Koude bak - broeibak - moestuinbak

Koude bak - broeibak - moestuinbak

Koude bak? Ramen dicht!

Wat is een koude bak en wat kun je ermee?

Wat is een koude bak?

Een koude bak is eigenlijk een soort lage mini kas, een broeibak. Je zag ze vroeger al op de volkstuintjes. Oudere tuinders weten het wel. Met een dergelijke broeibak kun je je teeltseizoen verlengen. Je hebt veel vroeger groente en fruit dan vanuit de volle grond. Je kunt zaaien en gewassen opkweken in een koude moestuinbak.

éénruiters op een koude bak
éénruiters op een koude bak

Hoe maak je een broeibak?

Het frame van de bak bestaat uit een lage houten bak waarop zogenaamde “éénruiters” worden gelegd. Dit zijn ramen in een houten frame die schuin op de bak liggen. Standaard maat van een éénruiter is 140 x 73 cm.  Er zit geen bodem in want je teelt op de grond. Door de schuinte vangt de bak de zon goed op. Doordat de bak laag is warmt het in de bak snel op en gaat de teelt sneller. Vroeger werden de bakken ook vaak van gemetselde stenen muurtjes gemaakt.  Maar ook betonplaten worden gebruikt om de zijkanten van de broeibak vorm te geven.
Soms worden er aan de ramen handvaten gemaakt zodat je de bak makkelijk open kunt zetten.

Sla en andijvie in de broeibak
Sla, kool en andijvie in de broeibak

Wat kun je telen in een koude bak?

De bak kun je zowel voor groente als voor laag fruit gebruiken. Ideaal voor bijvoorbeeld kroppen sla, andijvie, worteltjes, kolen, courgette en aardbeien. Eigenlijk alle vroege gewassen die laag blijven.  Het gewas moet niet tegen de ramen komen. Je kunt de ramen een stukje open zetten als het erg warm wordt. Zowel in het voorjaar als in het najaar kun je de bak gebruiken om planten tegen nachtvorst te beschermen. Maar ook plantjes welke gevoelig zijn voor regenbuien kun je prima opkweken in de broeibak. Zorg wel voor regelmatige bemesting, de grond moet over voldoende voeding beschikken.

Koolgewassen in de moestuinbak
Koolgewassen in de moestuinbak

Wat is een goede plek?

Plaats de bak op een zonnige plek, het liefst gericht op het zuiden. Als de zon te fel wordt gedurende de zomermaanden kun je met witkalk de ramen bedekken. De zonnestraling wordt nu getemperd.

Wisselteelt

Houd wel rekening met wisselteelt. Sommige gewassen moet je niet ieder jaar op dezelfde plaats telen. En aardappelen moet je sowieso het volgend jaar op een ander stuk zetten i.v.m. aaltjes. Dit betekent dat je ook moet nadenken over de indeling van je moestuin en de plek van je koude bak. De bak moet dus verplaatsbaar zijn. Aardappelen worden ook vaak geteelt in een koude bak. Je hebt dan al vroeg in de zomermaanden de nieuwe aardappeloogst.

Een koude bak of een broeibak is een ideale mini kas om in het voorjaar snel groente te kunnen opkweken. In het najaar zorgt de bak voor verlening van het moestuinseizoen.
Vanaf maart kun je de ramen al op de broeibak leggen. Zo warmt je mini kas al een beetje op en kun je snel beginnen met bijvoorbeeld sla, andijvie, spinazie, etc. zaaien of uitplanten.