Helleborus – juweeltjes

Helleborus Double Ellen®

Helleborus Double Ellen®

Helleborus – Juweeltjes in de tuin

Interview met de veredelaar

Helleborus Double Ellen®
Veredelaar Peter Akerboom

Op Instagram had Ellen Akerboom wat foto’s van Helleborus Orientalis Double Ellen® gepost. Juweeltjes, deze heb ik nog nooit gezien en hier wil ik meer over weten.

Na contact te hebben opgenomen is ze bereid een interview te geven voor dit blog. Ellen is veredelaar en maakt deel uit van het familiebedrijf van haar ouders Peter en Gerda Akerboom (Kwekerij de Nachtvlinder) in Ter Aar.

Ellen en Peter Akerboom vertellen me vol passie over de veredeling van Helleborus.

 

 

 

Veredeling

Zaailingen Helleborus
Zaailingen Helleborus
Helleborus Double Ellen® Pink
Helleborus Double Ellen® Pink

Helleborus wordt veredeld uit zaad. Het kost wel drie jaar voordat een nieuwe generatie gereed is. Tijdrovend dus. Door de juiste selecties te maken zijn er nu sneller bloeiende planten beschikbaar die minder gevoelig zijn voor ziektes en plagen. Het continue veredelingsproces zorgt voor steeds betere Helleborus planten. Uit de zaailingen worden elk jaar nieuwe moederplanten en voor verkoop geschikte bloeiende planten geselecteerd.

Double Ellen®

Helleborus Double Ellen® White spotted
Helleborus Double Ellen® White spotted

Een intensief veredelingstraject van 19 jaar heeft geresulteerd in een lijn Double Ellen®. Double Ellen® is een zeer bijzondere dubbel bloemige Helleborus Orientalis en is merkrechtelijk beschermd.  Bij veel tuinliefhebbers is deze desondanks nog niet zo bekend. In nederlandse tuincentra zijn ze bijvoorbeeld amper te vinden. Jammer, want dit juweeltje is een kadootje voor tuinliefhebbers. Ik hoop dat mijn blogpost kan bijdragen aan meer bekendheid voor deze prachtige Helleborus en een betere verkrijgbaarheid in tuincentra kan bevorderen.

Helleborus Double Ellen® Red
Double Ellen® Red

Double Ellen® wordt opgekweekt uit zaad. De plant wordt zo’n 30 – 40 cm. hoog en bloeit van december t/m april. Er is een grote diversiteit aan kleuren verkrijgbaar: o.a. wit, roze, rood en groen.

Winterbloeier

Deze vaste plant bloeit in een periode waarin er weinig planten in de tuin in bloei staan. De meest bekende is H. Niger, een enkelbloemige, beter bekend als de kerstroos. Juist de dubbele bloem maakt de Double Ellen® zo uniek.

Grondsoort

Ten eerste houdt Helleborus Orientalis van een voedzame, luchtige bodem. Vervolgens kan de plant kan zowel in de zon als in de schaduw staan, maar prefereert halfschaduw. De plant kan bijvoorbeeld jarenlang op zijn plek blijven staan, de pol wordt steeds groter en er verschijnen steeds meer bloemen. Een organische plantenvoeding kan tenslotte zorgen voor een langdurige bloei.

Concluderend een prachtige plant die desondanks nog te weinig bekend is.

4 redenen om je tuin te bekalken

Handje kalk
Handje kalk

Of abonneer je gratis op de Tuin Nieuwsbrief

Helleborus Double Ellen®

Bloembollen in pot
Lasagnebeplanting
Winterheide in potten
Winterheide
Viburnum bodnantese 'Dawn'
winterbloeiers