Stokroos – Stokrozen – Alcea

Roze stokroos in de border

Roze stokroos in de border

Stokroos – makkelijke tuinplant

Stokroos of Alcea is bekend in veel steden. Je ziet ze vaak in geveltuinen en stoeptuintjes.

De plant kan meters hoog worden en bloeit in prachtige kleuren

 

Tweejarige stokrozen

Roze stokroos met donkerroze hart
Roze stokroos met donkerroze hart

De meest voorkomende stokroos is de tweejarige. Je kunt ze vanaf juni/juli zelf zaaien en voor de winter uitplanten. Ze bloeien dan het volgend jaar. Er is ook een éénjarige stokroos. Deze zaai je in het voorjaar en bloeit nog hetzelfde jaar. Ik vind de tweejarige plant rijker bloeien en steviger.

Ik zaai ze zelf voor in bakjes en plant ze daarna uit op de plaats van bestemming. Maar je kunt ze ook direct in de volle grond zaaien. Maak dan eerst de grond wat los, strooi de zaden uit, strooi er wat zand over over en geef voldoende water.

 

De plant stamt oorspronkelijk uit Turkije en is pas in de 16e eeuw in Europa gezien.

 

 

 

Stokroos in een stoeptuin

Roze stokroos langs de muur

Een stokroos heeft weinig behoefte aan plantenvoeding en doet het uitstekend op droge grond. Ook staan ze graag in de zon tegen een warme muur. Een ideale plant dus voor een geveltuin of langs een schutting. De plant wordt ca. 2 meter hoog en ca. 50 cm. breed. Een smalle hoge plant dus. Sommige uitschieters kunnen wel bijna 4 meter worden heb ik begrepen. Ik heb ze zo hoog zelf nog nooit gezien.  Zorg wel voor een paar steuntjes anders waait de plant bij een harde wind om.

 

Borderplant

In meer landelijke tuinen zie je stokrozen vaak achter in de borders staan. De plant torent hoog uit boven andere planten. Zet ze ook hier op een zonnige plek. Te veel zon is geen probleem voor een stokroos. Stokrozen combineren prachtige met andere planten zoals leverkruid, verbena, phlox, etc.

 

Bloemen

Roze stokrozen in een voortuin
Roze stokrozen in een voortuin

Stokrozen bloeien meestal vanaf halverwege juli tot in september. De bloemen zijn enkel- of dubbelbloemig. De bloemen hebben prachtig mooie kelken. Je ziet ze in veel kleuren waaronder hardrose, zachtrose, geel en zachtgeel. Ook is er een zwarte versie (Nigra).

Het zijn gewilde bloemen voor bijen en hommels. Ze verdwijnen geheel in de grote bloemkelken. Een mooi gezicht.

Het blad van de stokroos is wat ruw.

 

 

 

 

 

Meer geveltuintjes?

Stokroos (Foto: Guerilla Gardening)
Stokroos (Foto: Guerilla Gardening)

Ik ben een groot voorstander van meer groen in dorpen en steden. Je hebt geen grote voortuin nodig om stokrozen te planten. Sommige zaaien stokrozen rondom bomen in de straat. Als er meer stokrozen worden geplant dan worden straten gezelliger. Daarnaast help je bijen en hommels. Lees meer over geveltuintjes op ons tuinblog.
En wil je je tuin vergroenen, lees dan ons blog “De tuin mag groener”.

Stuur ons graag mooie foto’s van stokrozen, zo kunnen we anderen inspireren: info@tuinhappy.nl

 

 

Tuin Nieuwsbrief

Gratis tuintips?
Abonneer je op onze gratis Tuin Nieuwsbrief (2 x per maand).

Aanmelden Tuin Nieuwsbrief
Aanmelden Gratis Tuin Nieuwsbrief