Meer vogels en egeltjes in de tuin

Meesjes in de boom

Meesjes in de boom

Aandacht voor vogels en egeltjes in de tuin

Zorg goed voor je tuindieren en geef ze voldoende voeding en bescherming.
Vogels en egels zijn nuttige dieren voor je tuin. Lok ze o.a. door een bloemenmengsel voor vogels te zaaien, door voederhuisjes, vogel- en egelhuisjes te plaatsen.

 

Waarom meer vogels in je tuin

Jonge koolmees
Jonge koolmees

Vogels werken als een soort natuurlijke bestrijdingsmiddel. Ze eten rupsen, larven, luizen en andere insecten welke schade aan je tuinplanten kunnen veroorzaken. Ook eten vogels zaden van verschillende soorten onkruid. Zo kunnen deze zaden niet gaan kiemen. Een natuurlijke onkruidbestrijding dus. Meer vogels betekent minder onkruid en minder last van plagen.
Grotere vogels zoals kraaien en eksters zijn opruimers. Ze eten dode dieren en organisch afval.
Een tuin welke aantrekkelijk is voor vogels is dit vaak ook voor vlinders, insecten en bijen. Je helpt mee de biodiversiteit te verhogen. Maak je tuin dus aantrekkelijk voor vogels.

 

Hoe lok je vogels

Friendly Flowers Vogels
Friendly Flowers Vogels

Vogels willen graag een tuin met bomen, struiken en bloeiende planten. Zorg dus in eerste instantie voor een flink groene tuin. Een bloemenmengsel zoals Friendly Flowers Vogels bevat bloemen welke zaden produceren waar vogels dol op zijn. Het is een speciaal samengesteld mengsel. Zorg daarnaast voor een vaste voederplek. De vogels keren steeds terug naar de plek waar ze voedsel verwachten. Er zijn veel leuke voederhuisjes te koop.
En door met regelmaat vogelvoer te strooien weet je zeker dat ze terugkomen.

 

Waarom zijn egeltjes in de tuin nuttig

Wie een egeltje in de tuin spot heeft meestal een gezonde tuin welke krioelt van het leven. Egeltjes vinden hier voedsel zoals rupsen, spinnetjes, kevers en ook slakken. Een egeltje is een ideale slakkenverwijderaar. ’s-Nachts als de slakken tevoorschijn komen, gaat het egeltje ook aan de slag. Per nacht kunnen ze wel 35 tot 40 slakken opeten. Dus een egel is voor tuinliefhebbers een welkome gast. En voor kinderen zijn egeltjes een leuke ervaring.

Speciaal voer voor vogels en egels
Speciaal voer voor vogels en egeltjes

Hoe maak je je tuin aantrekkelijk voor egeltjes

 

Egelhuisje
Huisje voor egeltjes

Egels willen graag een goede schuilplaats. Overdag trekken ze zich vaak terug in een hoop met bladeren, onder struiken of in een egelhuisje.
Ook zoeken ze naar voedsel zoals kleine insecten en komen ze af op speciaal egelvoer. Zorg ook voor water in de buurt. Een vijvertje met ondiepe randen is hiervoor geschikt, maar ook een schaaltje met water is voldoende. Een egeltje houdt van rust. En pas op met netten waarin ze verstrikt kunnen raken.

 

 

 

Help dus mee om vogels en egeltjes naar je tuin te lokken. Niet alleen zijn ze leuk, maar ze helpen ook mee aan een natuurlijk evenwicht in je tuin.

Tip: lees ook ons eerdere tuinblog “Vogels verwennen”.

 

 

 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen. #adv