, tuinplezier gegarandeerd!
Artikel is geschreven door gastblogger Wessel Bastiaans van Plant & Grow.

Meer tuintips: www.tuinhappy.nl

Onkruid nu verwijderen -> scheelt werk in het voorjaar

Dahlia’s -> haal ze nu naar binnen

 

Bloembollen in laagjes, lees meer over lasagne-beplanting

Lasagnebeplanting crocus
Lasagnebeplanting crocus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“7 redenen om deze week te gaan schoffelen”

Meer interessante artikelen

Zie ook: